Elvis Prisli, večni kralj rokenrola

Elvis Prisli, večni kralj rokenrola

Autor: | 16/08/2016

0

I ovog 16. avgusta velelepno imanje u Grejslendu u Memfisu postaje mesto hodočašća, epicentar sveta za desetine hiljada najvatrenijih obožavalaca lika i dela čoveka koji i mrtav prodaje više nosača zvuka od bilo kog aktuelnog izvođača. A muzika nikad ne bi bila ovo što jeste da, jednog julskog dana pre više od pola veka, u studio Sun Records-a nije ušetao samouvereni beli mladić i svojim crnim glasom iz korena promenio lice šou-biznisa. Elvis Prisli je, malo je reći, najveći pevač svih vremena. Sve što je rokenrol bio i što će ikada biti. Danas se navršava 39 godina otkako je zauvek "napustio zgradu".

Elvis Aron Prisli prvu zoru ugledao je 8. januara 1935. na obali Misisipija, u malom kaubojskom mestu Tupelu, pre njega poznatom samo po rodeo takmičenjima. Njegov brat blizanac nije rođen živ, pa je majka Gledis svu ljubav poklonila jedinom sinu, koji je do kraja života ostao njen mezimac i sve žene u svom burnom veku upoređivao s njom. Petogodišnji Elvis prvi put je zapevao u školskom horu, a kasnije je, na lokalnim vašarima, izvodio i tradicionalne melodije. Presudan događaj bio je jedanaesti rođendan, kada je na poklon dobio staru gitaru. Kada se porodica preselila u crnački kvart Tupela, budući kralj roka zarazio se bluzom i gospelom. Zaluđen muzikom, dolazio je u školu sa gitarom na leđima. Istovremeno, radio je fizičke poslove, kako bi popunio siromašni kućni budžet.

Rodna kuća Elvisa Prislija

Posle mature, 1953. godine mladi vozač kamiona prvi put prolazi kroz vrata Sun studija u Memfisu, da bi snimio dve numere kao poklon majci za rođendan. Posle višemesečne "potere" za gazdom izdavačke kuće, uporni Elvis konačno skreće pažnju na sebe. Bila je to kompozicija "That’s all right, mama", proglašena najboljom pesmom svih vremena jer je otvorila vrata novom muzičkom izrazu, u koji će se, kasnije, zaklinjati sve generacije. Prvu ploču, na kojoj se našao "Heartbreak hotel", snimio je 1956. godine. I, ostalo je istorija.

Kada se prvi put pojavio na televiziji, uz lascivne pokrete i neodoljivi glas kojim se provlačila melanholija i kojim je umeo da pogodi sve centre osećanja, magija je mogla da počne. Njegovu energiju ništa nije moglo da zaustavi. Snimio je mnogo filmova, a ne zna se koliko je pesama otpevao. Većina njih danas čini slova muzičkog bukvara. Dok je služio vojni rok u Nemačkoj, pogodio ga je najsnažniji udarac u životu – njegova majka umrla je u 46. godini. Po povratku iz vojske upoznao je četrnaestogodišnju Prisilu. Svestan da ne može da se oženi njom, izolovao se na svom imanju Grejslend, izgubljen u holivudskim maštarijama, dok je sve manje osećao duh muzike kojom se proslavio. Uplovio je u sentimentalne balade, gotovo izgubivši poznatu žestinu i buntovnost. Sa Prisilom se venčao tek 1967, a godinu dana kasnije rodila im se kćerka, Liza Mari. U poplavi novih imena koja su drmala svetom kao nekad on, pokušao je da se vrati izvornom rokenrolu i spase karijeru.

Za to vreme, Prisila je bila zarobljenik Grejslenda. Nemoćna da, uz to, trpi i suprugove vanbračne izlete, sa Lizom je zauvek napustila imanje. Elvis, neutešan i depresivan, sve više se prepuštao lekovima za smirenje. Iako se, kao nenadmašni umetnik, vratio u formu i ponovo oduševljavao publiku, iza scene je tonuo u pakao droge. Postao je čudan, teško je trpeo ljude i danima nikog nije hteo da vidi. Bolestan od hepatitisa i čestih zapaljenja pluća, sa viškom kilograma i gotovo nesvestan okoline, morao je da peva kako bi podmirio kockarske dugove svog menadžera. Kreatura u obliku Elvisa, koja je poslednjih godina njegovog života nastupala u Las Vegasu, sve više se raspadala. Iscrpljen drogama i lečenjem, na kraju snage je poslednji put zapevao 26. maja 1977. u Indijanapolisu. Nekoliko nedelja kasnije, 16. avgusta u deset ujutro, pronađen je mrtav u svom kupatilu. Dokrajčio ga je srčani udar, izazvan dugogodišnjom zloupotrebom raznih hemikalija. Kralj roka nije umro na tronu, nego na toaletnoj šolji. Imao je 42 godine.

Grejslend

Talenat, senzualnost, lepo lice, harizma, zavodničko njihanje kukovima i ljudskost koju je propovedao celog života Elvisa su, za sva vremena, uveli u srca miliona ljudi svih generacija.Kada mu je, svojevremeno, nakon jednog koncerta prišla obožavateljka s jastukom na kojem je bila kruna i rekla mu: "Ti si kralj", Elvis je odgovorio: "Ne, dušo, nisam ja kralj. Hrist je kralj, a ja sam samo pevač".

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images
Tagovi: elvis prisli