The Economist forum: Energetske perspektive regiona

The Economist forum: Energetske perspektive regiona

Autor: | 27/03/2015

0


Color Press Grupa
u saradnji sa kompanijama iz gasnog i naftnog sektora Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije organizovala je 26. marta konferenciju pod nazivom “The Economist forum: Energetske perspektive regiona” u hotelu "Hyatt Regency" u Beogradu.
O svojim pogledima na energetske perspektive Srbije i regiona govorili su predstavnici ministarstva, Evropske Unije, ambasada i energetskih kompanija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Grčke.


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je konferenciju i obrazložio da će Srbija pokušati da bude deo svih projekata koji mogu da obezbede nove izvore i trase snabdevanja gasom, jer je odustajanje od projekta Južni tok otvorilo brojna nova pitanja u vezi sa snabdevanjem gasom.
- Srbija je usvojila i Zakon o energetici idući u susret evrointegracijama i na taj način sublimirala evropsko zakonodavstvo u toj oblasti i stvorila uslove za investicije u tom segmentu privrede. Pritom, prednost će imati projekti koji omogućavaju da Srbija postane tranzitna zemlja za snabdevanje energentima - rekao je Antić.


Cena nafte će ove godine na svetskom tržištu najverovatnije ostati na nivou od 50 dolara za barel i Srbija mora da obezbedi rezerve nafte, kojih sada uopšte nema, ocenili su eksperti na forumu "Energetske perspektive regiona".
Konferenciji je prisustvovao i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović koji je u svom izlaganju istakao da će građani za april plaćati nižu cenu gasa, ali nije naveo koliko će tačno iznositi to pojeftinjenje.


Svoje poglede na energetske perspektive Srbije i regiona izneli su i Frik Janmat, šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Beogradu, Loren Stokvist, Njegova Ekselencija ambasador Kraljevine Holandije i Ana M. Bulos, ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu.
Sponzori konferencije bili su Millennium team, Bobar Beška i Comita Group of Companies.



























Autor: Ivana Karanović; Life Content

Foto: Mirko Tabašević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti