Da li će sukob sa policijom Kventina Tarantina koštati Oskara?

Da li će sukob sa policijom Kventina Tarantina koštati Oskara?

Autor: | 16/11/2015

0


Pre par nedelja, reditelj Kventin Tarantino je prisustvovao skupu povodom, kako organizatori tvrde, ubistava nenaoružanih osoba, od strane njujorške policije. Tarantino je na tom skupu održao kratak govor kojim osuđuje ove postupke. Međutim, ubrzo je dočekan “na nož” od strane nekoliko policijskih sindikata koji su pozvali na bojkot njegovih filmova, pre svega predstojećeg ostvarenja “Hateful 8” koje pretenduje na neku od nagrada Oskar, na sledećim dodelama. Postavlja se pitanje, da li će javni nastup reditelja uticati na nastavak njegove karijere i na koji način?

Tarantino se nekoliko dana nije obraćao javnosti, a onda je usledio njegov odgovor. Mnogi su mislili da će uslediti izvinjenje policiji, ali reditelj stoji pri svojim tvrdnjama.

- Nikada nisam rekao da su svi policajci ubice. Nisam čak ni implicirao na to. Nisam zastrašen. Iskreno, zvuči jadno da me blate neki koji govore u ime policije. Ne mrzim policiju. To je pogrešno tumačenje s njihove strane. To je kleveta. To nije ono što ja osećam. Ne povlačim ono što sam rekao. To što sam rekao je istina.

Sa druge strane, policija napada reditelja da on upravo svojim filmovima podstiče nasilje i objavljuje da mu više neće pružati nikakvu podršku na bilo kom budućem projektu.

I dok ni jedna strana, za sada, ne uzmiče, da se podsetimo ranijih situacija koje su bile kotroverzne, na dodelama Oskara.

Za sada, jedini slučaj koji je koštao nekog glumca ove nagrade, naravno nepotvrđen zvanično, ali suviše očigledan da bi bio zanemaren, jeste slučaj Rasela Kroua i njegovog ispada prema jednom od programskih direktora BBC-ja, koji ga je, verovatno, koštao Oskara, 2002. godine, za ostvarenje “A Beautiful Mind”, u kome je sjajno odigrao matematičara Džona Forbsa Neša. Ta 2002. je definitivno bila njegova godina. Za ovo ostvarenje osvojio je BAFTA nagradu (poznatiju kao ‘britanski Oskar’) i nagradu Zlatni globus, za najbolju ulogu, koja vrlo često prethodi istoj, najvećoj, nagradi u Americi.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Splash hellomagazin