Ponovo se priča o najvećem skandalu kraljevske porodice koji je skoro uništio monarhiju (video)

Ponovo se priča o najvećem skandalu kraljevske porodice koji je skoro uništio monarhiju (video)

Autor: | 06/05/2018

0

Megan Markl ulazi u britansku kraljevsku porodicu pod drastično drugim okolnostima od prošle Amerikanke koja joj se pridružila - Volis Simpson, od čijeg imena još uvijek drte u Bakingemskoj palati.

Iako su obe bile razvedene, vremena su se toliko promenila da se Markl smatra osobom koja može da revitalizuje monarhiju u 21. veku, dok se za Simpson smatralo da može da je dokrajči.

Kralj Edvard VIII. bio je primoran da abdicira 1936., samo nekoliko meseci posle stupanja na tron, kako bi mogao da se oženi sa Simpson. Taj je događaj uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svetskog rata.

 

A sena iz te 1936. godine teško će moći da se ignoriše na dan venčanja Markl i princa Harija 19. maja. Ceremonija će se održati u kapelici svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, zapadno od Londona, u istoj crkvi gde je 1986. održana sahrana Volis Simpson.

Vojvotkinja od Vindzora, što je postala udajom za Edvarda, pokopana je pored svog supruga, 10 minuta pešice od Royal Burial Ground-a izvan Frogmore House, gde će se ovog meseca održati venčanje.

 

"Pažljivo slušajte pevanje hora dok će Megan Markl hodati prema oltaru", istakao je novinar Endrju Morton koji piše o kraljevskoj porodici jer će se čuti kako se obližnje pokopani kralj Edvard "okreće u grobu".

- On je zbog ženidbe s rastavljenom Amerikankom morao da abdicira, a danas je u istim okolnostima takva osoba dočekana otvorenih ruku - rekao je Morton koji je ove godine pisao biografije i o Voalis i Markl, uporedivši pripadnicu elite iz Baltimora s televizijskom glumicom mešanog porekla iz Los Anđelesa.

 

"Porodica Volis Simpson bila je vlasnik robova", dok su potomci majke Megan Markl "i sami bili robovi", naglasio je za AFP.

Edvard i Vollis "bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u zadnjih 80 godina", zaključio je.

Hladna dobrodošlica

Utjicaj Volis na Edvarda zabrinjavala je kraljevsku porodicu. Ona je smatrana politički, verski, društveno i moralno neprihvatljivom za potencijalnu kraljicu. Da se Edvard oženio ne odričući se svoje titule, usprkos savetu britanskog premijera Stivena Boldvina koji je smatrao da i narod treba da odlučuje o budućoj kraljici, britanska vlada bi morala da da ostavku i time bi nastala kriza.

 

Ali Edvard je abdicirao, a par se venčao u francuskom dvorcu 1937. godine. Te su godine posetili Adolfa Hitlera, što je izazvalo uzbunu i pokrenulo tvrdnje da par simpatizira naciste. Život su proveli u predgrađu Pariza, okruženi bogatim prijateljima.

 

Edvardova abdikacija viđena je kao sebični i neodgovorni čin, odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov naslednik i brat, kralj Džordž VI., pokušao je od monarhije da stvori upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smer nastavila i njegova ćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II.

 

Markl će se dobro uklopiti u takav svet. Bila je zastupnik Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena i globalni pedstavnik za humanitarnu agenciju World Vision Canada.

"Ona je mogla da bude diplomata, političarka, pravnica", smatra Morton.

"Megan je svakako spremna za kraljevsku porodicu. Dokazala se", dodao je.

 

Era promena

Markl i Volis na dva su kraja ere promena u dinastiji Vindszr i britanskom društvu koje je danas multirasno, manje vezano za anglikanski verski moral i u kojem četiri od deset brakova završe razvodom. Na prelazu veka se razvelo troje kraljičinih najstarijih sinova.

 

Harijev otac princ Čarls, naslednik trona, 2005. se venčao svojom drugom suprugom Kamilom. I ona se ranije razvela. Njihov građanski brak takođe je započeo u kapelici svetog Đorđa.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty