Željko Samardžić: I dalje uspevam da iznenadim suprugu

Željko Samardžić: I dalje uspevam da iznenadim suprugu

Autor: | 08/03/2013

0

Posle duže medijske pauze pevač Željko Samardžić vratio se na javnu scenu, objavio je novi singl "Zaustavite januar", a potom i kompakt-disk koji je publika za kratko vreme zavolela. Njegovi obožavaoci će 8. marta imati priliku da se druže sa njim na koncertu koji će održati u "Kombank areni". Veliku podršku u organizaciji predstojećeg nastupa pruža mu porodica - supruga Maja i kćerke Sanja, Danijela i Minja. Osim njih, u "Areni" će sa Željkom te večeri biti i njegovi unuci Luka i Aleksa, ali i najmlađa Nina, koja ima nešto više od godinu dana. Poznati pevač će se na Dan žena potruditi da na svoj način iznenadi suprugu Maju sa kojom je već trideset pet godina u skladnom braku.

Jeste li uzbuđeni pred predstojeći koncert u "Kombank areni"?

- Kako se približava koncert, uzbuđenje postepeno raste, a povećavaju se i obaveze. Počele su probe sa bendom i trudimo se da ništa ne prepustimo slučaju. Jako je važno da se sve dobro pripremi, kako bismo 8. marta, kada izađemo na binu, bili opušteni i spremni da se publici predstavimo u najboljem svetlu. Ovo će biti moj peti nastup u našoj najvećoj dvorani i zahvaljujući tom iskustvu ne osećam veliku tremu kao prilikom prvih nastupa, mada mislim da određena vrsta uzbuđenja i tenzije koja može da se podvede pod pozitivnu tremu nije loša, može da bude i kreativna.

Po čemu će vaš predstojeći koncert biti drugačiji od prethodnih?
- Pre svega izvešću neke nove pesme. Biće to idealna prilika da vidim kako će se dopasti publici i da vidim kako će ona reagovati. Sećam se da je 2007. godine, nekoliko meseci pre mog prvog koncerta, u toj dvorani izašao album "Lice ljubavi". Uopšte nisam bio siguran u popularnost novih pesama, ali sam se prijatno iznenadio kada sam osetio koliko su ljudi, za tako kratko vreme, zavoleli numere "Posle duge veze", "Ne daj da te rade", "Mesec u vodi" i druge i znali svaku njihovu reč.

Hoćete li se potruditi da publika uživa i u jedinstvenom scenskom efektu?
- Moja publika zna da od mene ne može da očekuje neke neviđene efekte, igrače, žonglere i ne znam šta već prati scenske performanse nekih aktuelnih svetskih zvezda. Pesme su moje "oružje". Potrudiću se da ih otpevam što više, onako kako se to od mene očekuje. Naravno, produkcija će biti na zavidnom nivou tako da doživljaj bude potpun. Scena će izgledati vrlo lepo, ozvučenje će biti bolje nego prošli put i pomoći će da zvučni ugođaj bude vrhunski. Iza mene će stajati prekaljeni muzičari sa kojima godinama sarađujem i koji su po veštini sviranja među najboljim instrumentalistima na ovim prostorima.

Da li ćete pevati sve pesme sa novog albuma?

- Za sada sam siguran da ću izvesti četiri, pet novih pesama, a koliko vidim za sada su najslušanije "Zaustavite januar" i "Kameleon". Nimalo nije lako između toliko pesama koje imam u karijeri izabrati trideset pet ili četrdeset, koliko se obično izvodi na jednom takvom nastupu. Pratim šta moja publika voli i želi da čuje i pretpostavljam da bih prema tom kriterijumu trebalo da otpevam najmanje šezdeset numera, pa da svi relativno budu zadovoljni.

Publika je za kratko vreme zavolela kompoziciju "Zaustavite januar", hoćete li možda njome započeti koncert?
- Još nisam odlučio. Ovih dana sa svojim saradnicima osmišljavam koncepciju nastupa, pa ćemo videti. U svakom slučaju hvala na ideji, možda baš tom numerom započnem nastup.

Zbog čega vas duže vreme nije bilo u medijima?
- Nisam imao nove pesme ili nešto posebno novo da kažem. Moj stav je da bi na televiziji ili u drugim medijima trebalo izaći onda kad imaš nešto da kažeš. U slučaju nas, pevača, to je kad izdaš novi album ili spremaš veliki koncert. Ja sam u međuvremenu dosta gostovao po regionu i spremao nove pesme. Sada je došao trenutak da sve to ispromovišem i evo me.

Spadate li u muškarce kojima je 8. mart značajan praznik?
- Smatram to značajnim i lepim praznikom, još iz detinjstva nosim lepe uspomene vezane za Dan žena. Svi smo se tada toliko trudili da nekim poklonom obradujemo svoje bake, majke, učiteljice i druge značajne dame u našem životu. Sada je to drugačije, u skladu sa vremenom u kome živimo. Ali, ja sam od onih mitskih bića "pola čovek, pola Osmi mart", kako se neki šale, i pokušavam da odbranim tu lepu tradiciju. Koliko sam video prethodnih godina, podrška za to mi na koncertima nije manjkala.

Kako iznenadite suprugu na taj dan?
- Posle trideset pet godina braka, koliko smo moja supruga i ja zajedno, teško je iznenaditi je, ali se svaki put potrudim da pronađem način da joj izmamim osmeh i učinim taj dan posebnim.

Hoće li vaša supruga Maja i kćerke biti na koncertu da vas podrže?

- Naravno, kao i svaki put. Do sada samo najmlađa unuka Nina nije slušala i gledala svog dedu na nastupu pa ćemo videti da li ćemo da je dovedemo, što zavisi od njenog režima spavanja. Ona ima tek nešto više od godinu dana, ali i te kako reaguje na muziku. Podrška porodice mi je uvek značajna i neophodna, bez nje bih teško izlazio na kraj sa obavezama. Oni su ujedno moji najžešći kritičari u svakom smislu, pa mi i je i pred njima važno da se dokazujem.

Kako najradije provodite vreme sa vašim unucima Lukom i Aleksom i unukom Ninom?
- Luka i Aleksa su već porasli, Luka ima osam, a Aleksa šest godina, tako da im se i interesovanja menjaju. Ovih dana najviše vremena provodim sa Ninom i ne mogu vam opisati koliko smo privreženi jedno drugom.

Jesu li vaši unuci muzikalni?
- Čini mi se da Aleksa ima sklonost ka muzici, lepo peva i štima kao violina. Luka takođe voli muziku, ali više voli da igra fudbal. Nina je još mala, ali fino reaguje kada joj nešto sviram na gitari.

Vaša najmlađa kćerka je takođe zakoračila na estradu, da li je istrajna u želji da krene vašim stopama?

- Minja ima skoro završen album sa desetak pesama, samo treba da odluči kada će ga objaviti. Meni se jako dopada i jedva čekam da vidim kako će se svideti publici. Marina Tucaković i Aleksandar Perišić potpisuju se kao autori većine pesama.

Šta ste joj savetovali kada je odlučila da se bavi pevanjem?
- Nema tu velike filozofije. Pre svega, važno je da ona bude zadovoljna, tu prevare nema, jer kada je tebi lepo, tada možeš da preneseš energiju i na one koji te slušaju. Ne spadam u roditelje koji bi svoje dete po svaku cenu gurali u neki posao, pogotovu ako za to nema afiniteta. Na moju sreću, Minja je talentovana i ima svu roditeljsku podršku.

Hoće li možda ona gostovati na vašem predstojećem koncertu?
- Razumećete ako vam to ne otkrijem. Mnoge vaše kolege su me pitale ko će biti gosti u "Areni", ali ja sam odlučio da to ostavim kao ekskluzivitet za to veče.

Nedavno ste potpisali ugovor sa fondacijom "Bitka za bebe". Zbog čega ste se odlučili na takav korak?
- Smatram da je to jedna od najlepših akcija za koje sam čuo u poslednje vreme. Uopšte nisam razmišljao o tome da li da dam doprinos toj fondaciji. Ne postoji ništa lepše na ovom svetu od dece. Vrlo sam ponosan što će zahvaljući mojoj donaciji od pet CTG aparata neke bebe bezbednije doći na ovaj svet. Nadam se da će moj gest inspirisati još neke ljude koji su u stanju da pomognu ovu i slične akcije.

Kakvi su vam poslovni planovi posle osmomartovskog koncerta u Beogradu?
- Počeću sa promovisanjem novog albuma po ostalim gradovima Srbije i regiona, zatim slede susreti sa mojom publikom, što podrazumeva mnogo koncerata i putovanja. Sve su to obaveze koje me čine srećnim i zadovoljnim.

Intervju: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin