Koja biljna ulja su najbolja za vašu kosu?

Koja biljna ulja su najbolja za vašu kosu?

Autor: | 08/12/2014

0

Kako dođu jesen i zima, mnoge žene se žale na česte probleme sa suvom, ispucalom i nezdravom kosom. U poslednje vreme sve su popularnija biljna ulja za kosu, i to s razlogom.

Arganovo, kokosovo, ulje avokada, maslina ili kaktusa, sve su to prirodni lekovi koji čine kosu sjajnom, mekom i zdravom. Ulja za kosu takođe pomažu zaštiti kose od raznih nezdravih tretmana poput peglanja i sušenja kose fenom.

Korišćenje ulja u nezi kose ima brojne prednosti: kosi daje vlagu, uklanja perut, poboljšava volumen, uklanja suvoću kose i čini ju jačom.

Ipak, važno je da odaberete pravo ulje, u zavisnosti od tipa kose koji imate i problemima koji vas muče. U nastavku pročitajte čemu služi pojedina vrsta ulja i koje će najviše odgovarati vašoj kosi.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje štiti kosu i jedno je od najboljih ulja za brži rast kose. Podstiče rast folikula, hrani i regeneriše kosu. Glavni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo te štiti kosu od lomljenja. Takođe, kosi daje potrebnu vlagu što sprečava isušivanje kose. Osim laurinske kiseline, kokosovo ulje sadrži i mnoge druge hranljive materije poput vitamina E, vitamina K i gvožđa.

Redovna upotreba kokosovog ulja za masažu kose i vlasišta poboljšava protok krvi, a takođe se kokosovo ulje može koristiti i kao maska za kosu. Nanesite ulje pre spavanja, ostavite preko noći pa ujutro operite kosu. Osim toga, kokosovo ulje se može koristiti i kao regenerator. Vaša kosa će biti sjajna i nahranjena.


Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se već odavno koristi za negu i rešavanje brojnih problema s kosom. Podstiče rast kose, uklanja perut i suvoću kose. Ima antibakterijsko delovanje i posebno je pogodno za negu tanke kose.

Maslinovo ulje se može koristiti slično kao i kokosovo ulje, kao maska za kosu preko noći ili kao regenerator. Takođe, ako imate suvu kosu možete koristiti maslinovo ulje kao završni korak u nezi kose, poput balzama koji se ne ispira. Posebno je pogodno za korišćenje tokom zimske sezone kada je kosa sklona isušivanju.

Avokadovo ulje

Vitamini A, E i D koje avokadovo ulje sadrži pomažu u nezi kose i čine je čvršćom. Avokadovo ulje će suvoj kosi dati živahnost i vitalnost. Takođe, štiti kosu od sunca i ima protivupalno dejstvo. Vlaži kosu i može se koristiti kao prirodni regenerator. Štiti kosu od dejstva štetnih proizvoda poput gelova i lakova za kosu.

Najbolje je avokadovo ulje koristiti pola sata pre pranja. Takođe, savršeno je za regeneraciju kose.

Kaktusovo ulje

Kaktusovo ulje je bogato omega masnim kiselinama i upravo je iz tog razloga savršeno za negu kose. Podstiče rast kose i sprečava njeno opadanje. Koristite ovo ulje pre pranja i vaša kosa će biti bujna i hidrirana.

Ovo ulje možete koristiti svakodnevno za negu i zaštitu kose, a najbolje ga je ravnomerno nanositi po celoj dužini kose, od korena do vrhova.

Ulje od repice

Za tretiranje suve kose i brži rast kose poslužiće vam ulje uljane repice. Samo nekoliko kapi ulja biće dovoljno za hidrataciju vlasišta. Ovo ulje se takođe može kombinovati s drugim proizvodima za pripremu hidratantnih maski za kosu. Redovnom upotrebom hidratantnih maski vaša kosa će postati manje suva, a biće mekanija i glatka. Osim toga, ulje uljane repice dobro je za uklanjanje peruti i smanjuje opadanje kose.

Ovo ulje se može koristiti kao maska koju ćete ostaviti preko noći ili pak kao balzam za hidrataciju vrhova.

Arganovo ulje

Arganovo ulje je najpoznatije po tome da štiti kosu od lošeg dejstva sunčevih zraka. Takođe, smanjuje opadanje kose i štiti ju od lomljenja. Posebno je pogodno za negovanje suve i krhke kose.

Ulje možete koristiti za svakodnevnu negu tako da nanesete nekoliko kapi na vrhove ili pak kao masku za kosu koju ćete naneti na celu kosu, ostaviti da deluje nekoliko sati ili preko noći te potom isprati.

Ulje semenki grožđa

Stručnjaci preporučuju korišćenje ulja semenki grožđa za efektno uklanjanje peruti, a takođe i umirujuće deluje na vlasište. Najbolje ga je koristiti kao masku pola sata pre pranja kose.

Izvor: žena.hr

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti