Severina Vučković: Sin Aleksandar je moja najlepša obaveza

Severina Vučković: Sin Aleksandar je moja najlepša obaveza

Autor: | 06/11/2014

0

Pop pevačica Severina Vučković intrigira javnost više od dve decenije, koliko je prošlo otkako se lepa Splićanka pojavila na muzičkoj sceni. Od tada gradi karijeru regionalne zvezde, a njene muzičke transformacije pratile su promene njegog vizuelnog identiteta. Uspešno poigravanje sa modnim trendovima donelo joj je titulu ikone stila, a njen atraktivni izgeled oduvek je mamio uzdahe pripadnika suprotnog pola. Uprkos tome, jedini muškarac u njenom srcu je njen dvoipogopdišnji sin Aleksandar. Otkako je postala majka, njeni životni prioriteti su se promenili i ne želi da propusti nijedan trenutak odrastanja svog naslednika. Četrdesetdvogodišnja zvezda je shvatila da je roditeljstvo najlepše zanimanje na svetu, ali nije zapostavila ni svoju uspešnu karijeru. Nedavno je snimila novu pesmu "More tuge" sa pevačem Sašom Matićem, koju će promovisati u narednom periodu, a počela je da radi i na novom albumu.
Na početku razgovora za magazin "Hello!" Severina se osvrće na nove poslovne izazove.
- U januaru mi je moj sestra  poslala mejlom pesmu "More tuge". Ona i Saša su prijatelji. Taj mejl otvorila sam tek u martu i kad sam je prvi puta čula, počela sam da plačem, što mi je bio znak da bi pesmu trebalo da snimim. Saša je vokale snimio u Beogradu kod Dušana Alagića, koji je radio aranžman, a onda smo zajedno snimali moj vokal kod Nikše Bratoša u Zagrebu. Kratko sam snimala, svu energiju ispalila sam u dva, tri snimka u prvom naletu. Snimanje spota bilo je prelepo iskustvo. Osećala sam se kao u filmu "Miris žene". Spot je režirao Miloš Nadaždin, moj dugogodišnji, dragi saradnik i vrlo lepo je pogodio emociju pesme. Jedva čekam da je pevam na koncertima sa publikom.

Pošto vi pevate pop, a vaš kolega Saša Matić folk, na čiju stranu je prevagnula ova saradnja kada je reč o žanru pesme?
- Kada su emocije u pitanju, a u tome je suština našeg posla, nije važno koji je muzički žanr u pitanju. Dobar pop, folk ili rok jednostavno je dobar pop, rok ili folk. Ne znam kom muzičkom žanru ova pesma pripada, ali meni se sviđa. Tako nastaju sve moje saradnje, mora da mi se sviđa to što neko radi i da mi se dopadne pesma, a ova mi se baš svidela. O Saši i da ne govorim.

I ranije ste razmišljali o saradnji sa njim.

- Trebalo je da sarađujemo i na mom albumu "Dobrodošao u klub". Uvek mi se dopadala njegova toplina i emocije i to lako pevanje, kao Sinatra. Prvi puta sam ga čula uživo na dodeli "Pink" nagrada. Kada je izašao na scenu, kao da je po nama pala dodatna zlatna prašina. S druge strane, da nismo snimili pesmu, ja bih s njim samo pila kafu i slušala ga kako imitira kolege i prijatelje.

Oboje ste mnogo puta u karijeri publiku dotakli baladama, i ovog puta numera nosi jake emocije.
- Pesma je sporija, ali nosi, daleko.

Ima li u pesmi autobiografskih momenata?
- Svi se mogu prepoznati u ovoj pesmi. To smo svi prošli, a nekoga to tek čeka osim autora teksta Miloša Smiljanića, koji je rekao da je srećno oženjen i da obožava suprugu. Verovatno sam ga inspirisala ja ili Saša.

Poslednju pesmu koju ste objavili, "Uno momento", prati izuzetno provokativni spot. Koliko vam znače komplimenti da nikada do sada niste bolje izgledali?
- Kad sam prvi puta čula "Uno momento", bila sam u Frankfurtu i spremala sam se za koncert. Došao je moj menadžer Tomica Petrović i rekao mi da je producent Filip Miletić poslao pesmu. Trenutak kada sam čula deo "Tika-taka, tika-tak" raspirio je "budalastu" stranu moje ličnosti. To sam volela i u saradnji sa Goranom Bregovićem. Voleli smo te budalaste izraze koji nas gurkaju nazad do granice sa detinjstvom, ali nekim sjajnim detinjarijama. Eto, tako se ja odlučujem za neku pesmu. Otvorim sve pipke u momentu kad slušam pesmu i ako me skroz obezglavi, ja je pevam. Volim saradnju sa producentima Filipom Miletićem i Milošem Roganovićem, jer osim što su neizmerno talentovani, još izlaze i kreću se po mestima gde se muzika sluša i svira. Spot je morao da bude takav. Kičasto provokativan, sa svim primesama onoga što danas krasi spotove na Balkanu, a to je dobro utegnuta zadnjica. Strahovito sam se dobro zabavljala, a vama hvala na komplimentima.

U poslednjih godinu dana snimili ste nekoliko singlova. Planirate li da u narednom periodu počnete da snimate album?
- Snimila sam "Alkatraz", potom navijačku pesmu "Brazil" za hrvatsku reprezentaciju,"Uno momento", "More tuge" sa Sašom Matićem i još jedan duet sa mladim devojkama koji bi trebalo da izađe pred Novu godinu. Već smo snimili i spot za taj duet, radili smo u Crnoj Gori. Osim toga, snimila sam i nekoliko reklamnih kampanja za slovenačke prodavnice obuće "Mass", za "Ledo" i "Frikom", a raduje me to što sam nedavno sama dizajnirala korice i sadržaj za ženski rokovnik za 2015, koji izlazi početkom novembra. Vrlo je simpatičan i idealan je poklon za svaku ženu, naročito ako razmišljate šta da kupite ženi za praznik. Početkom decembra planiram da objavim DVD sa turneje "Dobrodošao u klub". Za novi album sam već otpevala tri pesme, a snimanje nastavljam posle odmora u januaru, jer do tada više i nemam slobodnih termina. Ono što trenutno radim me mnogo raduje, a to je snimanje pesama za mjuzikl "Naša bila štorija", čiju muziku i tekstove potpisuju Goran Karan i Neno Ninčević. Premijera mjuzikla trebalo bi da bude u aprilu 2015. Zahvalna sam Goranu Karanu, jer čeka već pet godina da to otpevam i bila bih tužna da je odabrao nekog drugog, jer te će pesme sa setom i radošću slušati cela bivša Jugoslavija. Tih dvadeset pesama za mjuzikl je nešto najlepše što sam čula u poslednje vreme. Možda malo preterujem u lokalpatriotskom smislu, ali samo malo. Orkestracije se naslanjaju na Tijardovićevo nasledstvo i Diznijeve filmove, ali na dalmatinski način. Peva većina solista: Goran Karan, Đulijano, Tedi Splato, Danijela Martinović.

Kako ste zadovoljni novim pesmama za album?

- Imam neku super sreću što mi poslednjih godina šalju izvrsne pesme, a verovatno sam i ja sazrela kao osoba i kao pevačica. Za neke pesme treba imati i dovoljno životnog iskustva da zvuče autentično. Kao što, na primer, imate ukusa u oblačenju, treba imati ukusa i u pevanju. Da znaš kako da je otpevaš da sve dirne tamo gde treba.

 Beogradska publika ove godine ostala je uskraćena za vaše koncerte u Centru "Sava". Planirate li uskoro nove nastupe u Beogradu?
- To su bili planovi da turneju "Dobrodošao u klub" preselimo u manje prostore kao što su dvorane "Vatroslav Lisinski", Centar "Sava", "Cankarjev dom", jer smo svi hteli da turneja traje što duže. Svi smo na njoj uživali. Najsrećnija sam kada me svi zovu i pitaju kada ćemo opet, sa naglaskom na to im je ta turneja bilo jedno od nalepših iskustava. Produkcija je ipak bila previše zahtevna za takve prostore. Bilo nas je oko devedeset u ekipi. Uskoro, 25. novembra, imam prvi samostalni koncert u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu. To je humanitarni koncert za dečiji dom u Gornjoj Bistri, za decu sa posebnim potrebama, i tu nam je prioritet da se skupi što više sredstava za njih pa će i produkcija biti prilagođena.

Izuzetno ste aktivni na "Fejsbuku" i dobijate brojne komplimente na račun stajlinga. Koliko vam znači titula "ikone stila"?
- Mislim da se stil odražava prvenstveno u načinu na koji razmišljate, govorite, radite, tako da i obična "krpa" na vama može da izgleda dobro. Nikada ne nosim nešto što mi se ne sviđa, ako mi nešto nije komotno ili ako se u tome osećam nelagodno. Oblačim se onako kako mi dođe. Za nastupe dugo već biram crnu boju u svim varijantama.

Pratite li modu zbog toga što vam je to u opisu posla ili vas to i privatno zanima i predstavlja vam zadovoljstvo?

- Predstavlja mi zadovoljstvo da pratim modu. Ne koliko bih htela, jer nemam vremena.

Ko su za vas modne ikone?
-Za mene su modne ikone one žene koje zaista predstavljaju nešto u svom vremenu. Koju kad vidite prvo primetite nju, pa tek onda ono što nosi. Stvar je izbora da li Odri Hepbern ili Merilin Monro, Džeki O ili princeza Ketrin. To mora biti osoba sa stavom, koja je vrhunska u svom poslu, a da pri tom ima i ukusa.

Često na nastupima izgledate provokativno, ali nikada niste prešli granicu dobrog ukusa. Kako hodate po toj tankoj liniji?

- Mislim da se sa time rodiš.

Ispod jedne fotografije na "Fejsbuku", na kojoj ste sa sinom, napisali ste da je najlepše biti "samo mama". Kakvi ste vi u tim trenucima i koliko je uloga majke promenila vaše prioritete i poglede na život?
- Sve je promenjeno. Snimam i radim kada Aleksandar nije sa mnom i onda sve nakačim sebi na vrat. Nekada spavam samo tri sata dnevno, nekada sam neočešljana i skoro da nemam vremena da se istuširam, jer se on igra sa mnom. Biti samo mama je "full time job", najlepša obaveza u životu.

Majka ste za primer koja je u svakom trenutku posvećena sinu. Prija li vam kada vas publika radije doživljava tako nego kao veliku i zavodljivu zvezdu?
- Biti majka ne isključuje ovo drugo. Odavno su se žene izborile da ne budu samo majke. One su danas i uspešne naučnice, doktorke, političarke i ujedno majke. Publika na koncerte dolazi isključivo zbog onoga čime se bavim. Na primer, nemam pojma da li je Margaret Tačer imala dece ili, recimo, Elizabet Tejlor. Žena koja ima svoje ja uvek je privlačnija, a samim tim i delimično osuđivana od raznih osoba. Imati sebe i biti majka znači biti srećna žena.

 Kako vaš sin reaguje kada vas vidi na televiziji i kako reaguje kada vam ljudi na ulici priđu da se slikaju sa vama?
- Pre neki dan prvi put bio je na mom koncertu. Sam je izrazio želju i rekao da bi voleo da ide na moj koncert u Splitu, ali da se nada da neće biti buka. Tako se izražava. Pogledala sam ga s bine, dečije je zaigrano plesao. U jednom trenutku susreli su nam se pogledi i uperili smo prst i prstić jedno prema drugom.

Aleksandar je vaša "slika i prilika". Da li karakterom podseća na vas?
-"Vaša deca nisu vaša deca, oni dolaze kroz vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli. Jer, oni imaju sopstvene misli..." Taj citat Halila Džubrana mi se jako sviđa. Deci treba dati samo ljubav. Slušati ih kad vam se obrate, igrati se sa njima, ljubiti ih i uživati u njihovoj posebnosti.

Koja od vaših pesama je Aleksandru omiljena i kako reaguje kada je čuje?
- "Italiana", a voli i "More tuge", i onda sa mnom pleše valcer.

Intervju: Zvezdana Milovanović, Life Content
Foto: Miloš Nadaždin, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin