Vesna i Đole Đogani: Ponosni roditelji predstavljaju tromesečnu kćerkicu Lauru

Vesna i Đole Đogani: Ponosni roditelji predstavljaju tromesečnu kćerkicu Lauru

Autor: | 01/04/2014

0

U porodici Đogani sve funkcioniše besprekorno. Iako pobornici mira, sklada i puštanja sudbine da odlučuje o krucijalnim stvarima, Vesna i Đole svakodnevno vredno rade na očuvanju idilične bračne zajednice. Kćerka Laura stigla je u pravom trenutku, 4. januara, u prepodnevnim satima, lako i brzo, bez bola i komplikacija. Srećna majka uživa u najmlađem članu porodice, tata se ne libi da je okupa i presvuče, dok je Adriano preuzeo ulogu zaštitnika, kako i dolikuje starijem bratu. Sa čitaocima magazina “Hello!” poznati supružnici podelili su utiske o prvim mesecima Laurinog života.

Kako ste odabrali ime za bebu?

Vesna: U detinjstvu sam imala drugaricu Lauru koja je bila neobično lepa. Ta divna asocijacija presudila je da kćerki dam upravo to ime, a neko će reći i da sam ispoštovala tradiciju italijanskih imena u porodici Đogani.
Đole: Laura ima bazu u latinskom jeziku, a označava lovor, čudesnu biljku, simbol sklada i mira. Verujem da, na neki način, odabirom pravog imena, utičemo na sudbinu svoje dece. Svako nosi neku specifičnu energiju.

Porođaj je protekao u najboljem redu?
Vesna: Ovog puta sve je bilo jednostavnije nego prethodnog. Poverenje sam poklonila vrhunskom timu lekara, sa doktorkom iz porodilišta u Višegradskoj na čelu, i stvarno sam im beskrajno zahvalna na tretmanu koji su mi priuštili. Porodila sam se prirodnim putem uz pomoć epiduralne anestezije, što je bilo fenomenalno iskustvo, budni ste i svega svesni, a ne osećate neprijatnost i bol. Žao mi je samo što Đole nije stigao na porođaj.
Đole: Laura je malo poranila, i dok sam vozio od Novog Beograda, ona je već stigla na svet. Bio sam u hirurškoj sali kada se rađao Adriano, pa nisam ostao uskraćen za to iskustvo.

Kakva je Laura beba, na koga liči?
Vesna: Neverovatno je koliko liči na Adriana, a on na mene. Naravno, dečja fizionomija se brzo i lako menja, međutim, za sada je tako. Inače, Laura je divna i zahvalna beba. Ne zadaje nam nikakve muke, mada smo i mi postali iskusni, tako da savršeno funkcionišemo. Imam sreću da je Đole od onih očeva koji su veoma požrtvovani i predani. Redovno je kupa, hrani, povija, s tim što ovim poslednjim i nije baš oduševljen.

Dojite li bebu?
Vesna: Vrlo sam svesna koliko je majčino mleko dobro i neophodno za pravilan razvoj deteta. Nažalost, dojila sam je samo prvih četrdeset dana, jer mi se dogodio zdravstveni peh, pokrenuo mi se kamen u bubregu i završila sam na operacionom stolu. Zbog medikamenata i terapija bila sam primorana da se preorijentišem na veštačko mleko, ali to nije bila ni moja želja ni odluka.

Da li ste angažovali profesionalnu pomoć s obzirom na to da dvoje male dece zahtevaju ogromnu energiju i vreme?
Vesna: Srećom, mi smo jedna velika, mnogobrojna familija, orna da pritrči u pomoć u svakom trenutku. Odlično smo organizovani, mada imamo i ženu koja povremeno pomogne kada nemamo alternative.
Đole: Pre dvadesetak dana smo se vratili profesionalnim obavezama, nastupamo širom Evrope, međutim, naša deca zbog toga ne trpe jer sve planiramo do najsitnijih detalja.

Vesna, izgleda da ste se ovoga puta manje ugoliji nego u prethodnoj trudnoći?
Vesna: Da, upola manje. Sa Adrianom sam dobila čak trideset kilograma. Ipak, brzo sam dovela liniju u normalu, a sada će to ići brže i lakše. Imajući u vidu tempo kojim živim i činjenicu da redovno nastupam, verujem da ću za koji mesec imati devojačku figuru.

Kako je Adriano prihvatio novog člana porodice?
Vesna: Dugo je želeo da dobije brata ili sestru, međutim, kada je Laura stigla, taj ga je entuzijazam napustio. U svoj toj dečjoj naivnosti, nadao se da će imati nekog ko će odmah moći da se igra sa njim, a dobio je malu bebu koja po ceo dan spava. No, to razočaranje je, na našu sreću, kratko potrajalo, i sada prema njoj ima pravi zaštitnički odnos. Bilo mu je samo potrebno malo vremena da se navikne. I Đoleteve kćerke iz prvog braka obožavaju Lauru, a s obzirom na to da je i Silvija pre nekoliko meseci postala mama, naša bebe će odrastati zajedno.

Da li ste tokom trudnoće imali strahove, s obzirom na to da je prethodna bila neuspešna?
Vesna: U početku mi je bilo teško, međutim, kako je vreme odmicalo, shvatila sam da od negativnih misli moram da se distanciram. I prethodni put sam se ponašala veoma odgovorno i na sve pazila, pa sam dobila virus, razbolela sam se i, nažalost, izgubila bebu. Nisam dozvolila da mi to ukoreni strah i trudnoću sam održavala prepuna optimizma i vere da će sve biti u redu. Tako je na kraju i bilo.

Planirate li još dece?
Đole: Nismo od onih ljudi koji vole da planiraju i crtaju svoju budućnost. I Vesna i ja smo veoma spontani, dopuštamo sudbini da krucijalne stvari donese sama. Ni Lauru, da kažem, nismo planirali, pa nam se dogodila.

Kažu da su očevi više vezani za kćerke.
Đole: U mom slučaju baš i nije tako. Adriano mi je posebno privržen i obrnuto. Emotivan je i ne usteže se da to i pokaže.
Vesna: Adriano mašta da jednog dana bude baš kao i njegov tata, već ga sada oponaša, što je beskrajno simpatično.

Jeste li od onih roditelja koji imaju ideju o budućnosti svoje dece? Da li ste i u tom smislu spontani i neopterećeni?
Đole: Svakako da jesmo. Tu smo da osluškujemo njihove potrebe, želje, talenat, da ih podržimo na njihovom putu, ali ne i da im trasiramo budućnost.
Vesna: Moja majka nikada nije bila oduševljena mojim profesionalnim izborom, ali me nije ni sputavala. Naša obaveza je da deci obezbedimo dobro i kvalitetno obrazovanje, sve ostalo je njihov izbor.

Ubija li roditeljstvo romantiku. Imate li vremena jedno za drugo?
Vesna: Možda imamo manje vremena jedno za drugo, ali romantika ne trpi. Štaviše, odnos nam je zreliji, bolji, imamo više razumevanja jedno za drugo.

Nedavno ste kupili nov stan?
Vesna: Morali smo, jer nas je sada više i ovaj u kome trenutno živimo nam je postao tesan. Kupili smo nešto veći i prostraniji i trenutno ga pažljivo opremamo i lagano se pripremamo za useljenje.

Izgleda da sve držite pod kontrolom, porodicu, karijeru, dom. Gde pronalazite toliku energiju?
Vesna: Odrasla sam bez oca i oduvek sam sanjala o velikoj privrženoj porodici. Lavovski sam se borila da sve održim u savršenom redu. Energiju pre svega pronalazim u suprugu koji mi je najveća podrška. On nije samo otac moje dece. On je moj mir, moja ljubav, moja sigurna luka.


Intervju: Nikola Golubović, Life Content
Foto: Nemanja Novaković
Stilistkinja: Vanja Pantin
Šminka i frizura: Srđan Petković za “Mini-bar Studios”, Hadži Milentijeva 14, 011 / 244 - 35 - 59
Dekoracija: “Coin Casa”

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još