Robert de Niro povukao film o vakcinaciji i autizmu sa festivala "Tribeca"

Robert de Niro povukao film o vakcinaciji i autizmu sa festivala "Tribeca"

Autor: | 27/03/2016

0

Američki oskarovac, glumac, reditelj i producent Robert de Niro povukao je kontroverzni film o vakcinaciji i autizmu sa festivala Tribeca koji počinje sledećeg meseca.

De  Niro, jedan od osnivača festivala i njegovo zaštitno lice, a koji je i sam otac autističnog deteta, prethodno je podržao odluku da se film Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe, prikaže, a projekcija je bila zakazana za 24. april.

Film predstavlja objedinjenje emotivnih intervjua doktora, roditelja i političara koji govore o alarmantnom povećanju broja autistične dece što se podudara sa povećanjem broja propisanih vakcina.

- Imao sam nameru da se pruži prilika za razgovor oko pitanja koje je duboko lično za mene i moju porodicu. Ali, nakon razmatranja proteklih dana unutar rukovodstva festivala i drugih iz naučne zajednice, ne verujemo kako će njegovo prikazivanje unaprediti raspravu o toj temi. Festival ne zazire od kontroverznih tema, međutim, imamo problema sa nekim stvarima stoga smo odlučili da ga uklonimo iz našeg rasporeda - saopćio je glumac, piše britanski The Guardian.

Film koji je u javnost nazvan "kontroverznim" režirao je Endrju Vejkfild, bivši britanski lekar koji je objavio studiju 1998. godine koja je navodno potvrdila vezu između vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR) i autizma kod dece.

Studija je naišla na oštre kritike, nazvana je "razrađenom prevarom", a Vejkfildu je 2010. godine oduzeta dozvola za bavljenje medicinom u Velikoj Britaniji.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: Robert de Niro

Pročitajte još