Jelena Maćić: Boravak u divljini kao privilegija

Jelena Maćić: Boravak u divljini kao privilegija

Autor: | 02/04/2012

0

Među osamnaest učesnika ovogodišnjeg rijaliti šou-programa „Survivor“ našla se i šminkerka Jelena Maćić. Četrdesettrogodišnja šminkerka koja važi za osobu bez dlake na jeziku boravak u Kostariki smatra velikim iskustvom i privilegijom, jer sama nikada ne bi mogla da obezbedi odlazak na tako udaljeno mesto. Nije se dvoumila da prihvati poziv organizatora, jer veliki je fan ovog programa i jedva je čekala dan kada će se obreti na ostrvu koje odlikuje prava divljina.
- Zanimalo me je šta se dešava sa čovekom kada mu sve oduzmeš i staviš ga u uslove koji su postojali na početku civilizacije. Nisam morala da idem tako daleko da bih videla šta i koliko mogu, jer i pre tog puta sam bila svesna da je sve oko čega se nerviramo precenjeno. I ranije sam znala da se snađem u prirodi, da ne trpim primitivizam i da nisam sklona kompromisima. Jedino čime sam sebe prijatno iznenadila je što nijednom nisam „eksplodirala“, ali sam eksplozivna osoba. Samokontrolom koju sam pokazala iznenadila sam sebe - kaže Jelena u razgovoru za „Hello!“.
Pre odlaska na pusto ostrvo Jelena nije imala ni fizičku ni mentalnu pripremu. Dobro je znala u šta se upušta i bila je spremna na sve izazove sa kojima se susrela.
- U Kostariki mi se nije ništa dogodilo što nije u realnom životu. Kada to kažem, mislim na ljude. Nije bilo moguće uklopiti se sa svima njima, što i nisam krila. Jedina razlika koju sam primetila u odnosu na „stvaran svet“ je taj što ti tamo zamažu oči, a ovde možeš uvek da se okreneš i odeš i ne moraš da deliš prostor i vreme sa ljudima koji ti ne odgovaraju. Nema tih para zbog kojih bih pravila kompromis sa osobama koje ne mogu da cenim i poštujem. Bilo je teško ne podivljati, suzdržati se kada vas neko dovede do krajnje granice. S jedne strane, jesam podivljala, ali sa druge, nimalo nije bilo lako suzdržati se i ne izvršiti fizičku agresiju nad nekim. Više puta sam bila na ivici to da učinim. Inače, najveći problem mi je bio taj što sam bila ograničena prostorom. U realnom životu ne vozim automobil, ne koristim gradski prevoz, svuda idem peške i kada sam navikla da dnevno pređem deset do petnaest kilometara, prostor na kojem sam boravila mi je bio skučen - priča Jelena i dodaje da je sa pojedinim učesnicima ostala u kontaktu, ali da još ne može da ih nazove prijateljima.
- Prijateljstvo je krupna reč i u ovom slučaju je ne bih koristila. Postoje osobe koje su mi zanimljive i sa kojima delim ista interesovanja. Sa njima održavam kontakt, sa nekima ću ga tek uspostaviti, ali ne mogu da garantujem da ćemo postati prijatelji.
Za razliku od mnogih učesnika koji ističu da im je najteže palo razdvajanje od porodice, Jelena kaže da je lako podnela to što svoju kćerku, osamnaestogodišnju Jovanu nije videla četrdeset dana.
- Moja kćerka se najviše obradovala mom odlasku. Drago mi je što je toliko bila sama, jer to je dobro za nas obe. Ne želim da se gađam izrazima „patila sam za njom“ i „nedostajala mi je“. Samo neozbiljna osoba će sesti u avion i otići tako daleko i boraviti u takvim uslovima, a potom izjavljivala kako ne može bez porodice - iskrena je jedna od najuspešnijih domaćih šminkerki.
Otkako joj je kćerka porasla, ona joj je jedina osoba sa kojom se konsultuje, jer samo je njeno mišljenje interesuje.
- Ako će neko suditi o meni, onda neka to radi na osnovu toga kakvo mi je dete i kakav odnos imam sa njom. Inače, ne zanima me tuđe mišljenje. Samo se sa Jovanom konsultujem o svakoj kontroverznoj odluci u mom životu. Tako je bilo i sada.
Jelena je Jovanu rodila dok je bila u braku sa poznatim fotografom Nenadom Marjanovićem. Ljubav prema fotografiji tinejdžerka je nasledila od oca, ali je i završila školu šminkanja koju drži njena majka.
- Jovana je četvrta godina turističke škole, ali i pored toga radi u mom studiju. Dobro je da ima svoj izvor prihoda jer će samo tako naučiti da ceni novac i da ne bude bahata. Otvoreno joj kažem šta mogu da ispunim, a šta ne. Tu pre svega mislim na ono šta je moralno, a šta ne. Ne može da mi traži da joj kupim cipele od petsto evra zato što ljudi ne znaju šta će dati deci da jedu. Socijalna svest mi je veoma bitna i to pokušavam i kod nje da razvijem. Za razliku od mene, otac ne može ništa da joj odbije, pa povremeno ima ispade i ispunjava joj različite želje. Ipak, ona živi sa mnom i smatram da kada je, kada je o njenom vaspitanju reč, učinjena ispravna stvar - kaže na kraju Jelena.

Piše: Sandra A. Rilak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti