Na aukciji prvi klavir Lejdi Gage

Na aukciji prvi klavir Lejdi Gage

Autor: | 08/04/2016

0

Aukcijska kuća Džuliens staviće na prodaju 21. maja u Njujorku niz predmeta koji su pripadali muzičkim legendama, kao što su prvi klavir Lejdi Gage i gitara Elvisa Prislija.

Aukcija pod nazivom "Muzičke ikone" biće organizovana u Hard rok kafeu na Tajms skveru i uključiće desetine komada koji su pripadali muzičkim zvezdama.

Jedan od glavnih komada je prvi klavir Lejdi Gaga procenjen na izmedju 100.000 i 200.000 dolara.

Stefani Džermanota, kako joj je pravo ime, napisala je svoju prvu pesmu sa pet godina i odsvirala je na tom klaviru marke Everet, koji su kupili njeni baka i deka.

Deka i baka Lejdi Gaga kupili su klavir za 780 dolara 1966. godine i kasnije su ga poklonili njenim roditeljima. Mala Stefani počela je da uzima časove klavira sa četiri godine i napisala je svoju prvu kompoziciju "Dollar Bills" godinu dana kasnije, inspirisanu pesmom "Money" Pink Flojda.

Deo prihoda od prodaje klavira biće dat Fondacji Born This Way koju je lansirala Lejdi Gaga 2012. godine da bi osnažila mlade.

Na aukciji će takođe biti više od 85 predmeta koji su pripadali Elvisu Prisliju, a najvredniji su gitara i jedan klavir. Gitaru marke Gibson Dove je Elvisov otac personalizovao i poklonio svom sinu 1969. Otac je izabrao gitaru crne boje kao čestitku Elvisu što je upravo dobio crni pojas u karateu.

Elvis je gitaru dao jednom obožavatelju na koncertu 1975. koji je od tada sačuvao. Procenjeno je da će ona doneti između 200.000 i 300.000 dolara.

Drugi vredan predmet iz Elvisove kolekcije je njegov prvi klavir, procenjen na između 200.000 i 300.000 dolara, znači više nego klavir Lejdi Gaga, koji je procenjen na između 100.000 i 200.000 dolara.

Među Elvisovim predmetima su i naočare, kutijice za lekove, crno odelo i kožni prsluk.

Na aukciji će biti ponuđeni i predmeti drugih poznatih muzičara koji će sigurno privući pažnju ljubitelja roka i popa.

Među njima će biti sako koji je na turneji nosio Fredi Merkjuri iz britanske grupe Kvin, prsluk od crvene kože koju je nosio Majkl Džekson inspirisan videom "Beat it" ili jedna od čuvenih crnih košulja kantri pevača Džonija Keša.

Najveću procenjenu cenu ima električna gitara Fender Brodkaster koju je Džimi Von poklonio svom bratu, gitaristi Stivi Rej Vonu. Legendarni gitarista je na tom instrumentu, procenjenom na između 400.000 i 600.000 dolara razvijao sopstveni stil.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin
Tagovi: lejdi gaga