Razna istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, ali i pospešiti kognitivne funkcije.
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da redovna konzumacija kakaa može pospešiti pamćenje.
Tim naučnika je proučavao uticaj namirnica s visokim udelom antioksidanata na funkcionisanje mozga.
U istraživanju je učestvovalo 37 odraslih zdravih osoba starosti od 50 do 69 godina i oni su svaki dan u razdoblju od 3 meseca pili kakao. Jedna grupa je pila kakao s niskim udelom flavonoida, a druga s visokim udelom.
Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da grupa, koja je pila kakao s visokim udelom flavonoida, ima manji rizik od nastanka poremećaja pamćenja.
Efekat je bio toliko pozitivan da je njihovo pamćenje bilo jednako dobro kao i pamćenje osoba mlađih čak 30 godina.
Međutim, naučnici ističu da su rezultati istraživanja bili preliminarni i da je potrebno sprovesti istraživanje na većem broju učesnika, ali s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja, vašem zdravlju definitivno neće škoditi da u svoju svakodnevnu ishranu uvedete i kakao.
Izvor: zdravaisretna.hr
Pročitajte još
Teya Dora prošla u finale Evrovizije, Ramonda osvojila srca publike
Teya Dora na Evroviziji oduševila sve
07/05/2024
Saznajte višeNeverovatne okolnosti... Posebna simbolika prati Teya Doru na Evroviziji, do sada se nije dešavalo
Teya Dora spremna za Evroviziju
07/05/2024
Saznajte višeKum Ace Sofronijevića sin čuvenog pevača: Otpevao najveći hit, doživeo najgoru sudbinu
Kum Ace Sofronijevića sin čuvenog pevača
07/05/2024
Saznajte višeKartije burme, na šlepu venčanice izvezena poruka: Venčali se Sofra i Kosana, prve fotke su tu
Svadba Ace Sofronijevića
07/05/2024
Saznajte višeBožo Vrećo je jedna od onih retkih osoba koje se mogu pohvaliti čitavim spektrom talenata
07/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)