Kako „preživeti“ kada se neumerenost u jelu i piću tokom praznika otme kontroli

Kako „preživeti“ kada se neumerenost u jelu i piću tokom praznika otme kontroli

Autor: | 08/01/2015

0

Gastritis ne prašta neumerenost, a kada se baš pretera ne pomažu ni lekovi i soda bikarbona. Osećaj nadutosti, bol u želucu, mučnina, pa čak i povraćanje i dijareja, najčešći su simptomi upalom uznemirenog želuca

Preterivanje u hrani i piću može prilično da upropasti praznične dane. Retki su srećnici kojima neumereno ponašanje izaziva samo mamurluk i osećaj nadutosti. Pored gastritisa, prekomerno unošenje đakonija i alkohola često izaziva i bol u želucu, mučninu, gorušicu, pojavu gasova, pa čak i povraćanje i dijareju.

- Iako je za pojavu gastritisa, odnosno upalu sluzokože želuca u 40 odsto slučajeva odgovorna bakterija helikobakter pilori, postoje i drugi uzročnici koji izazivaju ovaj oblik zapalenja. Lekovi, nikotin, kofein, stres, alkohol, obilna masna hrana, takođe su ozbiljni činioci u njegovom nastanku. A kod obilnih gozbi gotovo imamo sve to na jednom mestu, pa sa razlogom imamo i simptome koji umeju da upropaste slavljen – kaže profesor dr Radoje Doder načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Vojnomedicinske akademije.

Koliko često se neumerenost tokom praznika otme kontroli?

- Obilan unos hrane i pića na organizam može da deluje šokantno, jer nije u stanju sve te količine da savlada. Ako dođe do povraćanja, to je još i najbolji ishod, jer se želudac spontano isprazni. Ali ovakvo stanje može da dovede i do pankreatitisa, odnosno zapalenja pankreasa, što predstavlja ozbiljno obolenje, koje često ima i smrtni ishod. Pankreas je vitalni organ, jer luči sok bogat želudačnim enzimima neophodnim za varenje hranljivih materija, ali i životno važne hormone insulin, glukagon, somatostatin i pankreasni polipeptid. Gastritično stanje u ovakvim okolnostima može da izazove i pokretanje kamenaca kroz žučne puteve, njihovog zapušavanja ili upale.

Šta je onda rešenje?

- Alkohol po mogućstvu treba izbegavati, jer on izaziva hipoglikemiju i traži hranu. Naravno, može da se popije piće kao aperitiv za dobro raspoloženje, ali uz umereni unos hrane. Umesto gaziranih napitaka i voćnih sokova koji imaju puno kalorija zbog prisustva šećera, iritiraju stomak i izazivaju nadimanje, bolje je uzeti mineralnu vodu, jer pomaže varenju, a nema kalorija. U toku obedovanja ne treba piti, jer se razblažuju želudačni sokovi i otežava varenje. Savet je i da se izbegava ljuto, slano, konzervansi, ali i slatko. Previše kalorična hrana podstiče lučenje želudačne kiseline.

Koliko u ovakvim situacijama mogu da pomognu lekovi?

- Pacijenti najčešće posežu za sodom bikarbonom koja želudačnu kiselinu samo neutrališe. Na ovaj način se, zapravo, leči posledica, a ne uzrok. Isto se dešava uzimanjem na svoju ruku rupuruta ili gelusilaka. Ranisan i slični lekovi koji predstavljaju vrstu blokatora za lučenje želudačne kiseline, takođe mogu da ublaže tegobe izazvane gastritisom. Daju se i antacidi, trenutno najbolji lekovi blokatori, koji neutrališu želudačnu kiselinu. Međutim, svi oni kiselinu ne mogu u potpunosti da koriguju, već eventualno da smanje njeno lučenje. Ako do lučenja dođe, tu pomoći sa ovim lekovima nema. Zato je bolje uzeti digestal i slične enzime koji pomažu varenju, s obzirom na to da ih pankreas u ovakvim okolnostima nema u dovoljnoj količini.

Gastritis izazivaju i određeni lekovi?

- Uzimanje aspirina, acetisala, andola, brufena ili diklofena često dovedi do upalnih procesa sluzokože i krvarenja. Nevidljiva krvarenja izazvana lekovima mogu da budu fatalna. Traju više sati, a ne postoji nijedan upozoravajući simptom. Procenjuje se da zbog ovakvog krvarenja svakog dana umre jedna osoba, a više desetina se hospitalizuje, kao životno ugrožene. Posebno bi trebalo da se čuvaju osobe starije od 60 godina, koje većinom imaju više udruženih bolesti, pa i gastritis. Njihova terapija lekovima je često obilna i zahteva strogu kontrolu lekara, da ne bi došlo do ozbiljnih neželjenih posledica.

Ipak, glavni uzročnik gastritisa je helikobakter pilori?

- Ne samo gastritisa, već u daljem toku bolesti i čira na dvanaestopalačnom crevu. Ukoliko se gastritis ne leči i traje duže, velika je verovatnoća da će se pojaviti čir kao komplikacija. Stvari mogu da izmaknu kontroli i da bolest pređe u maligni limfom sa fatalnim posledicama. Na helikobakter pilori mora da se obrati posebna pažnja, jer predstavlja kancerogen prvog reda. Takođe, potvrđeno je da ni gastritis, ni čir nisu sezonske bolesti, kao što se mislilo. Ova bakterija je u 75 odsto slučajeva odgovorna za pojavu gastritisa i čira na želucu, a čak u 95 odsto glavni krivac za gastritis i čir na dvanaestopalačnom crevu. Prema tome, ako su bolesti nešto i intenzivnije u proleće, to je više zbog stresa i pojačane aktivnosti hormona, koje su svojstvene u ovom dobu godine.

Koliko je bolest raširena među stanovništvom?

- U svetu danas gotovo svi imaju gastritis, a od čira na dvanaestopalačnom crevu boluje sedam odsto ukupne populacije, u različitom životnom dobu. Za mlađe od 40 godina situacija je mnogo povoljnija i jednostavnije se leče bez ozbiljnijih procedura. Kod starijih situacija je složenija, jer kod njih bolest, osim uobičajenih simptoma, može da prati i anemija, kao i gubitak telesne težine. U takvim okolnostoma bolest zahteva ozbiljne procedure i lečenje.

ZABLUDE KOD UKLANjANjA GORUŠICE

U želji da se oslobode gorušice, koja je je čest simptom nekontrolisanog i preteranog unošenja (naročito masne, pržene i pohovane) hrane, kao i velike količine alkohola, ljudi prave greške u odabiru lečenja.

Mleko protiv gorušice je najčešća zabluda, jer olakšanje donosi samo dok se pije. Čim stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i gorušicu potenciraju. Mentol bombone se vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, iako trajno ne dovode do poboljšanja. Metvica, njihov glavni sastojak, donji deo jednjaka opušta, te na taj način povećava opasnost od gorušice. Ali zato, čaj od đumbira ili kamilice donosi olakšanje.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin