Glorija Gejnor: Disko diva ekskluzivno za Hello! otkriva koliko se raduje dolasku u Srbiju

Glorija Gejnor: Disko diva ekskluzivno za Hello! otkriva koliko se raduje dolasku u Srbiju

Autor: | 06/07/2014

0


Taktovi koji najavljuju čuvene stihove „First I was afraid, I was petrified...“ usijavali su plesne podijume kasnih sedamdesetih prošlog veka, ali i danas noge nesvesno ustaju da igraju čim ih čuju. Kada je u oktobru 1978. godine objavljen singl „I Will Survive“, malo ko je mogao da sanja da će istog časa postati disko himna i jedna od najpopularnijih pesama svih vremena. Međutim, Glorija Gejnor od početka je znala da to neće biti tek jedan od hitova za jednokratnu upotrebu, jer ne samo da govori o osobi koja pronalazi snagu da prevaziđe emotivne probleme već je postala sinonim za žensku emancipaciju i društveni opstanak. Američka disko kraljica biće najveća zvezda predstojećeg „Exita“, a 11. jula nastupiće u Novom Sadu i podsetiti na hitove koji su obeležili njenu četiri decenije dugu karijeru.
- Jedva čekam da dođem i veoma se radujem susretu sa ovdašnjom publikom, jer će to biti moja prva poseta Srbiji. Volim da nastupam na festivalima zbog fantastične atmosfere, a i energija je drugačija nego na koncertima. Ljudi su uvek dobro raspoloženi, uzbuđeni i puni entuzijazma. Ujedno, to je sjajna prilika da upoznam novu kulturu. Verujem da je ovaj festival nešto posebno i imam veliku želju da vidim kako sve to izgleda – izjavila je slavna pevačica u ekskluzivnom intervjuu za magazin „Hello!“.
Objavila je dvadeset studijskih albuma i nekoliko kompilacija. Osvojila je brojne nagrade, uključujući i „Gremi”, a specijalno za nju kreirana je posebna kategorija „najbolja disko ploča”, čime je postala jedina dobitnica ovog priznanja u istoriji popularne muzike. Uvažena članica „Muzičke kuće slavnih“ proslavila se disko žanrom, ali njeni počeci u rodnom Nju Džerziju vezani su za džez i bluz. Ne voli da je nazivaju divom iako poseduje sve atribute koje ta titula zahteva.
- Kad čujem da me nazivaju divom, zapitam se šta zaista misle, jer diva je, po meni, neko na visokom položaju, ko se ne ponaša baš najlepše prema ostalima. Ja nisam takva. Ali, ako titula diva podrazumeva da sam dobar umetnik i da dobro radim svoj posao, onda zahvaljujem na komplimentu - iskrena je Glorija.
Na listi njenih velikih hitova nalaze se i kompozicije „Never Can Say Goodbye“, „I Am What I Am“ i mnogi druge, ali planetu je za sva vremena osvojila pesmom„I Will Survive“, koja je postala njen zaštitni znak jer nosi posebnu poruku.
- Očekivala sam da će doživeti veliki uspeh čim sam prvi put pročitala tekst. Uspela sam da se istog trena identifikujem sa stihovima, a slušaoci su potom uspeli da se postovete sa mnom. Pesma je dotakla srca miliona širom sveta. Osetili su hrabrost i nadu, shvativši da se mogu pobediti i najteže situacije, čak i one iz kojih se možda ne vidi izlaz. To govori sam naziv pesme, „Preživeću“. Ja sam tajnu opstanka pronašla u ljubavi prema Bogu i smatram da je moj najveći uspeh što sam prihvatila Hrista kao gospodara i spasioca.
Kao ponosna hrišćanka, Glorija se bavi i humanitarnim radom. Članica je organizacija koje pružaju pomoć socijalno ugroženima, posebno mladima koji su tek zasnovali porodice, i često nastupa na dobrotvornim zabavama. Za preživljavanje o kome tako nadahnuto peva potrebno je, kaže, i nesebično davanje. Disko je vrhunac doživljavao sedamdesetih godina prošlog veka. Dona Samer, Dajana Ros i Glorija Gejnor tada su bile apsolutne vladarke ovog žanra i vlasnice najvećih hitova koji su harali top-listama i plesnim podijumima.
- Kad pogledam unazad, mogu slobodno da kažem da je to bilo divno vreme, jer su se svi držali zajedno, više su se družili i brinuli jedni o drugima. Uvek napominjem da je disko bio prvi i jedini žanr u istoriji muzike koji je spojio ne samo različite ljude sa svih meridijana već i sve boje kože, nacionalnosti, religije, profesije - ističe pevačica, koja u slobodno vreme voli da čita i da piše pesme, ali i priče o svojim životnim iskustvima i saznanjima koja će uskoro pretočiti u knjigu.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin