Sandra Perović: Glamur na kanskoj Kroazeti

Sandra Perović: Glamur na kanskoj Kroazeti

Autor: | 31/05/2012

0

Šarmantna novinarka i filmska kritičarka Sandra Perović ove godine, deseti put zaredom, prisustvuje prestižnom evropskom „Filmskom festivalu u Kanu, koji u njoj uvek budi posebne emocije, jer je to bila prva smotra sedme umetnosti koju je pratila van granica naše zemlje. Kako je jedne godine čak imala čast da bude i u žiriju Međunarodne federacije filmskih kritičara na ovom festivalu, spada u velike poznavaoce ove manifestacije.
- Uprkos nadmoći koju nosi "fabrika snova" ispod brda s natpisom "Holivud", ništa nije tako sofisticirano, elegantno i nenametljivo kao crveni tepih ispred kanskog "Gran Palea" na Kroazeti. Tu je sve besprekorno upakovano i mirišljavo, sa stilom, i to francuskim. Kan je svakog maja epicentar onog istinskog džet-seta iz svih krajeva planete, gde posebno vole da defiluju predstavnici holuvudskog “krema”
- počinje priču Sandra koja tvrdi da šezdeset peti po redu „Kanski festival“ obeležava izostanak filmova američke A produkcije.
- Ako ovaj festival holivudskim studijima služi za pretpremijeru raskošnih letnjih hitova, ove godine takav interesni brak Festivala i Holivuda je izostao, a jedina A produkcija u pratećem programu je treći nastavak “Madagaskara”. Ipak, američkog filma u Kanu ima, Festival je pun niskobudžetnih nezavisnih filmova koji obećavaju. Tako je i početak bio neočekivan. Film “Kraljevstvo izlazećeg meseca” je za sve one koji se jošosećajukao deca, te je tako u startu doprineo sentimentalnom raspoloženju. Naravno, spektakl prvog dana festivala nije nedostajao. Na Kroazeti se pojavio Saša Baron Koen koji jepromovisao svoju novu urnebesnu komediju “Diktator”. S druge strane, žurka povodom svečanog otvaranja trebalo je da se održi na priličnootmenom mestu, u vili iznad Kana, ali je iz nepoznatih razloga premeštena na plažu ispred hotela “Karlton”, što je zbunilo zvanice.
Atraktivna novinarka ove godine će pogledati sva dela sedme umetnosti koja su u takmičarskom delu, a u kome se sučeljavaju filmovi reditelja koji su već vlasnici jedne "Zlatne palme" - Austrijanca Mihaela Hanekea, Iranca Abasa Kijarostamija i Rumuna Kristijana Mundjiua i Britanca Kena Louča, a sa njimaće raditi i intervjue.
- Sa velikom radoznalošćupogledaću novo delo mog omiljenog reditelja Dejvida Kronenberga. R je o filmu “Kosmopolis” koji dovodi u Kan Roberta Patinsona. Zanimljiv mi je i dokumentarac o RomanuPolanskom, u kome priča o svom teškom detinjstvu tokom Drugog svetskog rata. Ima jošmnogo zanimljivih naslova poput onih u kojima igraju Bred Pit, Metju Mekonahi, DžonKjuza, Kajli Minog i mnogi drugi. Medijima je program Kana delovao kao idealan sve dok francuska feministička organizacija “La Barbe” u listu “Le Monde” nije objavila tekst o tome kako je grozno to što u konkurenciji za "Zlatnu palmu" ove godine nema nijedne rediteljka već samodvadeset dva reditelja - otkriva poznata dama kojoj je posebno drago što je već drugog dana Festivala imala priliku da sretne "oskarovca", francuskog reditelja Mišela Azanavisijusa koji je napravio pravu "pometnju" na svetskoj filmskoj sceni sa crno-belim nemim filmom “Glumac“.
- Svake godine iz Kana nosim najlepše uspomene, a najdraži su mi intervjui koje sam uradila sa gotovo šezdeset svetskih zvezda tokom ovih deset godina - zaključuje Perovićeva.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin