Razna istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, ali i pospešiti kognitivne funkcije.
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovna konzumacija kakaa može pospešiti pamćenje.
Tim naučnika je proučavao uticaj namirnica s visokim udelom antioksidanata na funkcionisanje mozga.
U istraživanju je učestvovalo 37 odraslih zdravih osoba starosti od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 meseca pili kakao. Jedna grupa je pila kakao s niskim udelom flavonoida, a druga s visokim udelom.
Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da grupa, koja je pila kakao s visokim udelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja.
Efekat je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.
Međutim, naučnici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno sprovesti istraživanje na većem broju učesnika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu ishranu uvedete i kakao.
Izvor: zdravaisretna.hr
Pročitajte još
Atina i Nika Tošić krenule maminim stopama, večeras u 22h premijera
Atina i Nika Tošić krenule maminim stopama, pokreću novi biznis
16/12/2025
Saznajte višeKo je doktor Kovač, novi član stručnog štaba Novaka Đokovića?
Novak Đoković ima novog člana stručnog štaba
16/12/2025
Saznajte višeU Beogradu živi duže od pola života, ali ovo je rodni grad Nebojše Milovanovića
Rodni grad Nebojše Milovanovića je blizu Beograda
15/12/2025
Saznajte višeMarija Šerifović Mnogo sam postigla za ove 22 godine, ali na ovo sam najponosnija
Osnovana fondacija “Šaban Šaulić”
15/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)