Met Dilon: Sebi često postavljam pitanje da li živimo u istini ili u njenom prividu

Met Dilon: Sebi često postavljam pitanje da li živimo u istini ili u njenom prividu

Autor: | 12/05/2015

0


U novoj seriji "Vajvard Pajns", na televiziji "Fox", koja je zasnovana na bestselerima Blejka Krauča, glavnu rolu igra Met Dilon. Pedesetjednogodišnji Amerikanac tumači ulogu agenta tajne službe, Itana Burka, koji dolazi u Vajvard Pajns u potrazi za nestalim kolegama agentima.
Glumac, koji živi u Njujorku, rođen je u porodici domaćice i slikara i menadžera, kao drugo od šestoro dece. Reditelj i glumac iza sebe ima dosta uloga, a u medijima je poznat po tome što se krajem devedesetih godina prošlog veka tri godine zabavljao sa Kameron Dijaz. Prvobitno je bio tinejdžerska zvezda sa neverovatnim mogućnostima transformacije, a najviše se proslavio ulogama u filmova tokom devedesetih, kada je bio na vrhuncu karijere.
Dobio je "MTV" nagradu za ulogu najboljeg negativca 1999, za romantičnu komediju "Nešto u vezi sa Meri". Svoj talenat pokazao je u ulozi rasiste policajca u filmu "Fatalna nesreća". Taj film doneo mu je priznanje "Independent Spirit Award" za najbolju mušku sporednu ulogu, nominaciju za "Oskara", "Zlatni globus", "Screen Actors Guild Award", "Critics Choice Award" i "BAFTA" nagradu.
Za srpsko izdanje magazina "Hello!" američka filmska zvezda govori o svom novom angažmanu i otkriva mnoge detalje iz svoje blistave karijere.

Kada ste odlučili da postanete glumac?
- Kada sam imao četrnaest godina pročitao sam jedan scenario i uvideo da je lik stvaran, da me podseća na mene i moje prijatelje, i poželeo sam da ga odglumim. Tako je sve počelo. Još uvek mi je važno da mogu sebi da postavim ona pitanja koje postavljaju likovi koje igram, jer jedino na taj način mogu biti uverljiv i gledaocima.

Da li ste pročitali knjige Blejka Krauča o Vajvard Pajnsu?

- Počeo sam da čitam i savetovali su me da to ne radim jer ću praviti paralelu sa scenarijom, a to za glumca nije dobro, jer bih se stalno pitao zašto nečega nema u knjizi, a ima u scenariju. Priča mi je izuzetno zanimljiva jer mogu da razumem Itana Burka koga glumim. Vrlo često postavljam sebi pitanje da li živimo u istini ili u prividu istine, a čitav grad Vajvard Pajns je zapravo privid.

Kako se uživite u likove koje tumačite?
- Glumac bi trebalo da poboljša ulogu tako što sluša reditelja, ali izuzetno je važno i da shvati lik koji igra. Svi imaju razloge za svoje postupke i to je ključ za mene, moraš biti iskren prema liku i moraš da uđeš u njegov smisao života. Uvek se sve vrti oko likova, ako ti se oni svide, gledaćeš seriju ili film, ne samo od početka, već i od sredine i pred kraj, jer ti se ljudi koje glumiš dopadaju. Kada lik koji tumačiš nije konzistentan, gubiš interesovanje.

Koja je razlika između filmova i serija?
- Do sada sam radio samo filmove, mada mislim da je televizija najbolji medij za pričanje priče. Teško je vezati se samo za jedan film, jer uglavnom znate šta će biti, dok se u seriji događaji iščekuju na potpuno drugačiji način. Ja nemam omiljenu seriju, ali mi se sviđaju "Sopranovi".

"Vajvard Pajns" često porede sa serijom "Tvin Piks". Da li ste gledali tu nekada jako popularnu seriju reditelja Dejvida Linča?

- Ne volim da bilo koga porede sa Linčom, on je zaista jedinstven. Čak i ako je Blejk Krauč, pisac knjige, bio pod uticajem Linčovog "Tvin Piksa", ne mogu vam mnogo više reći o tome, jer sam gledao samo jednu epizodu te serije.

U Zadru ste, 2011. godine, dobili nagradu "Tomislav Pinter" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Planirate li da posetite neke zemlje na Balkanu?
- Tačno, bio sam na filmskom festivalu u izuzetno malom, ali prelepom Zadru. Nisam planirao dolazak u skorije vreme, ali ukoliko mi se ukaže prilika rado ću ponovo doći.

Intervju: Milica Đokić; Life Content
Foto: GTRES ONLINE

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Pročitajte još

Najnovije vesti