Ljubiša Stojanović Luis: Krv nije voda

Ljubiša Stojanović Luis: Krv nije voda

Autor: | 21/04/2011

0

Pevač Ljubiša Stojanović Luis poslednjih dana ima veliki razlog za sreću. Njegova deca iz drugog braka sa Dubravkom Dudom, koju je opevao u jednoj svojoj pesmi, krenuli su njegovim stopama i osnovali su bend. Dvadesetpetogodišnji Marko idejni je tvorac grupe „Marakuja“, a dve godine starija sestra mu se pridružila i nedavno su promovisali svoj prvi album „Savršen dan“. Njihov otac Luis je ponosan što su izabrali isti poziv kao i on jer, priznaje, bio je jedan od onih koji su na to uticali.
- Velika želja mi je bila da se Marko i Maja profesionalno bave muzikom jer su talentovani. Marko odmalena svira udaraljke, dok Maja odlično peva. Sa četrnaest godina je nastupala na „Nacionalnoj televiziji“ bez imalo treme. Ne mogu da kažem da su samo od mene nasledili taj talenat, jer se i njihova majka Duda u mladosti bavila muzikom. Bila je član grupe „Montenegro pet“, ali joj se nije dopao takav način života pa se povukla sa scene. Znam da Maja neće tako postupiti jer je uporna i, kada nešto želi, to i ostvari - priča Luis. Njegov sin se nadovezuje:
- Bend smo oformili pre dve i po godine rešeni da stvaramo autorsku muziku. Naš otac je dosta uticao da odaberemo ovaj poziv, ali i da izgradimo sopstveni stil jer smo pored njega slušali soul, džez, bluz, a pre svega Stivija Vondera. Album može besplatno da se „skine“ na sajtu MTV televizije i to je naš poklon publici, a tata nam je rekao da je to odličan potez.
Maja i Marko rođeni su i odrasli u Nemačkoj. U detinjstvu im nikada ništa nije nedostajalo, ali otac zbog posla nije uvek bio pored njih. Zbog obaveza živeo je na relaciji Beograd-Minhen, ali se trudio da svojoj deci, kada je s njima, na pravi način nadoknadi izgubljeno vreme. Kad god su mogli, odlazili su sa njim na koncerte, a letovanja na Jadranu uvek će se rado sećati.
- Na moru sam zbog posla ostajao po nekoliko meseci. To nisu bili koncerti već nastupi po klubovima i restoranima. Bilo je zanimljivo videti njih dvoje onako male kada mi se pridruže na bini, Marko je svirao udaraljke, a Maja je pevala.
- Ta letovanja nikada neću zaboraviti, takva druženja mi mnogo nedostaju. Naša porodica je bila na okupu, a sa nama su bila i deca ostalih muzičara. Jedino zbog čega sam se ljutila je što nam tata nije dozvoljavao da do kraja ostanemo na nastupu - kaže Maja.
Za razliku od nje, koja je oduvek znala da će jednog dana njen poziv biti pevanje, Marko se dugo bavio sportom. U Minhenu je trenirao košarku, ali je pre četiri godine, kada je odlučio da se preseli u Beograd, shvatio da je prezasićen sportom, pa se okrenuo muzici.
- Nisam se bunio kada je doneo tu odluku, jer ja kao roditelj treba da podržavam svoju decu, a ne da ih sputavam u ostvarivanju njihovih želja. Marko je još kao mali uz mene zavoleo udaraljke. I dan-danas svira na kongu na kojem sam ja počeo davne 1978. godine. Izvesno vreme usavršavao je svoje muziciranje na Konzervatorijumu za udaraljke u Minhenu - ponosno ističe Luis.
Svoje šestoro dece smatra najvećim bogatstvom, a mnogima je zanimljivo da je razlika između najstarijeg Miodraga, koga ima iz prvog braka, i najmlađe Ele Mite čak trideset sedam godina. Iako je generacijska razlika velika, Marko i Maja ističu da su veoma bliski sa sedmogodišnjim Andrejom, petogodišnjim Sergijem i dvogodišnjom Elom Mitom.
- Nikada nisam bio strog. Sva moja deca imaju majke koje su, kako je Marko voleo da kaže dok je bio mali, „diktatori za maltretiranje“, a tata je da se voli. Kod mene sve može, ali svako snosi posledice za svoje postupke.
- Nikada nas nije udario. Kod nas u porodici oduvek se sve rešavalo razgovorom. Sećam se, kada smo bili mali, roditelji su podržavali jedno drugo, ako jedan kaže ne, i drugi se drži toga.
- Sa ocem sam uvek imao drugarski odnos. Sa njim mogu o svemu da pričam, uvek me pušta da uradim onako kako ja mislim da treba. Ne voli da se meša u naše stvari. Inače, mi smo jedna velika, složna, muzikalna porodica
- kaže na kraju Marko koji uspešno studira snimanje zvuka na „Fakultetu dramskih umetnosti“.

Sandra A. Rilak

 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti