Matija Bećković predstavio "Tri poeme" u Srpskoj književnoj zadruzi

Matija Bećković predstavio "Tri poeme" u Srpskoj književnoj zadruzi

Autor: | 13/11/2015

0

Pesničke oglede o Bogu, u knjizi "Tri poeme", akademik Matija Bećković predstavio je juče u prostorijama izdavača Srpske književne zadruge.

- Tri poeme su ode ispevane u nepesničko vreme u slavu bezvremenog carstva poezije. Apoteoza geniju jezika i vremenima kad od poezije i pesnika nije bilo ništa bitnije. Uspomena na doba kad je pojava neke pesme bio najvažniji događaj i datum kulturne istorije. Publike ima od svake ruke, a mi odlučujemo kojoj se obraćamo - rekao je Bećković, i umesto da "prepričava pesme i skrnavi ih na najgori način", okupljenima je nadahnuto čitao odlomke iz nove knjige.

Sve tri pesme koje čine ovu knjigu, po rečima profesora Stojana Đorđića, po umetničkom dometu spadaju u našu najkvalitetniju tradiciju u tom žanru, u kom imamo vrhunska ostvarenja:

- Da pomenemo samo one najpoznatije koje su napisali Njegoš, Zmaj, i Branko Radičević u devetnaestom, ili Laza Kostić i Crnjanski u dvadesetom veku. Ono što su "Stražilovo", "Serbia" i "Lament nad Beogradom" u opusu Crnjanskog, to su "Tri poeme" u Bećkovićevom pesničkom opusu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin