Jovana Milojčić: Najlepše je biti majka

Jovana Milojčić: Najlepše je biti majka

Autor: | 13/10/2014

0

Šest meseci pošto je na svet donela kćerku Simonu, voditeljka Jovana Milojčić odlučila je da se vrati poslovnim obavezama, a gledaoce televizije "Prva" subotom sa osmehom dočekuje u emisiji "Ekskluziv magazin". Prvo razdvajanje od deteta mladoj majci nije lako palo, ali je podrška najbližih, kao i kolega, bila presudna u suočavanju sa jednim u nizu izazova koje roditeljstvo donosi. Sa suprugom Milošem ravnopravno deli roditeljske obaveze, a Simonin dolazak na svet još više je zbližio dugogodišnje emotivne partnere, koji se trude da povremeno ukradu nekoliko trenutaka samo za sebe. Dugogodišnju vezu supružnici su prošlog septembra krunisali brakom, a prvu godišnjicu braka obeležili su romantičnom večerom, zajedno sa kćerkom Simonom. Tridesetogodišnja Beograđanka za "Hello!" govori o prvim iskustvima i izazovima koje joj je majčinstvo donelo, brižnom negovanju odnosa sa bračnim partnerom, kao i bezrezervnoj podršci najbližih u novoj životnoj etapi tročlane porodice Milojčić.

Koliko vam je Simonin dolazak na svet promenio poglede na život?

- Sve se promenilo, ali nabolje. Ujutru kada ustanem, pogledam svoju bebu i dobijem energiju da krenem u novi dan. Više nisam ja ta koja je na prvom mestu i čije su potrebe najvažnije, jer sada postoji to malo biće koje je centar mog sveta i oko koga se sve vrti.

U kakvom sećanju vam je ostao prvi susret sa kćerkom u porodilištu?
- Naš prvi susret bio je čaroban, ali i neočekivan. Zamišljala sam da će Simona izgledati drugačije, jer sam ja posle rođenja imala crnu kosu, a sestre su mi donele riđokosu bebu. To je bilo malo iznenađenje za mene, a kada sam je uzela u naručje, bio je to predivan momenat u kom sam shvatila da je svaki trenutak čekanja bio vredan. Bila je to ljubav, hajde da kažemo, na drugi pogled.

Ko je odabrao ime?
- To je bila tatina ideja, jer je moje devojačko prezime Simonović, a i moja krsna slava je "Sveti Simeon", pa je Miloš dao predlog, a ja sam se odmah složila.

Čiji saveti u su vam najdragoceniji?

- S obzirom na to da nemam nikakvog iskustva, svaki savet je dobrodošao. Pored baka, najveći savetnik mi je jetrva Milja, koja je relativno skoro prošla kroz to iskustvo i pažljivo slušam ono što mi govori. Nas dve smo veoma bliske i imam potpuno poverenje u nju.

Na koga Simona liči?
- Ona je isti tata, zbog čega sam mnogo srećna, jer kada suprug nije kod kuće, dok gledam kćerku kao da vidim njega. Jedino je oči, čini mi se, nasledila na mene.

Da li je nasledila i tatin karakter?

- Jeste, ima mirnu narav na njega, što meni mnogo olakšava posao. Jako je mirna beba, ima blag temperament i nije zahtevna.

Kako je Simonin dolazak na svet uticao na vaš odnos sa suprugom?
- Potpuno je drugačije kada svog muškarca vidiš kao tatu. Još više sam se zaljubila u njega kada sam ga videla kako drži naše dete. Miloš se odlično snalazi u ulozi oca, on je porodični tip, a i ima velike šake, pa kada je uzme, taj prizor mi daje ogromnu sigurnost.

Kako ste podelili roditeljske obaveze?
- Oboje sve radimo. Od menjanja pelena, preko uspavljivanja, do hranjenja. Suprug je uvek tu da pomogne oko svega i mislim da je vrlo bitno da, kada sa nekim planirate porodicu, znate da će i vaš partner u tu priču ući pun elana, kao i vi.

Vodite li računa o tome da ne zapostavite partnera?

- Istina je da posle rođenja dete postane centar vašeg sveta, ali takođe morate da negujete i ljubav prema svom muškarcu. Miloš i ja uspevamo da ukrademo trenutke za sebe, dovoljno nam je i da se sami prošetamo jedan sat pored keja, dok bake pričuvaju unuku. Žene su danas pred velikim izazovom, jer se od njih očekuje da rade, da budu lepe, pametne, dobre majke, supruge i domaćice. To je ono što su nam feministkinje donele i sa čime sada moramo svakodnevno da se nosimo, ali se ta višestrukost uloga uči svakog dana.

U trudnoći ste vežbali jogu. Koliko vam je to pomoglo?
- Mislim da je joga mnogo doprinela da Simona bude tako mirno dete, a nas dve smo nastavile da vežbamo i posle porođaja. Uživa u tome, mislim da je to smiruje, a uz to pozitivno utiče na njen razvoj.

Koliko ste u trudnoći i posle porođaja vodili računa o ishrani?
- Tokom trudnoće dosta sam se šetala, radila sam jogu i trudila se da jedem na svaka tri sata, isključivo voće, povrće i meso, dok sam testo i slatkiše izbegavala. Nije bilo lako, pogotovu kada vam hormoni podivljaju, ali moguće je i mnogo je zdravije i za mamu i za bebu. Kada sam posle porođaja počela da dojim dete, kilogrami su se istopili.

Da li je Simona prva beba u porodici?

- Ne, ima stariju sestru Marinu, kćerku Miloševog rođenog brata Marka. Ona ima tri i po godine i već je velika devojčica koja čuva, mazi i voli svoju malu sestru.

Nedavno ste se vratili poslovnim obavezama na televiziji. Zbog čega ste odlučili da skratite porodiljsko bolovanje?
- Dobila sam poziv da radim "Ekskluziv magazin", ideja mi se dopala, a i uželela sam se posla. Kolege su me predivno dočekale, uz osmehe i neizbežnu kafu, pa uopšte nisam imala osećaj da sam odsustvovala godinu dana. Lepo je vratiti se na svoje radno mesto, a i posao kojim se bavim zahteva da uvek budeš u toku.

Kako je proteklo vaše prvo razdvajanje od kćerke?
- Mnogo mi je nedostajala, ali uz podršku supruga i baka pregurala sam taj prvi momenat. Prijao mi je odlazak na posao, ali sam sve vreme razmišljala o njoj i jedva sam čekala da je vidim. Najlepše mi je bilo kada sam došla kući i kada me je zagrlila svojim ručicama.

Kada se vratite na puno radno vreme, da li će Simonu čuvati bake ili razmišljate o jaslicama?
- Mislim da je za dete izuzetno važan taj trenutak socijalizacije koji će joj pružiti jaslice. Kada napuni godinu, biće spremna za to. U blizini naše zgrade nalazi se državni vrtić, gde ćemo je Miloš i ja voditi.

Koliko ste vešti u kuhinji i da li vas suprug nekada odmeni u tom poslu?
- Moram da priznam da je moj muž veštiji od mene u kuhinji i zapravo od njega svakodnevno učim nove kulinarske trikove.

Planirate li da se ponovo ostvarite u ulozi majke?
- Bez ikakve dileme. U Srbiji malo ko može da kaže da ima idealne uslove za stvaranje velike porodice, ali gde ima uslova za troje, ima i za četvoro ili petoro, a volela bih da Miloš i ja imamo što više dece. Ipak, zbog carskog reza napravila bih pauzu bar tri godine, posle čega bismo voleli da Simona dobije brata ili sestru.

Šta je za vas najveći izazov majčinstva, a šta najveća nagrada?
- Mislim da ne postoji odgovorniji posao i veći izazov od socijalizacije, od uvođenja jednog malog bića u ovo naše društvo isprepletano lepim i ružnim stvarima. Iskreno se nadam da ću biti dobar vodič mojoj kćerki. S druge strane, najveća nagrada mi je kada mi Simona podari osmeh, jer tada shvatim da ništa nije uzalud.

Intervju: Deana Đukić, Life Content
Foto: Mirko Damjanović, Life Content
Stilistkinja: Iva Radovanović
Šminka i frizura: Petar Trubić za "City hair studio", Kneza Sime Markovića 10, 069 / 572 - 89 - 15
Mesto snimanja: Hotel "Falkensteiner", Bulevar Mihajla Pupina 10k, Novi Beograd, 011 / 225 - 00 - 00

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin