Nina Janković otkriva tajnu vitke linije

Nina Janković otkriva tajnu vitke linije

Autor: | 08/02/2014

0


Zahvaljujući odličnim genetskim predispozicijama, glumica Nina Janković uvek je imala vitku liniju i jedna je od najzgodnijih dama na našoj javnoj scenei. Atraktivna Šapčanka slobodno vreme koristi za sebe, te redovno odlazi u teretanu, a posebno joj prija što trenira u društvu prijateljice.
- Oduvek sam bila sportski tip, pa sam pre nego što sam upisala Fakultet dramskih umetnosti u rodnom gradu dugo trenirala atletiku, a išla sam i na folklor, što mi je mnogo prijalo. Dok sam išla u srednju školu kratko sam išla i na košarku i odbojku, ali sam brzo odustala od tih sportova - počinje priču lepa brineta.
- Kada sam počela da studiram glumu, nije bilo potrebe da nešto dodatno treniram pošto smo imali predmete Scenski pokret, Scenska borba, Akrobatika i Balet. Tako sam stalno bila u dobroj kondiciji.
Dvadesetšestogodišnja umetnica priznaje da ne spada u osobe koje redovno odlaze u teretanu, ali u pauzama između dva angažmana rado prekraćuje vreme redovnim treninzima.
- Pripremanje nove uloge zahteva veliku fizičku aktivnost, pa nema potrebe za dodatnim vežbanjem. Međutim, u periodima kada ne radim volim da idem u teretanu jer tada imam osećaj da činim nešto dobro za sebe. Nedavno sam sa drugaricom počela da idem na fitnes, što mi jako prija. Prvi put imam ženu za instruktora, što se pokazalo odlično. Osim toga u dobrom sam društvu jer se moja prijateljica i ja dobro zabavljamo dok radimo vežbe - iskrena je Nina.
- Počela sam da treniram boks, odnosno da radim vežbe koje podrazumevaju udaranje u džak, a uživam i u trčanju na traci, što mi je do sada bilo veoma dosadno - kaže Nina, koja je dobila ulogu u filmu "Bićemo prvaci sveta", koji je posvećen košarci, te će uskoro početi ozbiljnije da trenira i taj sport.
- Jedva čekam da počnemo pripreme za snimanje tog filma jer će to zahtevati od nas da naučimo da dobro igramo košarku. Ja sam taj sport već kratko trenirala pa poznajem osnovne stvari, ali biće potrebno još mnogo usavršavanja - zaključuje Jankovićeva.

OPIS VEŽBI:
1. Iz početnog stava idemo u blagi polučučanj i vraćamo se u prvobitni položaj. Bitno je da koleno na nozi kojom stojimo na „plejtu“ prilikom savijanja ne prelazi zamišljenu liniju koja, vertikalno, ide od prstiju. Kada se rade vežbe na „plejtu“ ne govori se o broju ponavljanja već o trajanju - trideset, četrdeset pet ili šezdeset sekundi. Od kondicije zavisi koliko ćete puta, za to vreme, uraditi vežbu.

2. Vežba sklopka

Zauzmite položaj kao kada se rade sklekovi, samo što su ruke na „plejtu“, a obe noge na lopti za pilates. Podignite kukove što više možete, a zatim se vratite u prvobitni položaj. U početku se za trideset sekundi vežba može uraditi desetak puta, a kako, kao vežbač, napredujte, tako se broj ponavljanja povećava. Ova vežba nije nimalo laka, jer se, ukoliko se pravilno izvodi, angažuje veliki broj mišića.

3. Vežba („TRX“)
Početni položaj vidite na fotografiji. Što je ugao koji vaše telo pravi sa podlogom veći, vežba je lakša. Dok se podižete ruke širite kao kad hoćete da nekoga zagrlite. Uvek se vraćate u prvobitni položaj. Akcenat je na grudima, ali se, kao kod svih teških vežbi, angažuje veliki broj mišića.

4. Iz početnog položaja istovremeno se spuštamo u čučanj i podižemo obe ruke do visine ramena. Vrlo je bitno da koleno noge kojom smo iskoračili, gledano sa strane, ni jednog trenutka ne bude ispred prstiju te noge. Koleno noge koja je zabačena trebalo bi da ide što bliže podu. Leđa bi trebalo da budu ravna. Obično se rade tri serije sa dvadeset ponavljanja. Bez obzira o kojoj je vežbi reč, vodite računa o položaju leđa, jer ako on nije ispravan, ne samo da će izostati puni efekat već mogu nastupiti povrede.

5. Vežba (džak)

Početni položaj podrazumeva iskorak, blagi polučučanj i ruke pod uglom od devedeset stepeni podignute do visine nosa („čuvaju“ se brada, usta, nos). Džak udarajte naizmenično, levom i desnom rukom. I pri ovoj aktivnosti se ne broje ponavljanja, već se uglavnom meri vreme. Počinje se od trideset sekundi, da bi se kasnije prešlo na prave runde. To je izuzetno dobar kardiotrening, ali je i za njega potreban određeni novo fizičke spremnosti, jer ako posle svaka dva-tri udarca pravite pauze, nećete postići nikakve rezultate.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin