Kratka istorija ženskih grudi i grudnjaka

Kratka istorija ženskih grudi i grudnjaka

Autor: | 01/01/2014

0

Svaka od nas ima moment u životu kada svoje grudi smatra veoma bitnim, na primer kada dojimo bebu ili kada prvi put shvatimo da nam treba grudnjak. Ali postoje i istorijski trenuci važni za ženske grudi. Evo nekoliko takvih momenata.

300 P.N.E. GRUDI SE POMINJU PRVI PUT U LJUDSKOJ ISTORIJI

Američko društvo za borbu protiv raka dojke zaključilo je da se ova bolest prvi put u ljudskoj istoriji pominje u trećem veku pre nove ere, a tada je opisana u priručniku za hirurgiju iz Starog Egipta. U ovom spisu poznatijem kao "Papirus Edvina Smita" opisano je osam različitih vrsta tumora i drugih izraslina na dojkama. U papirusu je navedeno i da u tom periodu nije bilo tretmana za lečenje.

1880: GOLE GRUDI PRVI PUT NA FILMU

U seriji filmova koji su nastali između 1884. i 1887. prvi put su prikazani i muškarac i žena potpuno goli. Ipak tek 1915. u jednom mejnstrim filmu, glavna glumica prikazana je potpuno obnažena. U pitanju je bila Odri Manson, a film koji više nije dostupan zvao se "Savršeni model".

1914: PRVI MODERNI GRUDNJAK

Prvi brushalter koji je bio nalik onima koje danas nosimo, dizajnirala je žena po imenu Meri Takek, a revolucionarna razlika u odnosu na sve prethodne modele bilo je to što je njen imao dve odvojene korpe. Ovaj model grudnjaka imao je i bretele za ramena i zakačaljku na leđima, ali nije uspeo da osvoji tržište. Zato se pronalazak grudnjaka pripisuje Meri Felps Džejkob, koja je svoj držač za grudi bez leđa patentirala i prodala ogranku kompanije Vorner Bros koji se bavio izradom korseta.

1948: PRVI PUŠ AP

Frederik Melindžer, čovek koji je bio iza kompanije za proizvodnju donjeg veša "Frederiks" iz Holivuda 1948. napravio je prvi puš ap grudnjak.  Prvi ovakav grudnjak imao je i svoje ime, sam Melindžer ga je vizionarski nazvao "zvezda u usponu".

1962: PRVI SILIKONSKI IMPLANTI

Početkom 60- tih godina dva plastična hirurga iz Teksas izumeli su silikonske implante za grudi, a prva osoba koja ih je ikad nosila bila je Timi Džin Lindsi, koja je kod doktora otišla da skine tetovaže sa grudi, kada joj je rečeno da bi bila savršen kandidat za građivanje implanata.

1968: PRVO SPALJIVANJE GRUDNJAKA

Spaljivanje grudnjaka je širom sveta prihvaćeno kao simbol "ljutog feminizma". Grudnjak je prvi put spaljen na okupljanju povodom izbora za Mis Amerike 1968. na kom su feministkinje pokazale svoj revolt slikom i ulogom žene u društvu tako što su bacale u kante izdanja magazina "Plejboj" i brushaltere, a kako je "Njujork Tajms" kasnije javio, nekolicina žena je svoje grudnjake i spalila.

1969: PRVI MODERNI MAMOGRAM

Iako su mašine sa X zracima postojale i znatno ranije, prva od ovih mašina koja je dizajnirana baš za snimanje grudi u upotrebi je od 1969.

1977: OTVOREN PRVI "VIKTORIJA SIKRET"

Prva od prodavnica ove robne marke koja je danas jedan od lidera u proizvodnji i prodaju donjeg veša, otvorena je u tržnom centru Stanford u Kaliforniji, uz pomoć bankarske pozajmice od 40. 000 dolara i iste tolike sume koju je osnivač "Viktorija Sikreta" Roj Rejmond, pozajmio od rođaka.

1990: MADONIN ŠPICASTI GRUDNJAK

Kada je početkom poslednje decenije prošlog veka Madona krenula na turneju, sa sobom je nosila i korset sa špicastim korpama za grudi. Ovaj odevni predmet ušao je u pop istoriju, a Madonin model dizajnirao je modna kuća Žan Pol Gotije.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još