Kako da budete zdraviji ove godine

Kako da budete zdraviji ove godine

Autor: | 04/01/2014

0

Smanjite unos prostih ugljenih hidrata. Beli hleb, šećer, slatkiši... nemaju previše hranljivih sastojaka, već sadrže proste šećere koje telo brzo vari. Nivo šećera u krvi skače, a telo pumpa ogromne količine insulina da bi preradilo toliki šećer.

Šta se dešava sa neiskorišćenim viškom? Taloži se, nažalost, uglavnom oko struka. Osim što će vam predstavljati estetski problem, to vam može ugroziti i zdravlje, jer se kao posledica mogu razviti dijabetes ili kardiovaskularni problemi.

Umesto toga, ove godine birajte složene ugljene hidrate, koje možete pronaći u integralnim žitaricama, na primer. Tako ćete imati dovoljno energije, a bićete i dobro raspoloženi pošto je za lučenje serotonina, neurotransmitera "zaduženog" između ostalog za raspoloženje, neophodna aminokiselina triptofan, kojom su, pogađate, bogate namirnice koje sadrže složene šećere.

Nemojte sedeti po ceo dan. "Sedeći" stil života izlaže vas povišenom riziku od mnogih bolesti, od dijabetesa do nekih vrsta raka. Početak godine pravo je vreme da uradite nešto dobro za svoje zdravlje. Pokrenite se. Vežbe snage nisu samo za muškarce. Malo vežbica sa tegićima će vam pomoći da izgledate bolje, ali i da budete zdraviji. Treninzi snage troše za 40 odsto više masti nego kardio vežbe, a efikasnije su i za ubrzavanje metabolizma.

Manite se gaziranih pića. Gazirana pića puna su veštačkih zaslađivača. Istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da osobe koje piju dva gazirana pića dnevno tokom devet godina "nabace" pet puta više masnih naslaga oko struka od onih koji ne konzumiraju ove napitke. Pet puta više. Neka ranija istraživanja pokazala su da je redovno konzumiranje gaziranih pića najčešće praćeno opštom lošom ishranom - previše kaloričnom i masnom, kojoj nedostaju vlaknaste materije. Pa vi razmislite da li je vreme da izaberete novo omiljeno piće.

Ne preskačite obroke. Tih deset, petnaest minuta spavanja koje "ućarite" na račun toga što nećete doručkovati će vam se, dugoročno gledano, obiti o glavu. Nema opravdanja za preskakanje obroka. Ako već nemate naviku da doručkujete, krajnje je vreme da je uvedete. Osobe koje redovno doručkuju imaju manji obim struka od onih koji preskaču ovaj obrok. Doručak podstiče metabolizam, pozitivno utiče na rad enzima koji regulišu nivo holesterola, ali ne bi trebalo da bude preobilan.

Ako ne doručkujete, u toku dana ćete grickati sve što vam padne šaka, a obično se ispostavi da su to baš najnezdravije stvari na svetu: čokoladice, čips... Nemojte to sebi da radite. Imali ste nekoliko dana da se pošteno odmorite, započnite ovu godinu kako treba. Počnite redovno da doručkujte, na primer. Ali ne "od ponedeljka", nego od danas. Toliko dugujete sebi i svom zdravlju.

Izvor: kodren. com / Mondo

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin