Olivera Jovićević: Energična novinarka i nežna majka

Olivera Jovićević: Energična novinarka i nežna majka

Autor: | 20/04/2012

0

Autorka i voditeljka emisije "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije Olivera Jovićević već dvanaest godina svoj život deli na period od kada je dobila kćerku Dunju i onaj kada nije bila majka. Ova samohrana majka, koja je i osnivač škole novinarstva "Balkan media tim", trudi se da svoje dete nauči da se samostalno bori kroz život, a za razliku od njenih roditelja koji su bili strogi, odlučila se za meke metode vaspitavanja. 
- Odrasla sam u velikoj porodici sa roditeljima i tri sestre, i zbog toga mi je ponekad žao što je Dunja jedinica, a naš život nekada nije u našim rukama - počinje priču Olivera.
- Kao i većina žena koje su majke život delim na dve faze, onu dok nisam bila roditelj i drugu kada sam  postala majka. Tek kada postanete roditelj, prvi put spoznate ljubav koja se ne stiče i ne zaslužuje, a to iskustvo vas natera da drugačije gledate na život.
Poznata novinarka kaže da sa kćerkom obožava da ide u šoping, a uvek kada imaju slobodno vreme, obavezno odlaze na zajednička putovanja.
- Trudim se da moja kćerka slobodno vreme provodi uglavnom sa mnom ili sa ocem, a ne da sedi sama u svojoj sobi, što je danas čest slučaj kod tinejdžera. Smatram da deca nisu zaslužila tu samoću. Iako ima tek dvanaest godina, kod Dunje već sada primećujem prve znake puberteta. Dešava se da ponekad treska vratima, nešto više se buni i žali nego ranije. Uvid u Fejsbuk govori mi o pojavama koje devojči-ce i dečake sada tresu već u šestom razredu ili ranije, zbog kojih mi, roditelji moramo da otvorimo četvore oči i uši. I moramo da znamo da budemo veći mangupi nego što su naša deca - objašnjava Olivera koja kaže da su ona i njena kćerka uvek iskrene jedna prema drugoj.
- Važno mi je da o svemu otvoreno razgovaramo, ali mislim da bi svaki roditelj trebalo ponekad da pusti dete da pogreši kako bi iz toga nešto naučilo. Jedna prijateljica mi je nedavno citirala i važnu mudrost Duška Radovića, koja otprilike glasi: Ne dosađujte svojoj deci, ne pričajte im kako ste se mučili dok ste stekli sve što imate. Izazvaćete sasvim suprotan efekat. Prvo, po vama se vidi da ste se mučili, i drugo, po tome šta ste stekli ne vidi se zašto ste se mučili. Mi, roditelji, ne bi trebalo da upadamo u stereotipe. Naša deca od nas očekuju da budemo kreativniji, ma koliko žurili i trčali da im obezbedimo egzistenciju.
Pošto je i sama uvek bila odličan đak, Jovićevićeva od svoje mezimice očekuje odličan uspeh u školi, a njena kćerka za sada ne pokazuje interesovanje za novinarstvo.Odličan uspeh se kod nas nekako podrazumeva. Imam primedbe na školske programe, ne dopadaju mi se ni metode bubanja i nepedagoško ponašanje nekih nastavnika, ali to nikada ne bi trebalo da bude opravdanje za nedostatak radnih navika ili loše ocene.
- Inače, Dunja ne pokazuje interesovanje za moju profesiju, želi da postane pevačica ili glumica, a ponekad joj naiđe i period kada bi volela da upiše stomatologiju ili veterinu. Još je mala za te važne odluke, ima vremena kada će o tome ozbiljno razmišljati - kaže ponosna majka i dodaje da, i pored nekoliko poslova koje radi, uvek ima vremena za porodicu.
- Volim svoj posao na televiziji i u novinarskoj školi "Balkan media tim". Angažovana sam i na raznim drugim poljima - organizujem, vodim i pišem scenarije za neke javne događaje, radim na različitim projektima za nevladin sektor, nedavno sam sa rediteljkom i prevodiocem Minom Stanojević priredila i novinarski priručnik Ispred kamere, tako da mi je dan stalno kratak. Ali se solidno organizujem jer to je uslov da vas karijera ne proguta u meri da zaboravite na porodicu i, eventualno, izgubite sebe - zaključuje Olivera.

Piše: Ivana Nikolić

Foto: Vuk Nenezić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još