Verica Rakočević: Prvi put u Njujorku

Verica Rakočević: Prvi put u Njujorku

Autor: | 11/09/2012

0

Poznata kreatorka Verica Rakočević nedavno se vratila sa uzbudljivog putovanja u Ameriku gde je bila da poseti kćerku Milenu Rakočević koja se bavi fotografijom i najstarijeg unuka Luku Mijatovića. Atraktivna dama u Njujorku je provela deset dana, a budući da je prvi put bila tamo, njeni domaćini su se potrudili da joj boravak učine što lepšim i sadržajnijimi.
- Ovog leta sam imala mnogo poslovnih obaveza, jer sam tokom tri meseca imala promociju nove kolekcije, knjige „Ready to Wear“, koja je inspirisana mojim životom, kao i predstavljanjem parfema „Tibourn azul“. Zato sam prvih deset slobodnih dana iskoristila kako bih otišla u Njujork, gde je moja mlađa kćerka pre nekoliko meseci otišla da živi, a nismo navikle da dugo budemo razdvojene. Naravno, tu je i unuk koji je već treća godina na studijama glume - počinje priču za magazin "Hello!" Verica i nastavlja:
 - Zanimljivo je da nikada ranije nisam imala želju da posetim taj grad, jer sam smatrala da ne odgovara mom senzibilitetu, pa sam uglavnom odlazila u Kaliforniju i Los Anđeles. Iz tog razloga, moja kćerka Milena je osmislila čitav program kako bi mi pokazala koliko je Njujork zapravo lepo mesto, i uspela je u tome.
Tokom boravka uspešna kreatorka je imala priliku da obiđe čitav Menhetn, a najjači utisak na nju je ostavila izložba „Prade“ u Metropoliten muzeju, kao i niskobudžetna predstava „Sleep no more“.
- Jako mi se dopala izložba „Prade“, jer u postavci ima mnogo filozofije. Na velikom video-bimu bio je prikazan intervju pod nazivom „Nemogući razgovori“, u kome pričaju glumica koja igra lik prve kreatorke visoke mode Elze Skepareli i „Prade“. U tom razgovoru se polemiše o dva koncepta mode, jer je za Elzu moda umetnost, dok je za brend „Prada“ moda komercijalna stvar čija je dodirna tačka sa umetnošću samo ta što nam daje veliku slobodu izbora. Ja se bavim modom na Elzin način i samo tako moj posao može da me čini srećnom. Postojala je jedna božanstvena rečenica koju sam zapamtila, a to je da samo ljudi siromašnog sadržaja limitiraju godinama to šta ćemo da nosimo i kako ćemo da se ponašamo - kaže uspešna dizajnerka i nastavlja:
 - Bile smo i na Brodveju gde smo gledale mjuzikl „Evita“ sa Riki Martinom, ali mi se predstava nije mnogo dopala, ali sam zato oduševljena komadom „Sleep no more“. U pitanju je alternativni teatar koji ne volim previše, ali to je bilo zaista iskustvo za pamćenje. Priča je inspirisana „Magbetom“ i igra se u jednom starom hotelu. Na ulazu dobijate venecijanske maske, a tokom predstave glumci vas vode u različite prostorije, s tim što postoji više grupa glumaca, dok se i publika istovremeno grupiše tako da morate nekoliko puta da gledate komad da biste videli sve scene.
Odlični utisci koje je na nju ostavio Njujork učinili su da ova poznata dama sve više razmišlja da i na tamošnjem tržištu plasira svoje kreacije.
- Nikada ne bih mogla da se odselim iz Beograda, ali bih volela da moj život bude organizovan tako da šest meseci provodim ovde, a šest u Njujorku. Postoji mnogo multibrend radnji u Sohou gde izlažu nepoznati kreatori koji proizvode robu dobrog kvaliteta i te stvari se prodaju po jako visokim cenama. Probaću da plasiram svoje kreacije tamo, a videćemo kako će sve to proći. Što se tiče mog novog parfema, zanimljivo je da ga je jedna distributerska kuća otkupila i prodavaće se širom zemlje po veoma pristupačnoj ceni, mada sam mislila da ga plasiram samo na inostrano tržište. Takođe sam u pregovorima da parfem počnem da izvozim i u Ameriku. Ipak, ono što me najviše raduje je priprema nove kolekcije koja će biti predstavljena u martu sledeće godine, a biće inspirisana jednom neverovatnom damom, kao što su prethodne bile inspirisane najpre Koko Šanel, a potom i Lu Salome - zaključuje Rakočevićeva.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin