Alen Islamović: Kit Ričards me je inspirisao da napišem autobiografiju

Alen Islamović: Kit Ričards me je inspirisao da napišem autobiografiju

Autor: | 22/02/2013

0

Roker iz Bihaća Alen Islamović (55), nekadašnji pevač "Divljih jagoda" i "Bijelog dugmeta", održaće sa svojim bendom koncert 28. februara u Novom Sadu. Kada je prošlog jula na poziv moto kluba iz Temerina pevao na njihovom skupu pred 15.000 posetilaca, prijatelji iz Novog Sada pitali su ga što ne nastupi u Srpskoj Atini, a Islamović im je odgovorio da će rado doći kad bude imao povod. Pre 20 dana objavio je spot za singl "Heroin", prvi sa novog albuma "Doline sećanja" koji će se pojaviti krajem aprila. Album se zove isto kao i Alenova upravo završena autobiografija, koja će biti objavljena na jesen. Da opiše sve što mu se dešavalo tokom višedecenijske karijere, uključujući i rad u studiju, svađe, netrpeljivost i odlaske i dolaske u bendove, odlučio je kada je pročitao autobiografiju "Život" svog slavnijeg kolege Kita Ričardsa. Na pitanje da li u knjizi komentariše što ga bivši šef u "Divljim jagodama" Sead Lipovača smatra isključivim krivcem što nisu ostvarili inostranu karijeru, Alen Islamović odgovara:
- Nismo bili na istoj talasnoj dužini. Engleska diskografska kuća je kasnila sa objavljivanjem našeg albuma, a mi smo zapali u tešku finansijsku situaciju. Maltene je došlo do toga da mi mama iz Bihaća šalje novac da bih mogao da živim u Londonu. Izgubio sam volju, za razliku od Lipovače koji je imao energije i ima je i danas. "Jagode" su odličan bend, samo što svaka tri meseca menjaju pevača.

"Jagode" su bile jedinstven bend u tadašnjoj Jugoslaviji?

- U to vreme sam bio veliki fan hevi metala. Kada sam došao u grupu i doneo tekstove za "Motore" i "Šejlu", napravili smo revoluciju. I tada smo Lipovača i ja dolazili u koliziju. Nismo imali menadžera i samo smo srljali. Umesto da iskoristimo album kakav je bio "Motori", napravimo veliku turneju i nešto zaradimo, mi smo samo krljali i ulazili u minus.

I onda ste napravili transfer veka i iz "Jagoda" prešli u "Bijelo dugme", a da niste obavestili Lipovaču da ih napuštate?
- Moja autobiografija lepo objašnjava trenutak dolaska Lipovače u Bihać, kada smo dva sata razgovarali i raspravili da više neću pevati u "Jagodama". Goran Bregović je saznao da sam slobodan, pozvao me i rekao: "Hajmo, bolan, ako nismo prošli put, da probamo sada nešto da napravimo!"

"Prošli put" se odnosi na period kada ih je napustio Željko Bebek?
- Da, to je bilo 1984. godine. Pristao sam i bio sam član "Dugmeta" 10 dana. Ali ukazala se mogućnost odlaska u London sa "Jagodama", mada se ispostavilo da od svetske karijere nije bilo ništa. Dve godine kasnije naišao je drugi voz zvani "Bijelo dugme" i odlučio sam da uskočim u njega. Imao sam najteži zadatak da pevam posle Bebeka i Tife i mislim da sam ga uradio pošteno.

Onda ste oformili "4 asa"?

- Vlado Kalember i ja smo se družili po Zagrebu i odlučili da napravimo bend koji može da svira od Slovenije do Makedonije. Bilo je to dobro i možda bi još trajalo da se "Dugme" nije ponovo okupilo 2005.

Na povratničkom koncertu "Dugmeta" u Sarajevu, Bregović nije mogao da se sastavi na bini?
- Njega su pomutile vremenske zone. Došao je u Sarajevo iz Koreje i stigao ga je džet-leg. A što se tiče debakla na beogradskom Hipodromu krivi su tehnika i organizacija. Bregović je veliki majstor i trgovac. Kada se završio koncert pitao sam ga da li će biti još nešto od toga. Odgovorio mi je: "Ma, kakvi, idi radi svoj posao!" Tada sam pritisnuo Bebeka i Tifu da radimo zajedno. Uradili smo dve svetske turneje, prošli Evropu i došli pred vrata Srbije. Tačnije, pred "Beogradsku arenu" i - tu smo se raspali, zbog nekakvih malih i sitnih interesa.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti