Supermarket koji je koristio ime Majkla Džordana bez dozvole kažnjen sa skoro 9 miliona dolara

Supermarket koji je koristio ime Majkla Džordana bez dozvole kažnjen sa skoro 9 miliona dolara

Autor: | 23/08/2015

0


Na parketu je pobeđivao. Sada, kao 52-godišnjak, Majkl Džordan bije neke druge bitke. Naravno, i iz njih izlazi kao pobednik.

Vlasnik lanca supermarketa mora da plati 8,9 miliona dolara Majklu Džordanu jer je koristio njegovo ime prilikom promocije proizvoda bez dozvole. To je presuda porote u federalnom sudu Čikagu, mestu u kome je Džordan osvojio šest NBA titula sa Bulsima.

Vlasnici sada ugašenog lanca supermarketa "Dominiks" iz najvećeg grada države Ilinois smatrali su da bi trebalo da plate Džordanu 124.900 dolara jer su 2009. godine u reklami koristili njegovo ime. Reklama je izašla u komemorativnom izdanju magazina "Sports Ilustrejted", povodom primanja Letećeg Majka u Dvoranu slavnih. Međutim, Džordan i njegov tim advokata su istakli da on nikada ne bi pristao na takav dogovor.

Priznati sportski ekonomisti su na suđenju svedočili da je poštena tržišna cena Džordanovog imena za reklamu deset miliona dolara.

- Zadovoljan sam ovom presudom. Niko, bez obzira da li je javna ličnost, ne bi trebalo da brine da li će njihov identitet biti korišćen bez njihove saglasnosti. Ovaj slučaj nije imao veze sa novcem, koji planiram da doniram u dobrotvorne svrhe. Ovo se ticalo poštenja i integriteta - rekao je Majkl Džordan sa karakterističnim osmehom na licu.

- Ja ću ostati na oprezu i štitiću svoje ime i identitet - zaključio je najbolji košarkaš svih vremena.

Tokom suđenja, Džordanov pravni tim je po prvi put otkrio neke od njegovih sponzorskih prihoda - uključujući i one od Najkija koji je u periodu od 2000. do 2012. godine isplatio Džordanu 480 miliona dolara. Džordan je takođe otkrio da je odbio da reklamira slušalice za 80 miliona dolara.

Inače, Džordanov advokat, Frederik Sperling, imao je zanimljiv način da ubedi porotnike da stanu uz njegovog klijenta.

- Dao nam je šest titula - rekao je on u završnoj reči.

Nakon procesa, nekoliko porotnika je zamolila Džordana da se fotografiše sa njima. Svi su, naravno, kućama otišli jako zadovoljni.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin
Tagovi: Majkl Dzordan