Aleksandra Berček – Jelić i Petar Jelić: Zaljubljeni kreativni dvojac

Aleksandra Berček – Jelić i Petar Jelić: Zaljubljeni kreativni dvojac

Autor: | 09/03/2012

0

„Alfa i omega“ poznatog novosadskog centra za muzičko obrazovanje „Kulturno sklonište“ jeste bračni par, muzičari Aleksandra Berček-Jelić i Petar Jelić. Skladan bračni par posvećenje radu i unapređenju njihove škole uporedo sa uspesima koje imaju u svojim grupama: lepa violončelistkinja kao frontmen kvarteta „Studio Alektik“ i atraktivni gitarista kao član kultne „Yu grupe“. Njihov centarje nedavno proširio svoju delatnost.
- „Kulturno sklonište” se širi i napreduje, povremeno uvodimo nove instrumente i usavršavamo postojeće programe. Ceca Palada, prema mišljenju naših polaznika, jedan je od najboljih profesora pevanja u zemlji i radi temeljno, interesantno i stvara izuzetne pevače. Basista Vlada Samardžić je diplomac čuvenog muzičkog koledža “Berklee School of Music”, a takođe je jedan od vodećih studijskih i bendovskih muzičara i pedagoga u zemlji. Centar radi od pre pet godina. Od početka je bilo polaznika, pre svega na kurs gitare. Kroz nekoliko meseci počeli smo sa uvođenjem kurseva za druge instrumente. Za razliku od mnogih drugih škola ovog tipa, mi smo krenuli u avanturu praktično bez reklame, ali su preporuke uvek dovodile nove ljude. Sada škola broji oko stotinak polaznika. Promenili smo prostor, adaptirali ga tako da odgovara našem viđenju škole rokenrola- govori zgodna muzičarka dok srdačno uvodi ekipu magazina „Hello!“ u nov prostor „Kulturnog skloništa“. Dok govore o njihovom zajedničkom radu, Petar i Aleksadra ne skrivaju zadovoljstvo.
- Osećamo da mladi sve ranije stvaraju viziju svoje budućnosti. Većina polaznika je vidi u muzici i time časovima ne pristupaju kao prema hobiju, već kao ulaganju u svoju budućnost. Mi im pomažemo da postanu najbolji što mogu- kaže poznati gitarista čuvene rok grupe.
- Trend velikog broja ljudi koji uče da sviraju gitaru se održao od početka. U školi je uvek tridesetak mladih gitarista. Pored mene muziciranje na gitari predaje i izuzetan mladi gitarista Aleksandar Šuković. Pevački program je takođe privukao veliki broj polaznika, a tu su i klavijaturisti, bubnjari, bas gitaristi ididžejevi. Škola nudi i časove teorije muzike. Koncerti “YU grupe” ne utiču na rad škole. Sve je dobro organizovano, tako da moje odsustvo od nekoliko dana ne predstavlja problem. U aprilu će se pored naših koncerata, i koncerta škole, desiti i nekoliko putovanja sa kompletnom postavom “Studija Alektik”.
Bračni par koji živi na relaciji Novi Sad- Beograd kaže da srpsku prestonicu posećuju dva-tri puta nedeljno.
- „Kulturno sklonište” u Novom Sadu je naša baza, naša tačka okupljanja. U okviru škole postoji i kancelarija “Alektik management”, tu je prostor u kome pravimo probe. Za sada se ne bavim pedagoškim radom, a što se tiče moje uloge u "Kulturnom skloništu", ona je pre svega logistička. “Studio Alektik” ostao je moja najveća preokupacija. Imamo velike i lepe planove za ovo proleće. Uskoro odlazimo na Jahorinu gde ćemo snimiti spot za novi singl. U aprilu planiramo nastup u Monte Karlu i nekoliko koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji - kaže Aleksandra, koju krase spontanost i izuzetna energija.
- Uopšte ne osećamo zasićenje što zajedno radimo. Uživamo u zajedničkom radu i veoma se dobro nadopunjujemo. Pored ljubavi, nas vezuje i pravac koji vodi zajedničkim ciljevima. Imamo iste želje i jednake ambicije, a to je i razlog zašto se dobro osećamo dok radimo i gradimo zajedno.
Aleksandra  kaže da je nedavni period obeležilo nekoliko putovanja.
- Nedavno sam sa sestrom provela nekoliko prelepih dana u Parizu, a pre dva meseca smo jedno kučence Danicu, pronađenu na ulici, odneli u Beč. Udomila ju je jedna naša muzička porodica, a mi smo napravili divan izlet - kaže muzičarka koja je sa Petrom pre nekoliko godina usvojila psa.
- Ljubica je naš anđeo. Vodimo je svuda, živi naš život, a mi se trudimo da joj on maksimalno prija- kaže Petar. Na pitanje da li su bili na skijanju njegova supruga kroz osmeh kaže:
- Da li ste čuli da će violinistkinja Vanesa Mae najverovatnije predstavljati Tajland na „Zimskoj olimpijadi 2014. u veleslalomu? Kakva bih ja bila čelistkinja kad ne bih skijala? Nažalost, nekoliko godina to činim bez Petra, zbog njegovog povređenog kolena. Nedavno sam bila na Kopaoniku sa drugaricama. Bili su takvi nanosi snega da smo svaki dan otkopavali izlaz iz kuće. To je bila sjajna avantura. Drugu polovinu marta provešćemo na Jahorini gde ćemo, pored snimanja spota, i skijati, onako bendovski.
Bračni par uživa u svojoj porodičnoj oazi, stanu u Novom Sadu koji su nedavno renovirali.
- Sve je završeno u našem domu. Prošla godina bila je godina renoviranja. Sada malo pauziramo i uživamo u redu i miru, do nekih novih dizajnerskih podviga - zadovoljno završava Petar.

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Mladen Sekulić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još