Festival u Zaječaru: Dani Zorana Radmilovića

Festival u Zaječaru: Dani Zorana Radmilovića

Autor: | 01/12/2012

0

Tradicionalni, dvadeset prvi po redu festival „Dani Zorana Radmilovića“ i ove godine održan je u Zajčaru u prisustvu naših najboljih glumaca i reditelja. Ovu prestižnu manifestaciju svečano je otvorio glumac Emir Hafishadžibegović koji je specijalno za tu priliku doputovao iz Dubaija.
- Moja životna filozofija je poništenje sopstvenog ega. Kad poništiš ego, svet je tvoj. Ali kad sam dobio poziv da otvorim ovaj festival, video sam da taj ego još radi. Čini mi veliku čast da stojim ovde pred vama kao što mi je, pre dve godine, bila čast da primim nagradu "Zoran Radmilović", koju smatram jednom od najznačajnijih u karijeri - rekao je tom prilikom Emir.
Osim njega, na svečanom otvaranju inspirativan govor održao je i Radoslav Zelenović, direktor "Jugoslovenske kinoteke", a publika je videla i predstavu „Putujuće pozorište 'Šopalović'“ koja je urađeno u produkciji pozorišta u Zaječaru.
Posetioci Festivala imali su priliku da tokom osam dana, koliko je manifestacija trajala, vide devet predstava od kojih je sedam bilo u konkurenciji. Najboljim umetnicima dodeljene su i značajne nagrade „Zoranov brk“.
Za ulogu Vasilija u komadu „Putujuće pozorište 'Šopalović'“ nagrađen je glumac Ivan Bekjarev, dok je njegova koleginica Tanja Bošković dobila priznanje za najbolju glumicu u predstavi „Tajna Grete Garbo“.
- Zoran je bio moj drug. Prva stvar koju sam radila sa njim je jedna predstava koja nikada nije izašla. Zvala se "Srebrni svećnjaci" i to je bilo fantastično iskustvo. Zajedno smo snimali i filmove i družili se iako ja nisam bila kafansko društvo. Mislim da je bio čaroban - rekla je Tanja.
- Tokom karijere nisam dobijala neke naročite nagrade, osim u inostranstvu. Kad ste mlađi nego što sam ja sada, kad vas ne vole upravnici, kao ni žiri, kad imate dugačak jezik, drage moje glumice i glumci, nećete dobijati nagrade, ali će vam pljeskati vaša publika - bila je iskrena Boškovićeva.
„Zoranov brk“ ove godine dobio je i glumac iz Kragujevca Miodrag Pejković koji se odlično pokazao u komadu „Jedan čovek dvojica gazda“, reditelja Nebojše Bradića. Ove godine prikazana je i hrvatska predstava „Kveč“ koja se bavi pitanjem komunikacije među ljudima. I publika i žiri su se složili da je reč o izvrsnom komadu, tako da je glumac Emir Vejzović takođe dobio ovu prestižnu nagradu.
- Ova nagrada je za mene zaista velika čast. Veoma sam srećan što sam večerašnji Zoranov glumac - rekao je Vejzović primajući priznanje.
Festival „Dani Zorana Radmilovića“ završen je premijernim izvođenjem komada Žarka Jokanovića „Čija je moja koža“, koje je radilo Pozorište "Timočka krajina" iz Zaječara. Ova predstava ostavila je snažan utisak na sve posetioce, a posle toga je glumac Milan - Lane Gutović održao inspirativnu besedu. Gost tokom poslednje večeri bio je i ministar kulture Bratislav Petković kome je pripala čast da Festival proglasi zatvorenim.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin