Razna istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, ali i pospešiti kognitivne funkcije.
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovna konzumacija kakaa može pospešiti pamćenje.
Tim naučnika je proučavao uticaj namirnica s visokim udelom antioksidanata na funkcionisanje mozga.
U istraživanju je učestvovalo 37 odraslih zdravih osoba starosti od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 meseca pili kakao. Jedna grupa je pila kakao s niskim udelom flavonoida, a druga s visokim udelom.
Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da grupa, koja je pila kakao s visokim udelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja.
Efekat je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.
Međutim, naučnici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno sprovesti istraživanje na većem broju učesnika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu ishranu uvedete i kakao.
Izvor: zdravaisretna.hr
Pročitajte još
Bogdan Diklić presekao, rastanak je bio neminovan
Bogdan Diklić napustio KK Partizan
05/12/2025
Saznajte višeKnez na koncertu okupio pola Beograda, u prvom redu supruga Tatjana i ćerke
Nenad Knežević Knez održao solistički koncert u Sava centru
04/12/2025
Saznajte višeOn je najbolji drug Andrije Miloševića: Nije glumac, ali je u vezi sa njegovom koleginicom
Najbolji drug Andrije Miloševića je muzičar
04/12/2025
Saznajte višeSin Marije Šerifović proslavio 2. rođendan, žurka u znaku omiljenog crtaća
Sin Marije Šerifović proslavio 2. rođendan
04/12/2025
Saznajte višeIma 22 godine i neodoljivo podseća na slavnu majku: Sin Kejt Vinslet krenuo stopama roditelja
Sin Kejt Vinslet sa majkom u javnosti
04/12/2025
Saznajte višeĆerka Tamare Dragičević i Petra Benčine danas slavi 9. rođendan
Ćerka Tamare Dragičević i Petra Benčine slavi 9. rođendan
04/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)