Pola sata sa... Velimir Stjepanović

Pola sata sa... Velimir Stjepanović

Autor: | 14/09/2014

0

Ambiciozni i talentovani plivač Velimir Stjepanović postigao je najveći uspeh u karijeri, osvojivši dve zlatne medalje na nedavno održanom „Evropskom prvenstvu“ u Berlinu. Dvadesetjednogodišnji sportista tom prilikom oborio je lični i državni rekord, a za sobom je u bazenu ostavio svetskog rekordera, Nemca Pola Bidermana. Posle velikog trijumfa, Stjepanović je sa porodicom, koja ga prati na svim takmičenjima i najveća mu je podrška, proslavio uspeh, a potom je kratko boravio u Srbiji, gde su mu državni predstavnici iskazali divljenje, ugostivši ga, kao i mnogobrojni ljudi koje je sretao. Potom se vratio u Dubai, gde sa porodicom živi od svoje devete godine. Tamo ga je sačekala dugogodišnja devojka Džesika, bivša plivačica, sa kojom je u vezi skoro tri godine.

Vaš uspeh na “Evropskom prvenstvu” mnogi nisu očekivali, da li je i za vas predstavljao iznenađenje ili ste bili sigurni u sopstveni trijumf?

- Iskreno, moj tim i ja nismo iznenađeni, jer nam je cilj bio da osvojim tri medalje. Ne mogu da kažem da sam očekivao da pobedim Pola Bidermana i Janika Anjela u kraljevskoj trci, ali sam znao da sam spreman i da su sve kombinacije moguće.

Da li vam je bilo teže da se pripremite fizički ili psihički za Prvenstvo?
- Fizičke pripreme su bile teže. Psihički sam veoma jak i do sada mi, osim mojih trenera Krisa i Marka, niko nije pomagao u tome. Velika je stvar kad znate da ste fizički spremni, onda ova druga strana valjda dođe sama. Nadam se da će tako i da ostane.

Jeste li zadovoljni dočekom u Beogradu i čije čestitke su vas najviše obradovale?
- Zadovoljan sam. Što se tiče čestitki uvek su najdraže od najmilijih, ali i svaka čestitka na ulici mi je veoma draga i imponuje mi. Moram da kažem da me je premijer Aleksandar Vučić impresionirao.

Savetujete li se nekada sa starijim kolegama, na primer Miloradom Čavićem?

- Naravno, kad god se nađemo, glavna tema je plivanje. On je veliki šampion i uvek je spreman da posavetuje nas mlađe.

Kako volite da provodite vreme kada ste u Beogradu?
- Volim da izađem na neko lepo mesto i da, naravno, uživam u našoj fantastičnoj hrani i mnoštvu lepog naroda koji prolazi pored mene.

Kakve su vam ambicije u plivanju?
- Sebi sam zacrtao visoke ciljeve i do sada sve kockice se slažu kako je planirano. Krajnji cilj su “Olimpijske igre” u Rio de Žaneiru, nadam se da će me zdravlje dotle poslužiti. Inače, nebo je granica.

Jeste li od starta, kada ste počeli da trenirate plivanje, znali da ćete se i profesionalno baviti tim sportom ili se sve dogodilo spontano?

- Na početku čak nisam voleo vodu, ali se to s vremenom promenilo, sada se najbolje osećam u bazenu. U dvanaestoj godini, kada sam upoznao sadašnjeg trenera Tajdija, on je otkrio da bih mogao da budem dobar u ovom sportu i onda je krenulo sve što i danas traje.

Šta vas najviše opušta?
- Kada imam slobodno vreme, uglavnom ga provodim sa devojkom Džesikom kada je u Dubaiju. Najviše me opušta igranje video-igrica.

Prate li vas brat i roditelji na svim takmičenjima i znači li vam njihova podrška sa tribina?
- Roditelji me prate na svim većim takmičenjima, što mi mnogo znači. Bili su i sada sa mnom u Berlinu. Kažu da odavno nisu imali prilike da planiraju svoj odmor, jer umesto toga putuju tamo gde ja plivam. Brat Aleksandar dođe da me gleda kada se takmičenja održavaju u Dubaiju. On ima svoje obaveze i planove i odavno radi.

Da li vam je devojka velika podrška u sportu?

- Svakako, ona je bivša plivačica i veoma dobro me razume. Ovo je specifičan sport i ko nije bio deo toga, ne može ni da zamisli koliko je zahtevan. Njena podrška i razumevanje su nemerljivi.

Koliko ste vas dvoje zajedno i da li vam je teško da održite vezu na daljinu?
- Zabavljamo se skoro tri godine i za sada je sve dobro. Ona je upravo završila fakultet u Velikoj Britaniji i vratila se u Ujedinjene Arapske Emirate pa će nadalje sve biti znatno lakše.

Volite li način života u Dubaiju ili težite da se jednog dana vratite u Srbiju?
- Život je čudo i nikada ne znate šta vam je pripremio. Ovo je divna zemlja sa velikim potencijalima. Videćemo kako su moje karte promešane.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content

Foto: Oliver Bunić / „Blic“

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti