10 stvari koje niste znali o princezi Dajani

10 stvari koje niste znali o princezi Dajani

Autor: | 12/10/2015

0

Nikad prežaljena britanska princeza od Velsa bila je mnogo više od svoje titule i svega što podrazumevaju pojmovi zvezda, slavna ličnost ili ikona stila. I osamnaest godina posle njene tragične smrti, lejdi Dajana podiže zvezdanu prašinu kakvu je izazivala dok je bila sa nama. Ali, iza svakog ostane nešto nedorečeno i nepoznato. Kraljica srca je svojim Britancima i ostatku sveta u amanet ostavila mnogo neispričanih priča. Ovo su samo neke crtice iz njenog života koje vam verovatno nisu bile poznate.

1. Školovala se kod kuće do svoje devete godine. U vreme kada je bila dete to je bilo nešto sasvim normalno u dobrostojećim porodicama. Međutim, kada su joj se roditelji razveli, Dajana Spenser krenula je u školu zajedno sa ostalim vršnjacima.

2. Bila je vaspitačica u vrtiću. Uvek je volela decu i svi znamo da je pre svega bila požrtvovana majka, pa tek onda princeza i javna ličnost. Nakon srednje škole, u Švedskoj je radila kao bebisiterka i spremačica, a potom se zaposlila u jednom tamošnjem engleskom obdaništu.

3. Želela je da bude balerina. Pohađala je časove plesa, koji je bio njena velika ljubav. Sećamo se kako je na jednom balu zaplesala i sa čuvenim Travoltom. Međutim, morala je da se oprosti od klasičnog baleta jer je u tinejdžerskim godinama previše porasla.

4. Njena sestra Sara prva se zabavljala sa princom Čarlsom. Tako je Dajana i upoznala naslednika britanske krune. Prvi put ga je srela na jednom porodinom okupljanju kada je imala šesnaest godina.

5. Burmu je izabrala iz kataloga. Nije bilo "doručka kod Tifanija" i sličnih mondenskih izleta, iako se venčano prstenje za članove kraljevske porodice izrađuje po specijalnoj narudžbini. Dajanina burma sa 14 malih dijamanata i velikim safirom danas pripada njenoj snahi, vojvotkinji Kejt.

6. Venčanica koju je nosila kada je izgovarala sudbonosno "da" na tadašnjoj "svadbi veka" najduža je u istoriji venčanja otkako postoji Ujedinjeno Kraljevstvo. U nju je bilo utkano preko deset hiljada bisera i Dajana je nekoliko dana morala da "vežba" nošenje.

7. Decu je vodila na zabave koje nisu nimalo tipične za porodice njihovog pedigrea. To su obično bile razne avanture, poput splavarenja na brzim rekama ili one u Diznilendu. Vilijam i Hari sa njom su posećivali i bolnice i upoznali, na primer, obolele od side, što je Vindzorove sablažnjavalo.

8. Roze je bila njena omiljena boja. Psiholozi će reći da je to boja vedrih i uvek srdačnih ljudi. U Dajaninom slučaju to je bilo sigurno. I volela je da nosi sve moguće nijanse roze, u svim odevnim kombinacijama.

9. Bila je kuma devojčici po imenu Domenika Loson, oboleloj od Daunovog sindroma. Donirala je mnogo sredstava centrima za istraživanje i lečenje te bolesti.

10. Sahranjena je na malom ostrvu u centru Ovalnog jezera, na imanju svoje porodice u Altorpu. Trebalo je da bude položena u grobnicu Spenserovih koja se nalazi u obližnjoj crkvi, ali se ispostavilo da je ostrvo idealno mesto za mir i privatnost u kojima tokom života nije imala prilike da uživa.

 

Komentari (0)

Loading
Izvor:Snežana Ilić hellomagazin
Tagovi: princeza Dajana

Pročitajte još

Najnovije vesti