Telenor fondacija: Mališani na pet odeljenja dobili računare i internet

Telenor fondacija: Mališani na pet odeljenja dobili računare i internet

Autor: | 19/03/2015

0

U okviru projekta "Budi u toku", deci koja se nalaze na bolničkom lečenju na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu omogućen je besplatni pristup internetu, zahvaljujući Telenor fondaciji.
Pored interneta, obezbeđeno je i 15 računara za odsek Hеmatoonkologija I i II, Službu za ortopediju, Dnevnu bolnicu Кliniкe za dečju hirurgiju i Odeljenje za plastičnu i reкonstruкtivnu hirurgiju i opekotine. U ovim odeljenjima leče se pacijenti (dnevno oko 80 bolesnika) koja zbog prirode bolesti moraju da budu na dužem bolničkom lečenju. U dnevnoj bolnici deca će biti animirana programima iz donacije dok čekaju operaciju i preglede ili posle završenog lečenja do napuštanja bolnice u večernjim satima.

- Deca koja trenutno borave kod nas, na Institutu, često imaju osećaj da su izolovani i daleko od svojih vršnjaka. Zahvaljujući Telenor fondaciji, mališani će da prate školsko gradivo, ali i ostanu povezani sa vršnjacima - rekao je doktor Radoje Simić, direktor instituta.
Deca će imati i pristup programu "Superškola", virtuelnoj učionici u kojoj se nalazi više od 650 lekcija iz srpskog jezika, matematike, fizike i hemije, pomoću kojih mogu pratiti školsko gradivo. Edukativni portal uključuje i predavanja, eksperimente i objašnjenja namenjena uzrastu od petog do osmog razreda osnovne škole.

Institut na Novom Beogradu, u kome je trenutno na bolničkom lečenju oko 350 mališana, je druga zdravstvena ustanova koja je, u okviru projekta "Budi u toku", opremljena besplatnim internetom i računarima. Prvom donacijom, Telenor fondacija, opremila je dečje odeljenje Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici, a u planu je uključenje i drugih bolnica u Srbiji.

Projekat "Budi u toku" započet je sa ciljem da se uz pomoć digitalnih komunikacija deci koja borave u bolnicama omogući jednak pristup obrazovanju i informacijama kao i njihovim vršnjacima koji redovno pohađaju nastavu.


Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" u Novom Beogradu je najveća dečja zdravstvena ustanova u jugoistočnom delu Evrope sa 400 bolesničkih postelja. U Institutu se godišnje obavi oko 200 000 pregleda, hospitalizuje oko 18 500 bolesnika i izvrši oko 8 000 operacija i intervencija. U proseku, pacijenti su hospitalizovani oko 5,3 dana. U dnevnoj bolnici (pedijatrija, dečja hirurgija i ginekologija) godišnje se leči od 7 500 do 8 000 pacijenata.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: Telenor

Pročitajte još