Kris Rok oduševio mnoge govorom na dodeli Oskara

Kris Rok oduševio mnoge govorom na dodeli Oskara

Autor: | 01/03/2016

0


Kris Rok, iako i sam pripadnik Afroameričke zajednice, nije imao nikakvih problema da se u svom govoru na dodeli Oskara, na momente veoma britko, našali na račun optužbi da se Američka filmska akademija ponaša rasistički jer drugu godinu u nizu nije nominovala crne glumce.

Kako to obično biva, mnogi su mu, naročito na Tviteru, ozbiljno zamerili jer su smatrali da je licemeran, da ima duple standarde i da mu je humor previše grub. S druge strane mnogi iz holivudskog džet seta su mu čestitali na onome što je uradio u noći dodele najprestižnije filmske nagrade.

Kris je veče puno britkih opaski započeo jasnim razgraničenjem i konstatacijom da je Oskar isključivo zabava za belce, dok su crni umetnici tu više kao izuzetak od pravila. Takođe, već na početku je konstatovao da je "Holivud rasistički, ali to je posebna vrsta uglađenog rasizma".

- To je kao kada kažete nekome: "Ronda, ti si nam draga, ali ne možeš da budeš član našeg sestrinstva" - rekao je komičar.

- Dobrodošli na ceremoniju Oskara, koja je takođe poznata kao nagrada za belce - rekao je na samom početku.

Odmah je usledila i veoma oštra opaska da verovatno ne bio domaćin svečanosti da je američka Akademija za film i nauku "nominovala ljude za posao voditelja".

- Ako hoćete da nagrade budu "crne", dovoljno je da imate kategorije za crnce - bio je ironičan

Na karju svog govora je objasnio šta se ubuduće zapravo očekuje ne samo od Američke filmske akademije, nego i od svih koji se nešto pitaju u Holivudu.

- Crni glumci žele iste mogućnosti kao i svi.

On nije  prećutao ni bojkot dodele Oskara bračni para Smit, Vila i Džejde Pinket ove godine javno bojkotovao Oskara.

- Nije fer što Vil Smit nije nominovan za ulogu u filmu "Concussion", ali sa druge strane, nije fer ni što je za ulogu u filmu "Wild Wild West" dobio honorar od 20 miliona dolara - rekao je Rok i dodao da ne vidi zašto bi Džejda Piket Smit uopšte bojkotovala neki događaj na koji nije ni pozvana.

- Bojkot Džejde Pinket Smit je isto kao kad bih ja bojkotovao donji veš pevačice Rijane. Nisam bio ni pozvan, a to je stvarno poziv koji nikada ne bih odbio - rekao je glumac poznat po oštrom humoru.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images
Tagovi: kris rok Oskar