Pobednik "Festa" u trci za "Oskara"

Pobednik "Festa" u trci za "Oskara"

Autor: | 22/12/2015

0


Film "Vuk" jordanskog reditelja Nadžija Abu Novara, koji je osvojio nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 43. Festa i nagradu za najbolji scenario, ušao je u uži izbor filmova nominovanih za Oskara u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja.

Od 80 predloženih filmova, članovi Američke filmske akademije odabrali su devet najboljih, a izbor će u poslednjem krugu glasanja biti sužen na pet.

Ostali kandidati u užem izboru za najbolji film van engleskog područja su "Nova biblija" (Belgija), "Zagrljaj zmije" (Kolumbija), "Rat" (Danska), "Mačevalac" (Finska), "Mustang" (Francuska), "Lavirint laži" (Nemačka), "Saulov sin" (Mađarska) i "Viva" (Irska).


To je velika čast za Novara, kome je "Vuk" prvi dugometražni film, ali i za Jordan, koji je tek drugi put u istoriji priložio kandidata za Oskara.

"Vuk" je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, gde je Novar osvojio nagradu za najboljeg reditelja u selekciji "Horizonti".

Ova nominacija je za mnoge bila iznenađenje, budući da su mnogi poznatiji i nagrađivaniji filmovi preskočeni u ovogodišnjim nominacijama.

Ipak, žiri FEST-a umeo je da prepozna kvalitet i potencijal ovog malog filma, obrazloživši nagradu sledećim rečima:

- U impresivnoj selekciji svetskog filma, svaki od njih se izdvojio, ali jedan se istakao i odjeknuo mnogo jače medju nama - prečišćena, moćna priča o odrastanju koja nas vraća velikim klasicima filma u vizuelno očaravajućem i emotivnom filmu".

Svečana dodela najprestižnije nagrade u filmskoj industriji biće održana 28. februara 88. put, a zvanične nominacije biće objavljene 14. januara.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin