Kako je Naomi Kempbel promenila lice modne industrije

Kako je Naomi Kempbel promenila lice modne industrije

Autor: | 18/04/2016

0

Prvu naslovnu stranu snimila je kada je imala samo šesnaest godina. Ostalo je istorija. Tokom tri decenije duge karijere, Naomi Kempbel je otvarala i zatvarala revije čuvenih dizajnera, snimala najbolje reklamne kampanje, krasila editorijale i muzičke spotove, bila zvezda skandala, nekoliko puta završavala na sudu, umalo i u zatvoru, za kaznu skupljala smeće po londonskim parkovima, objavila album, a pre nekoliko dana i autobiografiju u kojoj je opisala većinu nabrojanih događaja.

Knjiga "Naomi" sastavljena je iz dva dela, koje je svojeručno potpisala jedna od najpopularnijih manekenki svih vremena. Iako se davno povukla sa piste, i dalje važi za miljenicu dizajnera. U skladu sa svojim specifičnim temperamentom, crna pantera je odredila i cenu ovom literarnom ostvarenju. A ona je prava sitnica – 1.750 dolara.

Naomi je, između ostalog, napravila pravu revoluciju u svetu mode kada je postala prvi tamnoputi model kojem je pošlo za rukom da se pojavi na naslovnoj strani magazina "Vog". Međutim, ne voli da je nazivaju supermodelom, jer, kaže, ne poseduje nikakve natprirodne moći.

- Taj termin danas se previše slobodno koristi i pomalo je otrcan. Modeli treba da zarade svoje zvezdice. Posle Kejt Mos i Žizel nije se pojavio niko ko bi zaslužio tu titulu. A mene zaista ne morate tako da oslovljavate.

Prilično skromno za damu koja tako uspešno usporava proces starenja. U svet šou biznisa zakoračila je sa svega sedam godina, kada se pojavila u spotu za pesmu "Is This Love" rege legende Boba Marlija. Kada je, kao tinejdžerka, jednom prilikom šetala ulicama Londona, primetio ju je modni agent. Tokom megauspešne karijere Naomi je postala jedan najpopularnijih modela svih vremena, a oprobala se i kao pevačica, glumica, spisateljica, dizajnerka. Ima i liniju parfema.

Svoje jamajčansko-kinesko poreklo smatra najzaslužnijim za prelepe crte lica i savršenu figuru. Do danas se pojavila na više od pet stotina naslovnih strana, a za "Plejboj" i fotografije Madonine knjige "Seks" pozirala je gola kao od majke rođena. Videli smo je u nekoliko spotova, filmova i serija, a sa prijateljicama iz zlatnog doba modelinga – Sindi Kraford, Kristi Tarlington i Lindom Evanđelistom, pojavila se u revolucionarnom spotu Džordža Majkla "Freedom". Vrhunac karijere doživela je ranih devedesetih, kada je bila glavna zvezda čak dve vodeće agencije. Na temelju bezbroj angažmana za kampanje i revije najluksuznijih brendova, ali i raznih drugih projekata, procenjuje se da teži oko 30 miliona dolara.

Posebnu popularnost Naomi je stekla u policijskim stanicama. Odavno smo prestali da brojimo koliko je puta optuživana za fizičko i psihičko zlostavljanje. Njene žrtve bile su asistentkinje, spremačice, glumica koja je nosila istu haljinu, prolaznik koji ju je u prolazu fotografirao, policajac koji joj nije našao ukradenu torbu, osoblje hotela, i drugi. Svestrana Britanka častila ih je uvredama, pretnjama i šakama, a tukla ih slušalicom telefona, blekberijem, posuđem i ostalim stvarčicama koje su joj se našle pod rukom. Oštećeni su je nazvali Tajsonom, jer su neki od njih nakon obračuna sa problematičnom manekenkom završavali u bolnicama gde su im ušivali rane. Mnogo noći provela je u pritvoru i bila osuđivana na društveno koristan rad, pa su je u državnim institucijama često viđali kako riba podove i prozore. Skupljala je i smeće po parku. Opasna na jeziku, sa kaubojskim karakterom na kojem bi joj pozavidela i heroina Divljeg Zapda Kalamiti Džejn, umela je da se na krv i nož posvađa i sa nekim slavnim ličnostima, poput Viktorije Bekam. Ipak, najveću buru u javnosti izazivalo je dugogodišnje neprijateljstvo sa Tajrom Benks.

I to nije sve. Gde je Naomi, tu su i alkohol i droga, u velikim količinama. Pre dve godine tvrdila je da će morati da se penzioniše jer je bolesna. Artritis ju je mučio, kako su lekari rekli, zbog mnogo vremena provedenog na visokim potpeticama, ali još više od burnog života prepunog poroka.

- Dobar izgled dugujem pušenju i opijanju - govorila je, a onda ipak promenila mišljenje i javno priznala da njen organizam više ne može da podnese zavisnost i da jedino rehabilitacija može da joj pomogne. Nedavno je dala ispovest kakvu niko nije očekivao, izjavivši da želi mirniji život jer joj stvari koje su bile važne pre dve decenije danas ne znače ništa.

- Dugo sam mislila da neću dogurati do četrdesete. Bilo je dana kada nisam mogla da se pogledam u ogledalo, kada se nisam sviđala sebi jer sam verovala da sam loša osoba. Iako sam toga bila svesna, nastavljala sam sa bahatim ponašanjem. Morala sam da odlučim šta mi je zaista važno, da promenim sve čime nisam bila zadovoljna - priznala je u jednom od svojih retkih intervjua, koji je dala britanskom "Dejli mejlu".

Tom prilikom nije pokazala samo besprekorno telo, već je ogolila i svoju dušu. Progovorila je o krvavim dijamantima, strahu za život, razuzdanim žurkama, drogiranju, životnim lekcijama koje je naučila...

- Ljutnja i agresija nisu bili moji jedini problemi. Imala sam ih puno. Bila sam, jednostavno, talac sopstvenog ponašanja. Konačno razumem šta me drži na pravom putu. Moji prijatelji znaju kroz šta sam prošla. Ja sam ljudsko biće, grešim i nemam nameru da poričem te greške. Nisam ni najmanje ponosna na stvari koje sam napravila i incidente u kojima sam učestvovala. Međutim, naučila sam lekciju - navela je Naomi i dodala kako želi da joj svi koji je okružuju govore isključivo istinu kako bi znala gde greši.

Da ne bude sve tako crno, Naomi se vrlo intenzivno bavi dobrotvornim radom, a jednu od najvećih radosti pričinjava joj borba za prava crnaca i žena.

- Sigurna sam da na svetu ipak ima više dobra nego zla. Zahvalna sam bogu na blistavoj karijeri, ali me brine kakve će prilike dobiti crne devojke koje posle mene dođu. Kako će se svet mode ponašati prema njima? To je jedan od razloga što sam još u ovom poslu.

Zabavljala sa Majkom Tajsonom, Robertom de Nirom, a bila je verena za Adama Klejtona, basistu grupe U2. Činilo se da se poslednjih godina smirila pored ruskog milijardera Vladislava Doronjina. Čak se preselila u Rusiju kako bi stalno bili zajedno. Veridba je proslavljena na Kritu, a samo na vatromet potrošeno je 50.000 dolara. Međutim, nije dugo izdržala ni pored njega.

Pored manekenstva, njena velika strast je i atletika. Dok je pratila jednu od brzih trka na Olimpijskim igrama u Londonu, oduševili su je sprinteri i njihova elegancija.

- Kada bih bila atletičarka, odabrala bih sprint i sigurno bih se dobro snašla u tome. Bila bih ženski Usein Bolt – našalila se slavna manekenka koju smo videli i na ceremoniji zatvaranja Igara, nakon koje je gostovala u jednoj emisiji i objasnila da nije toliko strašna kakvom je ljudi smatraju.

- Nisam loša osoba. Svi vučemo neke repove iz prošlosti. Kada govore te negativne stvari o meni, ignorišem ih, iako nekad znaju da zabole. Zato me nikad i nije interesovalo šta se o meni piše. Ne čitam novine. Ja ih prodajem.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images