"Oskar" je tako "beo": Lista nominacija užarila društvene mreže (video)

"Oskar" je tako "beo": Lista nominacija užarila društvene mreže (video)

Autor: | 18/01/2016

0

Lista objavljenih nominacija za prestižnu nagradu Oskar i ove godine zapalila je društvene mreže i pokrenula lavinu komentara.

- Na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. učesnici su bili ravnopravnije zastupljeni nego na Oskarima, glasi jedan od komentara na društvenim mrežama. Već po objavljivanju nominacija za 88. dodelu nagrade Oskar, na Tviteru pod haštagom #Oscarssowhite (Tako beli Oskar) mogla se pročitati lavina oštrih kritika na račun Američke akademije za filmsku umetnost i nauku i „čisto bele liste glumačkih nominacija“.

Za mnoge filmske kritičare učinjena je nepravda jer na listi njih dvadesetoro, sa nespornim kvalitetom i talentom, koji su se našli u trci za četiri glumačke nagrade, nema potencijalnih crnih i latino laureata najprestižnije filmske nagrade. Među njima bilo je i te kako valjanih kandidata, čak i više u odnosu na protekle godine, saglasne su filmadžije širom sveta.

- Šokiran sam, ali ne i iznenađen. Preostaje da uložimo duple napore da ubedimo u važnost poštovanja različitosti i uvažavanja priča drugačijih ljudi - kaže za američki „Varajeti“ Žil Robertson, predsednik Asocijacije afroameričkih filmskih kritičara.

Urednica časopisa „Broadvej Blek“ Ejpril Rejn prokomentarisala je da to što će svečanost dodele voditi Kris Rok „ne može da nadomesti 80 godina ignorisanja marginalizovanih zajednica“.

Ironiju su mnogi videli i u tome što je odlična hip-hop drama „Straight Outta Compton“, po ocenama kritike i uspehu na blagajnama, nominovana samo u kategoriji za najbolji originalni scenario upravo zbog toga što su autori belci.

Uoči Drugog svetskog rata, trijumf na dodeli prestižne nagrade odnelo je ostvarenje „Prohujalo sa vihorom“, a Heti Mekdanijel postala je prva crna glumica koja je nagrađena Oskarom (sporedna uloga) i koja je prisustvovala ceremoniji. U 87 godina dugoj istoriji dodele ove nagrade, tek 14 Oskara otišlo je u ruke glumcima Afroamerikancima.

Majkl B. Džordan i Tesa Tompson ostvarili su zapažene uloge za mnoge kritičare, ali i mnogi fanovi slavnog Rokija, sudeći po društvenim mrežama, ne bi imali ništa protiv da su se našli na listi nominacija. Film „Creed“, za koji scenario i režiju potpisuje crnac Rajan Kugler, ima nominaciju za najbolju epizodnu ulogu (Silvester Stalone).

Nepravda za mnoge je i to što se na ovogodišnjoj listi nominacija za Oskar ne nalaze imena Idris Elba i Abraham Atah, koji su briljirali u, takođe, odlično ocenjenom filmu „Beasts of No Nation“.

U trci za nagradu Oskar ostao je film „Marsovac“, ali Čuitel Edžiofor po mnogima je morao dobiti priliku da se nadmeće u kategoriji najbolja sporedna uloga. Ovaj glumac bio je nominovan za najbolju mušku ulogu za film „12 godina ropstva“.

Vil Smit („Concussion“), Oskar Ajzak („Ex Machina“, „The Force Awakens“), Benicio del Toro („Sicario“), kao i skoro celokupan glumački tim filma „Straight Outta Compton“, zavredeli su nominacije. Inače, scenaristi ove hip-hop drame su belci i oni su nominovani u kategoriji originalni scenario.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/splash
Tagovi: film nagrade Oskar