Vanja Ejdus: Posle razvoda promenila sam životne stavove

Vanja Ejdus: Posle razvoda promenila sam životne stavove

Autor: | 08/11/2014

0

Ostvarila je niz zapaženih uloga, pre svega na daskama koje život znače, gde je oživljavala glavne likove iz komada velikih pisaca. U pozorištu je Vanja Ejdus na neki način i odrastala jer je, pored oca Predraga, od malih nogu bila okružena umetnošću i vrednostima na koje danas često zaboravljamo. Ispunila je mnoge svoje snove, ostvarena je kao majka, a ima i studio glume namenjen kreativnom oslobađanju dece i odraslih kroz dramsku igru i imaginaciju. Nedavno je počela da radi na filmu "Vlažnost". Vanju je novom projektu pre svega privukao dobar scenario, nesvakidašnji za naš kinematografski prostor.
- Na sveden filmski način scenario govori o emotivnoj pustoši koju je napravila tranzicija. Da prihvatim ulogu doprinelo je i dugogodišnje poznanstvo sa rediteljem Nikolom Ljucom, sa kojim sam se srela dok sam radila na jednoj divnoj predstavi kada je on imao tek sedamnaest godina. Verujem u njega, poseduje poseban filmski senzibilitet i puno očekujem od ovog ostvarenja - kaže za "Hello!" popularna glumica.

Kako ste se pripremali za ovaj karakter?

- Igram osobu koja se provlači kroz život glavnog lika, koji je okružen gomilom laži i emotivnom pustoši. Moja uloga se malo razlikuje od ostalih, jer i ona na izvestan način ne izlazi na kraj sa lažima u kojima živi. Sa Nikolom smo imali probe koje su se bazirale na improvizacijama, što i nije tipično za rad na filmu kakav se ovde praktikuje, ali je sjajno.

Na koju ulogu ste najviše ponosni?
- Uloge nisu tu da bih se njima ponosila. Svaka ima svoje mesto u mom životu ili u nekoj fazi mog života. Nekima sam manje zadovoljna, nekima više, ali su mi sve značile. Želim da tumačim različite i kompleksne likove, što bi mi omogućilo da idem napred i da se ne ponavljam. Najvažnija je ekipa sa kojom sarađujem, jer izvor kreativnosti dolazi iz dobre atmosfere u kojoj se stvara. Privlači me istraživanje novih formi u izrazu, mada je to prilika koja se retko ukazuje.

"Hasanaginicu" igrate već četrnaest godina.
- Zajedno sa "Hasanaginicom" korača i moj život. Bila sam vrlo mlada kad sam počela da je igram. Od tada se u mom životu svašta dogodilo, a ona je nekako upila sva moja iskustva. Za predstavu se još traži karta više i često se završava ovacijama publike na nogama.

Da li ste, posle razvoda, promenili neke vaše životne stavove i mišljenje o ljubavi i zajednici između dvoje ljudi?

- Ne znam u kom pravcu su se tačno promenili, ali odigrale su se značajne promene. Lepo je imati porodicu i živeti u ljubavi, mada više nisam sigurna koji oblik te zajednice bi mi odgovarao. Klasičan brak u kome kuvam ručak i spremam kuću definitivno me ne zanima, samo zajednica dva zrela bića koja se nadopunjuju i jedno drugo čine boljim.

Kako ste prevazišli razvod? Koliko vremena bi trebalo da prođe da se okrene novi ljubavni list?
- Taj period sam prevazišla tugom koja je potpuno prirodna, ali mislim da nije dobro da se ona potiskuje. Normalno je da čoveka boli raspad nečega što je gradio, šta god to bilo. Razvod danas i nije nešto strašno. S obzirom na to da nisam sigurna da li sebe jasnije vidim u bračnoj zajednici, smatram da nisam nesrećna ili uskraćena za nešto. Bile su mi potrebne dve godine da bih se osetila dovoljno snažnom da se ponovo zaljubim. Bez ljubavi ne bih mogla da zamislim život.

Da li ljubav mora da boli?

- Život svakako boli, on se i sastoji od krugova u kojima se smenjuju dobri i loši dani. Nekada je loš period ispunjen ljubavnom boli, nekada nekom drugom. Ima i ljubavi koje ne bole.

Čemu učite kćerku Sanu?
- Učim je da uvek ima beskrajno samopouzdanje, da sama donosi odluke, da bude maštovita, slobodna, da voli igru i da ne bude sebična. I deci koja pohađaju moju školicu glume oslobađam maštu i razvijam im samopouzdanje.

Kako čuvate mentalnu snagu?
- Održavam je zahvaljujući periodima povlačenja u sebe. U trenucima kada ostajem sama sa sobom podrazumevaju se sve vrste duhovnog punjenja, što ponekad može da bude samo ćutanje koje se smenjuje sa periodima stvaranja, druženja, komuniciranja, izlaženja, putovanja.

U šta najviše verujete?

- Kroz život me vodi intuicija, a verujem u snagu misli. Danas sam prilično drugačija nego što sam bila u vreme kada sam počinjala da se bavim ovim poslom. Strpljivija sam, opuštenija, više brinem o drugima, a manje o sebi, i češće uspevam da uživam u trenutku.

Koliko ste, kao glumica, zahtevni i strogi prema sebi?
- Vrlo sam samokritična, što mi se veoma dopada, jer smatram da je to kvalitet koji mi ne dozvoljava da se ulenjim. Često sam nezadovoljna rezultatom, ali tada pokušavam da shvatim gde sam pogrešila i kako to da ispravim. Od sebe zahtevam maksimalnu preciznost i promišljenost i nastojim da uvek budem u dobroj psihičkoj i fizičkoj formi.

Sa ocem Predragom, bardom našeg glumišta, nastupali ste zajedno u "Faustu". Doživljavate li ga na sceni kao najbližeg člana porodice ili kao kolegu?
- To je bilo davno i od tada nismo više zajedno radili. Bio je sjajan partner koji me je na pozornici uvek podržavao, iako je privatno strog kritičar.

Vaša baka Angelina nekada je imala kozmetički salon u Beogradu. Jednom prilikom izjavili ste da vas ta vrsta održavanja lepote ne zanima. Da li ste možda promenili mišljenje?

- Zaista retko odlazim u salone za negu lepote. Celog života koristim bakinu kremu, koja nam je ostavila recept i koja je toliko fantastična da je nikada ne bih menjala. Sadrži prirodni kolagen i druge dobre stvari, zaista je visokog kvaliteta. Zato mi do sada nisu bili potrebni kozmetičari, mada ih ipak povremeno posetim.

Koliko vam joga pomaže da se izlečite od svakodnevnih briga?
- Pre dve godine otkrila sam aštanga jogu i ponekad pomislim da mi je ona promenila život. To možda nije toliko vidljivo, ali osećam pozitivne stvari koje mi je donela. Upražnjavam je nekoliko puta nedeljno, zahvaljujući njoj održavam liniju, joga mi podiže energiju, pojačava elastičnost, poboljšava fizičku spremnost, umiruje me, čuva zdravlje. Nije ovo reklama za jogu, već moj doživljaj onoga što vežbam i što za mene predstavlja veliko otkrovenje.

Intervju: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin