Pola sata sa... Jug Radivojević

Pola sata sa... Jug Radivojević

Autor: | 06/12/2013

0

Proslavljeni reditelj Jug Radivojević ponovo je oduševio i potpuno pogodio ukus publike. Njegova drama "Dama s kamelijama", koja je nedavno izvedena na velikoj sceni nacionalnog teatra, pokupila je brojne simpatije ljubitelja pozorišta. O uspehu ove predstave govori i činjenica da, kada se na početku meseca objavi repertoar Narodnog pozorišta, karte za "Damu s kamelijama" rasprodaju se u jednom danu. To i ne čudi jer je Jug Radivojević uvek znao da na majstorski način uklopi tradicionalno i komercijalno, pa se o njegovim predstavama uvek dugo priča. Pored teatra, gde je kao reditelj dominantan, simpatični četrdesetjednogodišnjak jedva čeka premijeru filma "Igra u tami", a sledeće godine po završetku izgradnje "Zona grada" na Vlasinskom jezeru, Jug će se oprobati kao reditelj u drugom delu filma "Zona Zamfirova". Najveći sreću i podstrek za umetničko stvaralaštvo pružaju mu njegov osmogodišnji sin i partnerka Milena Vasić.

Posle sto dvadeset godina od prvog izvođenja na sceni Narodnog pozorišta režirali ste novu, obnovljenu verziju "Dame s kamelijama"?

- Prezadovoljan sam kako je publika prihvatila novu "Damu s kamelijama". Veoma mi godi što za taj komad karte "planu" čim se predstava pojavi na repertoaru nacionalnog teatra. To je veoma važan pokazatelj koji govori o popularnosti dela. Osim toga, važne su i kritike, kao i ovacije i aplauzi pozorišnog auditorijuma. Posle izvođenja "Dame s kamelijama" publika toliko aplaudira da se glumci po nekoliko puta vraćaju na binu da se pokone euforičnoj masi. Kao reditelju te stvari mi veoma imponiju.

Glumica Marija Vicković, kojoj ste poverili naslovnu ulogu Margarite Gotje, deceniju pre ove nije imala naslovnu ulogu u teatru čiji je stalni član.
- Pre ove uloge Marija Vicković dugo je igrala u raznim predstava Narodnog pozorišta, čiji je stalni član, ali istina je da ovakvu rolu kao što je Margarita Gotje dugo nije imala. Verovao sam da je ona glumica koja će imati snage i talenta da se nosi sa ovako teškim i velikim karakternim likom. Marija je u potpunosti ispunila moja očekivanja. Drago mi je zbog toga jer je ona jedna vredna i posvećena osoba, koja je uložila višemesečni napor da bi ulogu Margarite valjano iznela i odigrala na sceni.

Neki smatraju da je Miloš Biković, koji u tom komadu tumači lik Armana Divala, odličan, dok drugi misle da je premlad za tu rolu.
- Čuvenog Armana Divala treba i mora da glumi mlad glumac. Ta uloga jeste zahtevna, složena i teška, ali pošto je Miloš Biković glumačka perjanica mlađe generacije, po svom potencijalu zaslužio je da dobije tako važan pozorišni zadatak. Ako bih iznova mogao da biram kome bih namenio ulogu Divala, opet bi to, bez dileme, bio Biković. U "Dami s kamelijama" bilo je veoma važno spojiti par koji će izneti na pravi, suptilan način ljubav na sceni. Mislim da su Miloš i Marija to uradili maestralno.

Režirate li trenutno nešto novo?

- Za sada ne. Uzbudljivo čekam premijeru filma "Igra u tami", rađenom po istoimenoj predstavi koja se daje u pozorištu "Boško Buha". Takođe me očekuje nastavak snimanja filma "Zona Zamfirova". Veliki broj arhitekata i scenografa je angažovan na izgradnji "Zone grada". Verujem da će početkom marta naredne godine pripremne radnje biti privedene kraju i da ćemo posle toga početi da realizujete film.

U nastavku filma "Zona Zamfirova" igra i vaša emotivna partnerka Milena Vasić. Da li vam je lakše ili teže kada ona glumi u nekom vašem projektu?
- Milena će u nastavku filma "Zona Zanfirova" igrati Romkinju. Kada učestvujemo u zajedničkom projektu, naš odnos je krajnje profesionalan. Prema njoj imam isti odnos kao i prema drugim glumcima. Dobra strana kada ona glumi u mom komadu je što više vremena provodimo zajedno.

Budući da ste veoma angažovani u svom poslu, kako volite da provodite slobodno vreme?

- Najviše uživam u vremenu koje provedem sa svojim osmogodišnjim sinom. On obožava sport, baš kao ja, tako da, kada smo zajedno, uvek praktikujemo neke sportske aktivnosti ili skupa gledamo utakmice na televiziji. Takođe, uživam u društvu svoje partnerke Milene Vasić, ali budući da nas dvoje povezuju slična zanimanja, i van posla često razgovaramo o ulogama. Inače, volimo da se opustimo na nekoj lepoj večeri ili u prirodi van Beograda.

Definitivno ste odustali od mesta upravnika Narodnog pozorišta?
- Tako je. Okolnosti u društvu i kulturi nikome ne idu naruku. Novom upravniku "Narodnog pozorišta" nimalo neće biti lako. Pozorištu su potrebne radikalne i korenite promene jer bez takvih nema boljitka. Ja se držim svog režiranja, jer u tome zaista uživam i najbolje ga radim.

Intervju: Jelena Popović, Life Content

Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti