Deset najgorih filmova koji su osvojili Oskara (video)

Deset najgorih filmova koji su osvojili Oskara (video)

Autor: | 03/02/2016

0

Dešavalo se, tokom ovih 88 godina koliko se već dodeljuje najprestižnija nagrada u svetu sedme umetnosti, da neka ostvarenja ne ispune očekivanja i da razočaraju članove Američke akademije za filmske nauke. Dok su, s jedne strane, sjajni filmovi ovenčani sa više “zlatnih dečaka” postajali klasici i upisali se u istoriju, poput “Bena Hura”, “Prohujalo sa vihorom”, “Lorensa od Arabije” ili “Kuma”, s druge strane su neki brzo nestajali ne samo iz bioskopa, već i iz sećanja ljubitelja kinematografije. To se dešavalo uglavnom zato što nisu bili toliko dobri kao što se verovalo.
Bacite pogled na listu koja je u Holivudu napravljena pred ceremoniju zakazanu za 28. februar. Na njoj je 10 najvećih “oskarovskih” razočarenja i onih koji su u tim trenucima bili gubitnici, a kasnije se ispostavilo da je trebalo da trijumfuju. Možda se s nekim odlukama nećete složiti...

10. „Put oko sveta za 80 dana“, 1956.
Zasnovano na čuvenom romanu Žila Verna, ovo ostvarenje je pedesetih godina prošlog veka koštalo više od šest miliona dolara, što je tada bilo pravo bogatstvo. Međutim, nije mu pomogao ni Dejvid Niven u ulozi Fileasa Foga. Te godine Oskar je izmakao sjajnoj istorijskoj priči „Deset božjih zapovesti“ sa Čarltonom Hestonom i Julom Brinerom, u kojoj su korišćeni dotad neviđeni scenski efekti. Prosudite i sami koji film danas radije gledate.

9. „Obični ljudi“, 1980.

Retko ko se još seća ove melodrame, iako ju je režirao Robert Redford. Ali, zato se za „Razjarenog bika“ sa njegovim imenjakom, Robertom de Nirom, može reći da je postao više od kulta. Kinematografija je tada dobila i čudnog sportskog heroja, boksera Džejka LaMotu, idola mnogih generacija.

8. „Titanik“, 1996.
Verovali ili ne, na ovoj listi se našao i Kameronov blokbaster „Titanik“. Da, znamo da je postao jedan od najgledanijih filmova svih vremena i da je u vrhu te liste već dve decenije. Ali, kritičari smatraju da je ljubavna priča bila previše romantizovana, i da nije trebalo da dobije i Oskare za režiju i scenario. Po njima, triler „Poverljivo iz LA“ bio je daleko ubedljiviji.

7. „Kraljev govor“, 2010.
Između ostalog, doneo je Kolinu Firtu priznanje za najboljeg glumca. Mada, te godine je bilo i značajnijih ostvarenja. Na primer, „Društvena mreža“, priča o osnivaču Fejsbuka Marku Zakerbergu.

6. „Čikago“, 2002.

Retko kad se dešava da mjuzikl pokupi tolike nagrade, a „Čikago“ je osvojio čak šest. Kratkih rukava tada je ostao maestralni „Pijanista“, iako je Edrijen Brodi proglašen najboljim glumcem. No, svi se slažu da je ova drama zaslužila mnogo više od muzičke priče o „vetrovitom gradu“ iz tridesetih godina.

5. „Argo“, 2012.
Istinita priča o spašavanju šestorice Amerikanaca iz Teherana oduševila je članove Akademije, ali – ne i kritičare. Po njihovim rečima, priča je bila mlaka i dosadna, za razliku od još jedne istinite ratne storije koja se te godine našla u nominacijama za najbolji film – „Zero Dark Thirty“, u režiji Ketrin Bigelou.

4. „Ples sa vukovima“, 1990.
U ruke Kevina Kostnera tada je otišlo nekoliko „zlatnih dečaka“. Priča o američkom građanskom ratu i odnosu prema starosedeocima Indijancima bila je zaista izuzetna i mnogima je otvorila oči, ali filmski stručnjaci tvrde da su čuveni Skorsezeovi „Dobri momci“ zaslužili mnogo više. No, to je bilo Kostnerovo veče.

3. „Sudar“, 2005.
Odlična ekipa se okupila u ovom neobičnom filmu. Do poslednjeg dana su se lomila koplja među članovima Akademije, a posebno među kritičarima. Neki su ga još tada proglasili najgorim ostvarenjem decenije. Te godine svi su verovali da će trijumfovati Ang Li i njegova „Planina Broukbek“, ljubavna priča o dva kauboja, ali se to na kraju nije dogodilo.

2. „Kako je bila zelena moja dolina“, 1941.
Klasik Džona Forda, koji svakako zaslužuje najveće nagrade. Ali, ne više od „Građanina Kejna“, koji je nedavno proglašen za jedan od najboljih filmova svih vremena. Orsonu Velsu još nije bilo ni 30 godina, a svima je već bilo jasno da je genije koji će napraviti revoluciju u svetu kinematografije. Očigledno tada nije imao dovoljno prijatelja u Holivudu.

1. „Zaljubljeni Šekspir“, 1988.
Mnogi i danas smatraju da je bilo apsurdno dati „Zaljubljenom Šekspiru“ Oskara za najbolji film i Gvinet Paltrou za najbolju žensku ulogu. Pogotovo ako se ima u vidu koje ostvarenje je bilo glavna konkurencija. Da, Spilbergovo „Spašavanje redova Rajana“. Jedan od najvećih gubitnika u istoriji dodele ove nagrade, u isto vreme i jedan od najboljih ratnih filmova ikad snimljenih. Kako kažu kritičari, neuporedivo je bolji od svih zlatnih statua koje postoje. Moglo bi se reći da su u pravu.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/splash