Biljana Krstić: Nezaboravni doživljaji

Biljana Krstić: Nezaboravni doživljaji

Autor: | 16/11/2012

0

Vokalna solistkinja grupe "Bistrik" Biljana Krstić na muzičkom džez festivalu "Ambon džez plus" u Indoneziji, biserima etno-muzike predstavila je Srbiju.Šarmantna umetnica, na najvećoj muzičkoj smotri u tom delu sveta publiku je upoznala sa tradicionalnim muzičkim stvaralaštvom naše zemlje. Koncerte je održala u Ambonu, Džakarti i na Baliju, gde je osim fantastičnih nastupa, koji su oduševili publiku, uživala u lepotama egzotičnog ostrva. Peščane plaže, kristalno čisto more, palme i hramovi ostavili su bez daha umetnicu koja magijski spaja narodno pevanje i pun orkestarski zvuk sa ritmom i melodijom. U razgovoru za magazin "Hello!" Biljana govori o mini-turneji koja je trajala dve nedelje, a posebno ju je oduševila indonežanska kultura.
- Prepuna sam utisaka i divnih slika koje sam ponela iz ove čudesne zemlje koju čine raznolike etničke grupe koje govore različitim jezicima. Spoj indijske, arapske, kineske i evropske kulture čine ih posebnim. Uživala sam u njihovoj hrani, u kojoj pirinač zauzima glavno mesto i kombinuje se sa ribom ili mesom sa mnogo povrća. Naročito su mi se svideli uskusni, ljutkasti prelivi, jer ja volim ljuto.
- Mini-turneja trajala je dve nedelje. Održali smo uspešne koncerte u Ambonu, mestu gde je rođen Samuel Samson, ambasador Indonezije u Beogradu, koji je doprineo da se ova turneja i realizuje, posebno nastup na prestižnom festivalu "Ambon jazz plus". Takođe su nam pomogli naše Ministarstvo za kulturu i Ministarstvo spoljnih poslova.
U obilju predivnih doživljaja i utisaka muzička diva izvornog etno-zvuka sa članovima svog benda "Bistrik" imala je priliku da poseti jednu muzičku školu gde su održali radionicu i talentovane mališane upoznali sa muzikom sa naših prostora. Posebno je ponosna što su mlade Indonežane naučili da pevaju našu pesmu "Oj, Moravo".
- Posebno sam oduševljena Balijem. Bili smo smešteni u prelepom Puri Santrijanu, gde smo održali koncert na kome nam je gostovao njihov čuveni džez muzičar Dwiki Dharmawan. Sa koleginicama iz "Bistrika"održala sam radionicu u muzičkoj skoli "Farabi" i naučila Indonežane da pevaju naše pesme. Posebno sam ponosna što su lako naučili našu narodnu pesmu "Oj,Moravo". Gostovanje u Indoneziji završili smo koncertom u Džakarti u "Gete institutu". Koncert je organizovala naša ambasada i ambasador Jovan Jovanović. Nastup su uveličali i članovi diplomatskog kora. Bio je veliki broj ambasadora, predstavnika državnih institucija i sin indonežanskog predsednika Agus sa suprugom. Jednom rečju, bilo je čarobno. Ovo je nezaboravno i posebno iskustvo koje ću dugo pamtiti - kaže na kraju razgovora za magazin "Hello!" Biljana Krstić.

Pise: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti