Pola sata sa… Aleksandra Kovač

Pola sata sa… Aleksandra Kovač

Autor: | 27/12/2014

0

Pošto je provela godinu dana na usavršavanju u Edinburgu, kantautorka Aleksandra Kovač nedavno se vratila u Beograd emotivnom partneru Romanu Goršeku, od koga joj je razdvajanje teško palo. Puna novih iskustava i pozitivne energije, talentovana muzičarka zakazala je za sledeću godinu turneju sa ocem Kornelijem Kovačem, što će ujedno biti i njihova prva saradnja. Želju da stvaranjem muzike svet učini boljim nisu joj pokvarile ni optužbe sestre Kristine preko medija, mada priznaje da ju je njihova svađa veoma pogodila, kao i njenog životnog saputnika. Uprkos tome, njih dvoje u istom timu nastavljaju da rade i trude se da uživaju u svakodnevici.

Nedavno ste zakazali turneju sa vašim ocem Kornelijem. Koliko ste uzbuđeni zbog predstojećih koncerata?

- Regionalnu turneju započinjemo koncertom u Kolarčevoj zadužbini 14. marta sledeće godine i oboje se radujemo svim koncertima, jer će to biti prvi put da smo zajedno na sceni. Publiku ćemo povesti na jedno emocionalno putovanje i vremeplov kroz najlepše pesme mog oca, ali i one koje sam ja napisala u svojoj karijeri.

Sarađujete li često sa ocem i koliko vam znači zajednički rad sa članovima porodice?

- Ovo će biti prvi put da sarađujem na bilo koji način sa svojim ocem, i baš zato je ova saradnja posebna. Biće mi čast da pevam legendarne kompozicije za koje je on napisao muziku, a mama Spomenka tekstove, kao što su "Ti si mi u krvi" ili "Zlatni dan". Divno se zabavljamo na probama za klavirom i uživamo u druženju i muzici.

Godinu dana proveli ste u Edinburgu na poslediplomskim studijama, koliko je to iskustvo promenilo vaš život?

- Magistarske studije na Edinburškom univerzitetu, iz oblasti komponovanja muzike za film i nove medije, završila sam u avgustu. Poslednjih godinu dana radila sam na usavršavanju svog muzičkog znanja i veština i oplemenila život novim poznanstvima i iskustvima. Sada mi se otvaraju nove životne i poslovne mogućnosti, unapred se radujem budućnosti.

Po čemu ćete pamtiti život u Edinburgu?
- Provodila sam mnogo vremena u društvu inteligentnih i kreativnih ljudi, koji su me inspirisali i od kojih sam mnogo naučila. Srećna sam što sam imala prilike da upoznam jednu novu kulturu i društvo, uživam u netaknutoj prirodi i trčim svoj prvi maraton. Bila je ovo godina za pamćenje.

Koliko vam je Roman nedostajao dok ste boravili van zemlje i da li je često bio sa vama?

- Otišla sam na studije sama, što je bila izuzetno teška odluka, ali me je Roman u potpunosti podržavao. On je zaslužan što sam se pre tri godine vratila studijama i muzičkom usavršavanju, verovao je u mene. Dok sam boravila u Edinburgu Roman je radio u Srbiji kao muzički producent sa svojom grupom "Plejboj", i mladim hip-hop i rok bendovima, a zajedno smo radili i muziku za nekoliko kratkih filmova, kao i of Brodvej pozorišnu predstavu "Džeki i Merilin" u Njujorku.

Da li vam je Roman najveća muzička inspiracija?
- Život mi je najveća inspiracija, svaki dan koji provedem u zdravlju, sreći i miru.

Nedavno je vaš odnos sa sestrom Kristinom bio u centru medijske pažnje. Je l' vam to zasmetalo, s obzirom na to da je poznato da karijeru gradite isključivo kroz muziku?

- Ceo život gradim karijeru bez skandala i "žute štampe", baveći se komponovanjem primenjene i popularne muzike i edukacijom mladih. Sve što je napisano poslednjih meseci o meni i Romanu, teško nam je palo, ali nema nikakve veze sa našim životom i istinom. Mi nastavljamo da se borimo za kvalitet i prave vrednosti u muzici i kulturi i nadam se da ljudi ne veruju baš svemu što pročitaju u novinama.

Poznati ste kao veliki ljubitelj životinja, koliko kućnih ljubimaca trenutno imate?
- Imam tri ljubimca, dve mačke i psa, i svu su došli sa ulice. Dugo sam se bavila zbrinjavanjem napuštenih životinja, i od njih sam naučila važne lekcije o ljubavi i odanosti.

Kakvi su vaši planovi u muzici?
- Trenutno me najviše interesuje komponovanje muzike za pozorište, film i video-igrice, a pripremam i nekoliko stručnih predavanja o filmskoj muzici koja ću održati na Američkom univerzitetu u Bejrutu, ali i na stručnom simpozijumu "Pedagoški forum" na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Intervju: Ivana Nikolić, Life Content

Foto: Miša Obradović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin