Italijanski glamur: Nedelja mode u Milanu

Italijanski glamur: Nedelja mode u Milanu

Autor: | 24/03/2012

0

Posle Njujorka i Londona, modni glamur zablistao je i u Milanu. "Nedelja mode", manifestacija sa najdužim stažem i sa najvećim brojem učesnika, okupila je sva značajna imena iz sveta mode, na kojoj su predstavljene kolekcije za jesen/zimu 2012/2013. Milanska "Nedelja mode"omiljeni je događaj svih ljubitelja kreativnosti u odevanju, kao i onih koji su u potrazi za modnom inspiracijom. Svim modnim sladokuscima modne kuće "Prada", "Armani", "Dolče & Gabana", "Fendi", "Versaće", "Roberto Kavali", "Misoni" i mnogi drugi ponudili su obilje raznovrsnih modela, sledeći svoju viziju žene za narednu zimsku sezonu.
Uočljiva je maštovita raznolikost, kao da su se modni dizajneri utrkivali u kreativnost ida što lepše predstavesvojekreacije, dok je publika pažljivo  pratila i aplauzomiskazivala oduševljenje. Među brojnom publikom bilo je mnogopoznatih ličnosti iz italijanskog šou-biznisa i svetskog džetseta. Kralj među svetskim kreatorima Đorđo Armani pokazao je šta znači elegancija kolekcijom koju su na pistiprikazale tri Srpkinje - Jefimija Jokić, Dijana Radetić i Mina Cvetković, manekenke modne agencije „Internešenel skauting ofis“. Kolekcija nazvana "Easy Chic" „nosivija” je od prethodnih i bliža mlađoj generaciji. Armani je rekao da oseća kako žene od njega traže više „moderne ekscentričnosti” u krojevima, pa se potrudio da im to i ponudi. Narandžastim i ružičastim koloritom nagovestio je da je odlučan da unese provokativnost u svojekrute i tamne kreacije.
U Gučijevoj kolekciji dominira crna boja, a predstavljeni modeli zagasitog kolorita odisali su zavodljivošću. Atmosfera je bila "mračna", sa bogato tkanim žakardima, somotom i cvetnim printovima na crnoj pozadini i paleti tamnozelene i boje šljive. Dugačke haljine, suknje do ispod kolena sa visokim strukom, puf rukavi i duboki šlicevi oduševili su prisutne. Kreativna dizajnerka modne kuće "Guči" Frida Đanini kaže da je za ovu kolekciju inspiracija bio devetnaesti vek. Iz prvog reda reviju je posmatrao Fransoa Anri Pino, francuski milijarder i suprug slavne holivudske glumice Selme Hajek. Jedan od najbogatijih Francuza, vlasnik koncerna "PPR", u čijem su sastavu popularni brendovi "Luj Viton" i "Guči", "Nedelji mode" u Milanu prisustvovao je kao predstavnik svoje velike kompanije.
Na "Fendi" reviji dominirali su modeli od krzna, haljine od kože u kombinaciji sa svilom, široki pojasevi i krzneni dodaci. Kolekcija Karla Lagerfelda za "Fendi"prikazuje potpuno drugo vreme, prostor, razmišljanje i estetiku. Šminka, forma i krojevi, autentične frizure i još jedan omaž nadmoćnoj ženi, oduševili su ljubitelje mode.

Dizajneriski dvojac Domeniko Dolče i Stefano Gabana inspiraciju su crpeli iz Sicilije, tamošnje barokne religiozne tradicije. Silueta je bila nešto šira od linije tela, što im do sada nije bilo svojstveno. Na reviji „Dolče i Gabana“, kako se i moglo očekivati, budući da je glavni akterk akutelne kampanje ovog brenda, u prvom redu sedela je prelepa Monika Beluči. U  cvetnoj haljini sa laganim topom, takođe u prvom redu, skoro da je zasenila Helen Miren čiji su izgled prisutne zvanice opisale  toliko mladalačkim da ju je moguće "zameniti" sa skoro četrdeset godina mlađom Skarlet Johanson.
Saradnja kreatorke Anđele Misoni sa prirodom dala je dobre rezultate ovom brendu. Pozadina priče je devojka koja želi da se izgubi u divljini, ali je primorana da živi u gradu. Anđela je istakla gradsku garderobu od drveta, kamena, krzna i minerala. Manekenka Darija Žukova, supruga ruskog milijardera Romana Abramoviča i kćerka naftnog i bankarskog magnata Aleksandra Žukova, ulepšala je "Misonijevu" reviju, koju je posmatrala iz prvog reda. Bivša urednica modnog magazina "Pop" uživala je gledajućikracije, a posle revije bila je počasna gošća na večeri u rezidenciji "Misoni", gde se pričalo o pokretanju njenog novog modnog časopisa.
Kolekcija "Versaće" obilovala je gotskim elementima, Đanijeve poslednje kolekcije raspećima, jednobojnom strogoćom i hard kor energijom koju je sjajno otelotvorila Runi Mara u "The Girl with a Dragon Tattoo".

Modno uživanje priredila je i modna kuća "Prada".Kreatorka Mjuča Prada, koja je ubeđena da će moda budućnosti tražiti uporište u prošlosti,iskazalaje istrajnu ljudsku težnju ka lepoti inspirisanu svetom koji nas okružuje.

Šljokice, najfiniji materijali, glamurozne siluete delo su Roberta Kavalija. Usvom prepoznatljivom stilu prikazao je najluksuzniju kolekciju do sada, sa felinijevskom grandioznošću. Jedna od najpoznatijih manekenki Naomi Kempbel, u elegantnoj večernjoj haljini sa purpurnim šljokicama, golih leđa, veoma zavodljivo, zatvorila je reviju u modelu slavnog kreatora.  Ova revija oduševila je prisutne, a svu slavu pokupila je Naomi čiji seksepil nikada neće izbledeti.Naomin fizički izgled zasenio je prisutne, a njen verenik, milijarder Vladimir Doronjiniz prvog reda joj jepružio podršku. Poznato je da se par gotovo nikada ne odvaja i da je atraktivni Rus stalno prati na nasupima, ne samo modnim. Verenici toliko vremena provode zajedno da mnogi smatraju da su se u tajnosti venčali.
U modnoj prestonici sveta, prelepom Milanu, na održanoj "Nedelji mode" gotovo je bilo nemoguće odlučiti se za omiljenu kreaciju jer je svaki komad delo za sebe i zadovoljstvo je bilo posmatrati je. Za revije modnih kuća „Guči”, „Fendi”, „Armani”, „Dolče i Gabana” tražila se karta više, dok suPradine” revije bile nedostupne svima koji nisu glavni ili modni urednici najvažnijih medija u Italiji i svetu ili važni kupci. Modeli su nosivi, a kao apsolutni "hajlajt" kolekcije , prema mišljenju modne kritike, izdvajaju se višebojni kaputi -ogrtači. Dame naše javne scene uživaće u kupovini po evropskim metropolama, a Milano je još jednom pokazao da umnogome zaslužuje da bude na modnom evropskom tronu.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin