Dodela Ordena reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima Draganu Stojkoviću Piksiju

Dodela Ordena reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima Draganu Stojkoviću Piksiju

Autor: | 29/04/2015

0

U sredu, 29. aprila 2015. godine (po japanskom vremenu), Vlada Japana saopštila je imena stranih dobitnika prolećnih carskih odlikovanja za 2015. godinu. Ove godine, i Dragan Stojković Piksi našao se na spisku od pedesetak stranaca kojima je će biti uručeno ovo značajno priznanje koje se dodeljuje Japancima i stranim državljanima "za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa sa Japanom".
Pedesetogodišnjem fudbalskom stručnjaku Orden će biti uručen za doprinos unapređenju prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.
Dragan Stojković Piksi je rođen 3. marta 1965. godine u Nišu. Karijeru je započeo u svom rodnom gradu u "Radničkom". Godine 1986. prelazi u "Crvenu zvezdu", gde ubrzo postaje kapiten tima i najbolji igrač u bivšoj Jugoslaviji. Četiri godine kasnije prelazi u francuski "Olimpik" iz Marseja sa kojim već u prvoj sezoni dolazi do finala Kupa evropskih šampiona, odakle prelazi u Veronu gde provodi jednu sezonu. Svoju igračku karijeru je završio u Nagoji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag, nakon nekoliko uspešnih godina igranja u zemlji izlazećeg sunca, ali i kao trener FK "Nagoja Grampusa".
Po završetku igračke karijere bio je predsednik Fudbalskog Saveza Jugoslavije, a od jula 2005. je predsednik FK Crvena zvezda. Oženjen je i ima troje dece. Piksi važi za jednog od najomiljenijih srpskih igrača svih vremena.
U Nagoji, gde je živeo, igrao i trenirao smatraju ga živom legendom zbog čega ima svoj trg, dok se jedna tribina stadiona zove po njemu. Ovaj rođeni Nišlija nekadašnji je ambasador dobre volje za učvršćivanje mira i ekonomskog razvoja zapadnog Balkana, promoter sporta i turizma.

Autor: Life Content

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin