Goran Bregović: Grudnjaci još lete na binu, znači sve je u redu

Goran Bregović: Grudnjaci još lete na binu, znači sve je u redu

Autor: | 30/11/2015

0


S trubačima, tamburašima i pevačkom klapom Goran Bregović je preksinoć, koncertom u Zagrebu, proslavio 40 godina postojanja "Bijelog dugmeta". Njemu se retko dogodi da ne napuni prostor, ali su mu prazne tribine zagrebačke Arene bile, kako kaže, čak i simpatične.

- Nije to kao 2005. kad je sponzor dao milone za ogroman marketing. Sad sam kao i svi drugi, borim se za publiku. Osećam se kao da smo na početku, zato mi i je tako slatko - rekao je Bregović.

- I sad je, kao nekad, doleteo grudnjak na binu. Sve je znači u redu - rekao je Goran koji još pamti kako je "Bijelo dugme" pre 40 godina izlazilo na scenu.

- U garderobi je uvek bio trubački orkestar koji je svirao da nas zagreje pre nego što izađemo. Sada imam ove ludake sa sobom koji ne prestaju da sviraju - smeje se Bregović.

Suzu na bini nikada nije pustio, ali "poludi" čim kroči na scenu. Zato je turneju i nazvao "Ko ne poludi nije normalan".

- I političari koji su inače stidljivi raspamete se kad dođu na pozornicu. Niko se ne bavi ovim poslom ako libido ne luduje. Sećam se svog profesora Tunje, bio je tih i miran, a kad je ušao u politiku i stao na binu, ponašao se kao Mik Džeger - kaže Bregović, kome nedostaje Ipe Ivandić.

Pokojnog bubnjara malo-malo pa spomenu.

- Zbog glupe, lake droge zaglavio je tri godine teškog zatvora u Zenici, da bude primer drugima, a posle još 1,5 godina u Foči. Nikad se nije oporavio, noću nije spavao. Kažu da je pao kroz prozor. Mislim da je mesečario i nehotice izašao kroz taj veliki hotelski prozor - kaže Bregović.

U Areni su snimani poslednji kadrovi dokumentarca o Bregoviću. Njegove ćerke Ema (20), Lulu (13) i Una (11) ne znaju ništa o "Dugmetu".

- Odrasle su kao Francuskinje. Kad sam u februaru dobijao medalju viteza od kulture, počele su da plaču kad je ambasadorkaa nabrojala šta sam sve napravio. Nisu ni znale da im je babo tako važan - kaže Bregović.

Kod kuće nema diskove "Bijelog dugmeta", a ćerke slušaju uglavnom stranu muziku, onu o kojoj s prijateljicama razglabaju u školi.

- Nikad nikome nisu rekle "Ja sam ćerka Gorana Bregovića". One ni ne znaju moj opus i dobro je da je tako - kaže Bregović koji tvrdi da nijedna nije nasledila muzičke gene.

Misli da se nijedna neće baviti muzikom. Najstarija Ema najbliža je umetnosti i na trećoj je godini Likovne akademije. Bregović kaže da ima karijeru kao "Pink Floyd" koje su svi slušali, a retki prepoznavali.

- Snimao sam kod njih, pamtim sedog Rodžera Votersa u beloj košulji kakvu je moj tata nosio. Nema potrebe da opet budem lepuškast gitarista i da neko drži moju sliku na zidu. Imam muziku, ne treba mi da imaju i sliku. To je karijera o kojoj sam sanjao - kaže.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Getty Images hellomagazin
Tagovi: goran bregovic