Aleksandar Karađorđević odlikovan ordenom Legije časti u rangu komandira

Aleksandar Karađorđević odlikovan ordenom Legije časti u rangu komandira

Autor: | 15/05/2015

0

Dekretom predsednika Republike Fransuske, Fransoa Olanda, njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem, ordenom Legije časti u rangu komandira. Tim povodom večeras je u rezidenciji ambasade Francuske upriličena svečanost u okviru koje je ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila prestolonasledniku Aleksandru ovo visoko odlikovanje Republike Francuske za zasluge u borbi za demokratiju i demokratizaciju srpskog društva. U društvu njegovog kraljevskog visočanstva bili su princeza Katarina i njihova deca princ Petar, princ Filip, princ Aleksandar i Alison Endrjuz.

Prilikom uručenja odlikovanja Kristin Moro je u svom obraćanju istakla:
- Vaše Kraljevsko Visočanstvo Predsednik Republike Francuske je ovim odlikovanjem želeo da ukaže čast vašem dugogodišnjem delovanju za dobrobit vaše zemlje, koja je bliska srcu Francuza. Vaša sudbina je htela da se rodite daleko od svoje zemlje, 1945. godine u Londonu, gde je vaš otac Kralj Petar II bio primoran na izgnanstvo od 1941. godine. Ne mogu a da ne pomenem činjenicu da preko vaše ličnosti mi večeras odajemo priznanje i vekovnom francusko – srpskom prijateljstvu.
Zahvalivši se na ukazanoj časti i poštovanju prestolonaslednik Aleksandar je u svom obraćanju istakao:
- Veoma sam dirnut i zahvalan na časti koju mi je učinio veliki magistar Legije časti, predsednik Republike Francuske Fransoa Oland, i na posredovanju Vaše ekselencije u svojstvu Ambasadora Francuske Republike u Beogradu povodom dodele komandirskog stepena Ordena čija je deviza "Čast i otadžbina". Zaista, čast i otadžina jesu vrline koje pokreću ljude i narode. Orden Legije časti je u mojoj porodici deo istorije kojom se ponosimo. Moj pradeda, deda i otac bili su vitezovi velikog krsta Legije časti. Njima se, u svojstvu Velikog krsta, pridružila i moja baka, Kraljica Marija. I drugi članovi moga Doma sa ponosom su nosili insignije ove institucije na svojim prsima, kao i brojni moji sunarodnici, ratnici i političari, umetnici i naučnici. U dva rata Legija časti je bila jedna od zaloga našeg savezništva i borbe za civilizaciju! Beograd, naša prestonica, jedan je od malobrojnih svetskih gradova koji su nosioci ovog Ordena. To je časna tradicija, i sa velikim ličnim zadovoljstvom konstatujem da ta tradicija nije nestala.

Svečanosti u ambasadi Francuske prisustvovali su Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije, Vladika toplički Arsenije, prof. dr Oliver Antić, specijalni savetnik predsednika Srbije, Nadbiskup Orlando Antonini, papski nuncije, članovi savetodavnih tela Krune, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora, i mnogi drugi ugledni gosti.

Autor: Life Content
Foto: Boško Karanović / Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin