Ana Štajdohar: Nakon rođenja kćerke Nikola i ja se više volimo i poštujemo

Ana Štajdohar: Nakon rođenja kćerke Nikola i ja se više volimo i poštujemo

Autor: | 19/11/2014

0

Pevačica Ana Štajdohar pre dva meseca postala je majka devojčice Nie, kojoj je zajedno sa suprugom, saksofonistom Nikolom Demonjom u potpunosti posvećena. Želja da dobije žensko dete ostvarila joj se četrdeset tri dana pre porođajnog termina, pa je beba prve dane po rođenju morala da provede u inkubatoru. Posle agonije koju je proživela, Ana je bila najsrećnija kada su svoju "Mrvicu", kako su je ona i suprug nazvali, doveli u porodični dom. Dolazak njihovog prvog deteta na svet dodatno je učvrstio odnos poznatih supružnika, a na početku razgovora za magazin "Hello!" mama dvomesečne Nie govori o prvom susretu sa svojom naslednicom:
- To je bio trenutak u kome je poništena sva porođajna patnja kroz koju sam prošla. Stavili su mi je na grudi, onako majušnu i krhku, a ona je otvorila okice i uputila mi pogled, kao da je rekla: "Dakle, ti si moja mama". Nisam stigla da se načudim mom malom čudu, jer su je odmah odneli u inkubator. Satima mi nije silazio osmeh sa lica.

Kako izgleda jedan vaš dan sa bebom?

- Iskreno, dani su mi naporni. Neispavana sam i iscrpljena, ali me jedan pogled na nju potpuno razoruža. Odmah se oraspoložim. Priroda je to čarobno udesila, majčinski instinkt daje enormnu volju.

U kojim momentima sa njom najviše uživate?
- Najslađe mi je kad mi je u naručju. To mi je mnogo nedostajalo dok je prvih dana života bila u inkubatoru. Jedva sam čekala da je uzmem. Onda je nosim dok ne osetim da će mi kičma "pući", pa je predam njenom tati kao paketić. Mnogo mi je lep taj prizor. Nikola se sav istopi kad mu je naša malena u rukama.

Pada li vam teško buđenje tokom noći i koliko vam suprug pomaže u obavezama oko Nie?
- Ne pravim razliku između dana i noći, jer ni danju ni noću nemam prilike da se odmorim. Čudim se kako uspevam da funkcionišem. Ranije sam mislila da sam neupotrebljiva bez osam sati sna. Nikola često nije sa nama zbog poslovnih obaveza, ali se trudi da pomogne kad god je kod kuće.

Nia je sada potpuno zdrava beba iako je rođena četrdeset tri dana pre porođajnog termina. Kako su izgledali prvi dani posle porođaja i šta vam je u tim trenucima davalo snagu?

- Teško mi je padala odvojenost od nje. Sećam se da mi se stalno plakalo. Nije mi bilo lako da je gledam u inkubatoru sa iglama u ručicama i sondom u ustima. Bila je toliko tanana da su joj se pluća nazirala. Zadržavala sam suze koliko sam mogla jer sam verovala da ona može da ih oseti.

Jeste li zagovornik mišljenja da majka treba što duže da doji bebu jer je to važno za njen razvoj?
- Pre svega mislim da bi majka trebalo da bude srećna da bi i beba bila srećna. Ne bi trebalo osuđivati žene koje odluče da ne doje svoju decu. To je njihovo pravo. Buduće majke bi trebalo da znaju da je dojenje u prvo vreme bolno i mučno, moraju da znaju šta ih čeka da ne bi odustale zbog neprijatnog iznenađenja. I ne bi trebalo kriti istinu - da, proći ćete kroz muke, verovatno ćete se bar jednom site isplakati, a onda će se sve srediti i tek tada ćete moći da doživite lepe, intimne trenutke bliskosti sa svojim detetom u toku hranjenja. Majčino mleko je nezamenljivo i najbolje, ali je odluka o dojenju na ženi. Moja odluka je da Nia dobija najbolje.

Na koji način vas je promenila uloga majke?
- Oslobodila me je opterećujućeg razmišljanja o sebi. Ipak, ovo je početak, tek ćemo se menjati, i ona i ja.

 Kako se uloga roditelja odrazila na vaš odnos sa Nikolom, da li vas je još više zbližila?

- Mislim da se više volimo i poštujemo. On zna kroz šta sam ja sve prošla da bih na svet donela našu devojčicu, a ja znam kroz šta sve on prolazi da bi nama dvema omogućio bezbrižnost.

Ko vam, pored supruga, pomaže u čuvanju bebe?
- Nia ima dve superbake. Njihova pomoć mi je od ogromnog značaja.

Nedostaje li vam scena i kada planirate povratak poslovnim obavezama?
- Vuče me pomisao na povratak, ali želim da još neko vreme budem samo majka.

Intervju: Zvezdana Milovanović, Life Content

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti