Dart Vejder dobija ulicu u Rejkjaviku

Dart Vejder dobija ulicu u Rejkjaviku

28/08/2015

0


Glavni grad Islanda daće jednoj od svojih ulica ime Darta Vejdera, jednog od glavnih negativaca iz filmskog serijala „Ratovi zvezda“.

Ta ulica u industrijskoj zoni, gde stanovnici slabo zalaze, a turisti još manje, ipak se neće zvati baš „Ulica Darta Vejdera“ već „Svarthofej“ što na islandskom znači „crna glava“, a tako na tom jeziku i nazivaju Vejdera.

Tu odluku je u sredu donela gradska Uprava za okolinu i urbanizam, a očekuje se da je odobri Gradsko veće.

Ideju za to je pre dve godine stanovnik Rejkjavika Oli Gneisti Solejarson predstavio na sajtu Opštine.

- Moramo jednu ulicu nazvati po nekom liku iz Ratova zvezda. To je tako očigledno - napisao je Solejarson tada.

Predlog se dopao opštinskom zvaničniku Nikulasu Ulfaru Masonu koji je na to skrenuo pažnju svojih kolega nadležnih za urbanizam.

- Prikladno je davati nazive po pojavama iz istorije čovečanstva, stvarnih ili izmišljenih. Mnogo je primera ulica Rejkjavika nazvanih po izmišljenim likovima, tako da ne bi bilo čudno neku ulicu nazvati po Dartu Vejderu - smatra Mason.

- Kada postave tablu, otići ću tamo da se slikam. Nadam se da će ljudi biti zadovoljni - prokomentarisao je autor ideje, Solejarson.

Na vlasti u Rejkjaviku su od 2014. godine socijaldemokrate. Pre njih, 2008. godine, birači razočarani finansijskom krizom su na mesto gradonačelnika bili doveli komičara Jona Gnara.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Printscreen/story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: