Omnibus o gradu na Bosforu: "Istanbule, ne zaboravi me"

Omnibus o gradu na Bosforu: "Istanbule, ne zaboravi me"

Autor: | 28/07/2012

0

U okviru projekta "Istanbul-prestonica kulture Evrope 2010" nastao je film "Istanbule, ne zaboravi me". Reč je o omnibusu o gradu na Bosforu, koji je predstavljao inspiraciju za šest priznatih svetskih reditelja koji su pozvani da snime svoje priče inspirisane Istanbulom. Pored našeg reditelja Stefana Arsenijevića, priče su režirali dobitnik "Zlatnog globusa" Hani Abu-Asad, kanski laureat Aida Begić, Erik Nazarijan, dobitnik "Zlatnog tigra" u Roterdamu Omar Šargavi i Sterios Niziris. Svaka priča duga je po šesnaest minuta. Umetnički direktor i inicijator ovog filmskog projekta je turski reditelj Husein Karabej, poznat po višestruko nagrađivanom filmu "Moj Marlon i Brando", dok je dramaturški savetnik čuveni pisac Petros Markaris, dugogodišnji scenarista tragično nastradalog, višestruko nagrađivanog reditelja Tea Angelopulosa.
Oni su odabrali reditelje i pozvali ih da snime svoje priče inspirisane gradom na Bosforu. Glavne junake Arsenijevićevog kratkog, igranog filma pod naslovom "Mirko" čini bračni par Dragan i Ana, koji odlaze na odmor u Istanbul, a radnja filma počinje kada glavna junakinja Ana, koju igra Mira Furlan, posle burne svađe sa suprugom zaluta malim, uskim ulicama turske prestonice. Ana nastoji da pronađe Svetozara Cvetkovića koji u filmu tumači lik njenog supruga Dragana. Lutajući nepoznatim, tesnim ulicama po poznatom istanbulskom "Bazaru", na kojem ljudi užurbano kupuju poklone za Bajram, Ana nailazi na nekoga koga je izgubila pre mnogo godina. Tada nastaju zaplet i razotkrivanje misterije, da li je glavna junakinja umislila ili je zaista, posle mnogo godina, srela misterioznu osobu.
Međunarodni omnibus film "Istanbule, ne zaboravi me" osvojio je dve nagrade na Festivalu jugoistočnog evropskog filma u Los Anđelesu - "SEE Fest 2012". Žiri, u čijem radu su učestvovali urednik u magazinu "Holivud riporter" Kevin Kasidi, glavni urednik "Sinema vidaut borders" Bidžan Tehrani i direktor „Gete“ instituta u Los Anđelesu Farid C. Madžari, dodelio je specijalno priznanje žirija ovom multirediteljskom filmu kome je pripala i nagrada za najbolju kameru u konkurenciji celovečernjih igranih filmova.
Film je imao svetsku premijeru na Festivalu u Sarajevu gde se, prema glasovima publike, našao na listi deset najboljih igranih filmova. U Srbiji će biti prikazan na devetnaestom "Festivalu evropskog filma" na Paliću, a gledaoci iz srpske prestonice moći će da ga vide na jesen. Našem uspešnom reditelju Stefanu Arsenijeviću rad na omnibusu bio je zanimljiv jer je radio na stvaranju filma u drugačijoj kulturi i imao mogućnost da eksperimentiše i snima dokumentaristički. Otkrivao je Istanbul zajedno sa glumcima, pokušavajući da ispriča našu priču. O filmu i saradnji sa doajenima srpskog i svetskog glumišta Stefan Arsenijević za magazin „Hello!“ kaže:
- Sa Mirom Furlan i Svetozarom Cvetkovićem, sa kojima do sada nisam sarađivao, uspeo sam da napravim jednu lepu filmsku porodicu. Bila je to avantura koju će cela ekipa pamtiti. Gledajući njihove biografije, shvatio sam da su idealan spoj za ovaj film i nisam pogrešio. Do sada su samo jednom radili zajedno. Mira je glumica sa svetskom karijerom i veoma je popularna u Srbiji i inostranstvu. Godinama živi i radi u Los Anđelesu iza mene je bio izazov da je ponovo dovedem na ove prostore. Njih dvoje u ovom kratkom filmu glume bračni par koji na odmoru u Istanbulu doživljavaju jednu zanimljivu životnu priču.
Stefan Arsenijević uspeh filma očekuje i u Srbiji.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti