Alen Rikman: Iza tmurnog lica krio se jedan duhovit čovek (foto/video)

Alen Rikman: Iza tmurnog lica krio se jedan duhovit čovek (foto/video)

Autor: | 14/01/2016

0

Zahvaljujući teroristi Hansu Gruberu iz prvog dela akcione franšize Umri muški, zloglasnom Šerifu od Notingema pored kojeg se Kevin Kostner u Robinu Hudu nije ni primećivao i mračnom profesoru Severusu Snejpu iz serijala o Hariju Poteru, Alen Rikman još davno je dospeo na vrh liste omiljenih negativaca sedme umetnosti. Iako će se najviše pamtiti po tim brilijantnim ulogama, cenjeni britanski glumac ostvario je i bezbroj onih drugačijih, klasičnih, ali i duhovitih.

Svoj specifičan dubok glas i glumački izraz prenosio je kroz svaki film, bez obzira na žanr. Rođen u Londonu u februaru 1946. godine, počeo je, kao i svi vrsni engleski glumci, na daskama koje život znače.

Kao zvezda kraljevskog Šekspirovog teatra, još 1978. godine je zaigrao u Romeu i Juliji, a priznanjem Toni nagrađen je za ulogu sarkastičnog vikonta Valmonta u predstavi Opasne veze.

U teatru Olivije glumio je Marka Antonija, dok je Helen Miren tada bila Kleopatra. Rikmanov talenat je najsnažniju potvrdu i dobio upravo u pozorištu kojem se uvek rado vraćao.

Svet ga je upoznao u ostvarenju Umri muški. Njegov Hans Gruber bio je toliko dominantan i ubedljiv da su mnogi govorili kako je Brus Vilis na kraju filma ostao živ samo zato što je Rikman igrao negativca iz strane zemlje.

Interesantno je da je ulogu dobio nakon samo dva dana provedena u Los anđelesu, u svojoj 42. godini. Igrao je muža Eme Tomson u velikom hitu U stvari ljubav, romantičnoj priči u kojoj i danas svi uživaju tokom novogodišnjih praznika.

Sa Emom je sarađivao više puta, a ona je nastupila i u njegovom rediteljskom prvencu, drami Zimski gost.

Ema Tomson: "Alen je bio moj prijatelj i teško mi je da ovo pišem, jer sam ga upravo poljubila za rastanak. Najviše se u ovom bolnom trenutku sećam njegovog smisla za humor, njegove inteligencije, mudrosti i ljubaznosti. Njegove sposobnosti da baci na kolena pogledom i da podigne rečima.
Mnogo sam naučila od njega. Velika mi je čast i privilegija što sam imala priliku da sarađujem s njim toliko puta.
Bio je ultimativni saveznik u kojeg sam imala puno poverenje. Bio je, pre svega toga, retko i jedinstveno ljudsko biće, kakvo nećemo ponovo sresti."
Za ulogu u Raspućinu 1997. godine je osvojio Zlatni globus. Iako je tokom bogate karijere dobio brojne nagrade, vlasnik markantnog glasa koji se prepoznaje već na prvi ton nikad nije bio nominovan za Oskara, što je, smatraju i kritičari i ljubitelji kinematografije, velika nepravda.

No, kako je Rikman jednom prilikom istakao, uloge osvajaju nagrade, a ne glumci, te se time nije preterano opterećivao.

Poslednje decenije mlađe generacije su ga upoznale kroz serijale o Hariju Poteru, u kojima je tumačio čudnog profesora Snejpa. Međutim, umeo je da bude i veoma duhovit, na primer u komediji Galaktička pustolovina pored Sigurni Viver, a te uloge bile su veliko iznenađenje za gledaoce koji ga pamte iz drugačijih priča, ne samo kao pomenutog Grubera, već i iz Paklenog berberina ili Parfema. I sam se, na nekoj dodeli nagrada, našalio kako zapravo niko ništa ne zna o njegovoj brilijantnoj karijeri stendap komičara. Iza tog tmurnog lica krio se jedan duhovit čovek u čijem su društvu svi uživali.

Pre nego što je otkrio da boluje od raka, Alen je počeo snimanje trilera Eye in the Sky sa Helen Miren, čija se premijera očekuje krajem godine. Njegov glas čućemo u maju i u animiranom filmu Alice Through the Looking Glass.

Rikman je celog svog života bio politički aktivan. Kako je jednom rekao, rodio se kao član laburista. Pored toga, zdušno je pomagao raznim humanitarnim organizacijama koje pružaju podršku mladim umetnicima u siromašnim zemljama. Smatrao je da svrha umetnosti nije samo zabava, već i edukacija: Talenat je genetska slučajnost, ali i odgovornost.

Voleo je svog tajanstvenog profesora Snejpa i bilo mu je žao što se priča o najpopularnijem čarobnjaku novog doba privela kraju.

- Kad budem imao 80 godina, čitaću unucima Harija Potera. Porodica će me verovatno pitati: Zar i nakon toliko vremena?, a ja ću odgovoriti: Uvek.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/splash
Tagovi: alan rikman