Zvonko Bogdan i Robert Čoban laureati EUU!

Zvonko Bogdan i Robert Čoban laureati EUU!

Autor: | 20/03/2015

0


U prijatnoj atmosferi u restoranu “Klub književnika“ večeras su dodeljene nagrade Evropske unije umetnosti legendarnom muzičaru Zvonku Bogdanu za životno delo u oblasti muzike i kulture i Robertu Čobanu, predsedniku "Color Press Group" za doprinos u publicistici i izdavaštvu. Priznanja počasnim laureatima dodelio je Peter Vašiček, predsedavajući Evropske unije umetnosti (European Union of Arst - www.euu-cz.org). On je u pozdravnom govoru naglasio da je predsednik "CPG-a" odlikovan medaljom Lava Tolstoja za profesionalnu angažovanost kojom uspešno učestvuje u pomeranju granica i rušenju prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji.
- Kada sam video da je datum dodele nagrade 19. mart, setio sam se da bi mom pokojnom ocu danas bio imengdan. On me nije mnogo toga naučio u životu, ali sam od njega nasledio glas. Ne ovako lep glas kao drugi laureat Zvonko Bogdan nego se na njega uglavnom derem, na žalost ljudi za susednim stolovima. Ali, taj glas mi je pomagao često da se ono što kažem bolje i jače čuje. Ovog puta nagradu posvećujem njemu - rekao je Robert prilikom preuzimanja priznanja.
Pevač Zvonko Bogdan primio je nagradu za svoju životnu misiju u kojoj obogaćuje evropsku kulturu specifičnom interpretacijom južnoslovenske muzike.
- Pozdravljam cenjeni skup, posle ovoga nije lako govoriti. Biti sinonim za Bačku, za salaše i fijakere koji polako nestaju, biti jedan prepoznatljiv znak za sve tamburaše koji me prate i koji su me pratili i biti prepoznatljiv znak za jednu vinariju koja više nije samo vinarija nego kulturna institucija, i biti počasni i doživotni predsednik Svetske tamburaške organizacije, nije lako. To je samo dokaz da iza mene stoji mnogo godina - rekao je Zvonko prilikom preuzimanja priznanja.
On je potom obradovao prisutne goste svojim pesmama, a pila su se najboja vina iz Vinarije Zvonko Bogdan i degustirali vrhunski kulinarski specijaliteti restorana "Klub književnika". Među zvanicama su se našli i ministar kulture Ivan Tasovac, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, pevači Momčilo Bajagić Bajaga, Bane Krstić iz grupe "Garavi sokak", novinar i publicista Petar – Peca Popović, bivši ministar Oliver Dulić, potpredsednica Međunarodnog kluba žena Beatris Grozdanić, novinarke Jelena Bačić – Alimpić i Danijela Pantić i mnogi drugi.
Inače, Evropska unija umetnosti je međunarodna asocijacija individualaca i legata posvećenih promociji kulture, umetnosti i publicistike. Formirana je u Briselu 1999. godine i dodeljuje nagrade za umetnički i kulturni doprinos, kao i za promociju umetnosti i kulture širom sveta. Prva nagrada Evropske unije umetnosti dodeljena je 2000. godine slikaru Juriju Gorbačevu. Nakon njega, oko dve stotine laureata iz preko četrdeset zemalja primilo je ovu nagradu. Među njima je i Plasido Domingo, čuveni operski pevač.

Tekst: Ivana Nikolić; Life Content

Foto: Mirko Tabašević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin