Uroš Ćertić: Neustrašivi heroj nežnog srca

Uroš Ćertić: Neustrašivi heroj nežnog srca

Autor: | 29/12/2012

0

Tridesetogodišnji Beograđanin Uroš Ćertić, kaskader u mnogim holivudskim filmovima, posle sedmogodišnjeg boravka u Vankuveru, vratio se u rodni Beograd. Tačnije, na Dorćol, kraj u kome je odrastao. Neustrašivi momak koji je zbog opasnog posla rizikovao i život, uvek je spreman da putuje u inostranstvo kada ga agent obavesti da je dobio posao u novom filmu. U poslednje vreme bio je angažovan u mnogim blokbasterima poput „Noć u muzeju“, „Nemoguća misija 4“, „Invazija vanzemaljaca“. Na početku razgovora za magazin "Hello!" govori o razlozima zbog kojih je otišao iz zemlje.
- U potrazi za kvalitetnijim životom sa majkom sam 1995. otputovao u Vankuver. Ona je inženjer hemije, tamo je i dalje zaposlena kao hemičar u jednoj laboratoriji. Za dve godine otići će u penziju i tada će se i ona vratiti u Beograd. Kada sam imao dve godine, moji roditelji su se razveli. Jedinac sam, i vezan sam za mamu koja mi je bila najveća podrška na početku karijere. Da nije bilo nje, ne bih se danas bavio ovim poslom, na čemu sam joj beskrajno zahvalan. Dok sam živeo u Kanadi posećivao sam rodni grad i viđao se sa ocem nekoliko puta godišnje - govori Uroš koji je po dolasku u Vankuver počeo prvo da radi kao statista.
- Zbog poreskih olakšica veliki broj filmova snima se u Vankuveru. Odlično tržište za snimanje me je nagnalo da nađem agenta za statiranje, a potom sam našao i agenciju za rad u reklamama. Van filmske industrije počeo sam da radim „stant šou nastupe“, što znači opasnu vožnju motorciklom, slobodnim stilom. To sam radio u velikim halama i na sajmovima pred nekoliko hiljada gledalaca. Ljudi koji su se time bavili u meni su videli potencijal za kaskadera, a moj talenat vožnje motocikala me je posebno preporučivao za opasne filmske scene. Postao sam član Unije kaskadera i usledili su angažmani u holivudskoj produkciji - priča Uroš koji je snimao sa mnogo poznatih glumaca, ali je najjači utisak na njega ostavio superstar Tom Kruz.
- Tom Kruz je vrlo poštovan u svetu kaskadera jer on skoro svaku scenu radi sam, bez dublera. Tom ima dublera koji izgleda potpuno isto kao on, uprkos tome dubler samo uradi probu i Tomu pokaže način na koji će izvesti neku vratolomiju. Tom voli adrenalin i zbog toga ne želi da dubler izvodi njegove opasne scene. U poslednjem filmu Kruz je trčao dve stotine metara niz zgradu ka zemlji, a producenti često drhte dok ga gledaju kako visi nad provalijom. Da se oni pitaju, dubler bi radio sve njegove opasne scene. Tom sjajno vozi i motor, veoma je istreniran, ima pokretnu teretanu u kamionu na snimanjima. Mi kaskaderi ga cenimo, a to je obostrano. Tom zna da sve što mi radimo boli, i da zaista volimo taj posao, čim ga radimo i pored svakodnevnih rizika i povreda. Upoznao sam ga radeći na četvrtom nastavku filma „Nemoguća misija“, uz bosanskog glumca Miraja Grbića koji je u tom filmu imao značajnu ulogu. Na mene je Tom ostavio utisak ljubaznog i prijatnog čoveka, ponašao se kao da se dugo znamo - kaže Uroš koji dva puta dnevno trenira u teretani i često pliva. Pre nekoliko meseci igrao je u Spilbergovom filmu „Invazija vanzemaljaca“, kada je zadobio četiri ulazne i četiri izlazne rane koje su aktivirane kesicama koje eksplodiraju, i koje izazivaju jak bol i modrice. Jednom mu je život bio u opasnosti, kada je hrabro preuzeo posao kolege koji je, izvodeći opasnu scenu, polomio vrat zbog sigurnosne sajle koja se otkačila.
- Žica sajle je testirana, ali je iz nekog razloga pukla. Dok je moj kolega padao, promašio je strunjaču i pao na beton. Polomio je vrat, ali je imao sreće, mogao je da ostane nepokretan. Pošto sam želeo da se dokažem u svetu kaskaderstva, tražio sam da izvedem tu scenu umesto njega. Nije mi bilo svejedno, moglo je i meni isto da se desi, ali sam, radeći taj kadar, zadobio poštovanje kolega i agenata - kaže Uroš hrabrog, ali vrlo nežnog srca. Iako radi opasan posao, veoma je osećajan. On već nekoliko meseci uživa u vezi sa lepom i talentovanom Sanjom Dimitrijević, finalistkinjom takmičenja „Prvi glas Srbije“.
- Verujem u brak i obožavam decu, imaću ih u pravo vreme. U sledećih pet godina sigurno ću se ostvariti kao roditelj. Živeo sam sa majkom ceo život, emocije i ljubav su mi vrlo bitne. Osećajna sam osoba. Ostvaren sam u vezi i emotivno sam ispunjen. Ne bih preterano govorio o svojoj romansi, ali istina je da svake subote glasam za finalistkinju pod brojem šest. Iako ova veza nije duga, vrlo je obećavajuća.

Tekst: Life Content, Nadežda Jokić

Foto: Life Content, Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin